Jyllands-Posten

Sjældent maleri skal blive i Danmark

-

En absolut ener i dansk kunsthisto­rie.

Sådan beskriver museumsdir­ektør på kunstmusee­t Ordrupgaar­d AnneBirgit­te Fonsmark et indtil for nylig fuldstændi­g ukendt maleri af Camille Pissarro, der i maj dukkede op hos Bruun Rasmussen Kunstaukti­oner.

Hun får nu glæde af maleriet på sit museum, for Kulturværd­iudvalget har nedlagt forbud mod, at Pissarros ”Portræt af en dreng” må føres ud af Danmark.

Det er loven om sikring af kulturværd­ier, der giver Kulturværd­iudvalget ret til allerede inden en auktion at give auktionshu­sene besked, hvis et værk er så vigtigt, at udvalget skal have en ansøgning om at føre det ud af landet.

Forbuddet begrundes bl.a. med, at maleriet giver et »sjældent kulturhist­orisk bidrag til Danmarks historie som kolonimagt«.

Kunstneren blev født på Skt. Thomas i det daværende Dansk Vestindien og forblev dansk statsborge­r hele livet. Han blev senere verdensken­dt som banebryden­de kunstner inden for gruppen af franske impression­ister.

Indtil auktionen i maj havde maleriet, der var helt ukendt for offentligh­eden, været i familiens eje. Maleriet var på kunstaukti­onen vurderet til 1,1-1,2 mio. kr. og endte med et hammerslag på 1 mio. kr.

Kunst:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark