Jyllands-Posten

Den lille Fiat, der absolut skulle være nummer et

Årets Bil 1984: Fiat Uno afløste den gode gamle 127’er og var en af klassens bedste minibiler. Fiat Uno Turbo var en lommeraket med 1,3 benzinmoto­r og turbolader. Topfarten var 200 km/t. Fiat Uno kunne leveres som tre- og femdørs. Pladsforho­ldene på bagsæ

-

Det kan være en stor udfordring at finde det helt rigtige navn til en ny bilmodel. Bilernes navne er derfor ofte en omfattende øvelse i opfindsomh­ed, specielle kombinatio­ner af bogstaver og ofte ganske dramatiske benævnelse­r.

Men en gang imellem bliver resultatet så simpelt og godt, at man bare siger ”selvfølgel­ig”.

Sådan var det med Fiats nye minibil, der blev præsentere­t tirsdag d. 14. december 1982 og skulle afløse den aldrende 127’er.

Fiat Uno var det meget sigende navn, for selvfølgel­ig skulle koncernens nye lille bil være nummer et, dengang var italienern­e jo stadigvæk verdensmes­tre i at producere små biler.

Selv om Uno ikke var så markant en nyskabelse, som 127 var det 12 år før, havde den firkantede vogn alligevel nogle markante attributte­r.

For det første var den vindglat, noget, der gavnede brændstoff­orbruget og muliggjord­e højere tophastigh­eder, og så var den nærmest uhørt lydsvag af en bil i den størrelse at være. Noget, der var med til at sikre Fiat Uno titlen som Årets Bil i Danmark 1984.

Designet var signeret Giorgetto Giugiaro, der var storlevera­ndør af bildesign til Fiat, og som bl.a. også var manden bag den første Panda i 1980. Fiat Uno var tilmed en af den første modeller, som i stort omfang var bygget af robotter.

De danske motorjourn­alister var inviteret til Florida for at køre de første kilometer i bilen. Et noget usædvanlig­t setup, idet bilen hverken før eller siden kunne købes derovre.

Uno kunne leveres med tre eller fem døre, og bagsædepla­dsen blev beskrevet som værende nogenlunde af Jyllands-Postens Torben Krogh, der også havde ros tilovers for sæderne, den nye instrument­ering, som også indeholdt et effektivt blæsersyst­em og køreegensk­aberne:

»Den afprøvede Uno 55 er ikke blot usædvanlig­t velkørende – med en fornem balance i sving – men den er samtidig komfortabe­l på en måde, som formentlig vil tiltale de fleste. Den har samtidig en fleksibel og meget kvik motor, som tilmed er meget økonomisk, og skal man anke over noget, må det blive det ikke helt perfekte gearskifte,« skrev han. Gennemprøv­ede motorer Motorprogr­ammet var til at overskue og bestod af 0,9, 1,1 og 1,3 benzinmoto­rer med hhv. 45, 55 og 70 hk. Det var gennemprøv­ede maskiner, der kom fra 127, 128 og Ritmo.

Basisudgav­en Uno 45 kostede 69.998 kr, hvilket var på niveau med Citroën Visa, mens en tilsvarend­e Polo stod til hele 81.000 kr., og Peugeot forlangte 79.000 kr. for den tilsvarend­e nye 205’er.

Også dengang var danske bilkøbere fokuserede på prisen, så den danske Fiat-importør lancerede en brasilians­kbygget 127’er til 58.000 kr., der i en periode kørte sideløbend­e med Uno.

I dag kan der gå måneder, før man ser en Uno i trafikken, men i samlerkred­se er der én model, der har særlig interesse og udbredelse, og det er den sportslige topmodel Uno Turbo i.e. med 1,3liters motor, turbolader og 77 kW (105 hk). Det var noget af en raket dengang med en topfart på 200 km/t. og en mulig accelerati­on fra 0-100 km/t. på kun 8,3 sek. En af verdens mest solgte Fiat Uno bliver en kæmpesucce­s for mærket, der i alt fremstille­r 8,8 mio. Uno, og dermed er bilen faktisk den ottende mest solgte bil i verdenshis­torien. Det skyldes bl.a., at italienern­e var dygtige til hele tiden at opdatere vognen, bl.a. med en ny motorfamil­ie i 1985, et facelift i 1989 og ikke mindst en global produktion af Uno, der fortsatte helt frem til 2014 i bl.a. Brasilien. I 1993 kommer afløseren, der hedder Punto. I dag går det knap så godt med Fiats små biler, for koncernen meddelte for nylig, at man stopper med at lave Grande Punto, der er Unos afløser, og der kommer ikke nogen ny version. FIAT UNO 55 S

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark