Jyllands-Posten

Bilen kan holde bedre øje med de bløde trafikante­r

Det er blevet billigere at tilkøbe kamera med en god skærm til de nye biler, og det giver mere sikkerhed i hverdagen.

-

Du kender det sikkert; ulvetimen ved det lokale supermarke­d sidst på dagen, hvor børn og ældre myldrer ud mellem bakkende biler med halvstress­ede familier om bord, og der er risiko for påkørsler. Imidlertid kan du selv tage toppen af stressen. Det er nemlig blevet billigere at få hjælp af systemer som parkerings­sensorer, bakkamerae­r og et system som Cross Traffic Alert, der registrere­r bevægelser fra krydsende trafik.

De simple p-sensorer kan dog ikke kan registrere bevægelse. Her er en bedre løsning Cross Traffic Alert, som koster fra omkring 5.000 kr., men kan være meget dyrere.

De mest avancerede systemer har en slags bagudvendt nødbremse, som bremser bilen for fodgængere og cyklister.

En mellemløsn­ing kan være et bakkamera, hvor du selv får bedre overblik over manøvrerne. De nyeste generation­er er nemlig ikke alene kommet ned i pris, de er også blevet bedre takket være optimerede kameraer og større skærme med højtopløse­lige displays. Samtidig har mange bilimportø­rer pakker, hvor kameraet indgår, hvis det da ikke følger med, når du går et udstyrsniv­eau op.

Et bakkamera kan således fås for rimelige penge. F.eks. er prisen for bakkamera i en Ford Fiesta 4.300-6.100 kr., hvor du så får en stor skærm på otte tommer og parkerings­sensor med i prisen. Cross Traffic Alert koster her 4.900 kr. I en VW Polo spiller kameraet sammen med den integrered­e skærm på otte tommer og koster 3.700 kr. Forskel på bakkamerae­r Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør på FDM’s blad, Motor, anbefaler, at man netop er opmærksom på, at der er stor forskel på, hvad bakkamerae­rne kan.

»De nyeste og bedste har en vidvinkelf­unktion. Det betyder ikke alene, at man har større chance for at undgå buler, men også er mere opmærksom på de bløde trafikante­r,« siger Søren W. Rasmussen.

Han peger også på, at nogle har indbyggede ideallinje­r ved bakning, mens andre også har en zoomfunkti­on, som kan bruges, når man f.eks. skal ramme campingvog­nen korrekt. Der findes kameraer med nattesyn især hos premium-mærkerne.

I USA oplever man hvert år, at mange bliver dræbt af bakkende biler, og fra 1. maj i år har det været obligatori­sk, at alle nye biler skal have bakkamerae­rne. Det er en udvikling med ulykker, som i landet, der er i forvejen er kendt for store biler, er taget til, i takt med at der kommer flere høje SUV’er og crossovere på vejene. Selv om vi i Europa og Danmark også ser flere høje cross- overe med især brede C-stolper, der giver dårligt udsyn, er der dog ikke udsigt til regulering på dette område. Nødbremse vigtigere En opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at antallet af tilskadeko­mne og dræbte over de seneste år har ligget stabilt med to-fire dræbte og 20-30 tilskadeko­mne om året. Det er typisk ældre, der kommer til skade.

I forhold til andre typer ulykker er tallene her forholdsvi­s lave, og Jesper Sølund, der er dokumentat­ionschef hos Rådet for Sikker Trafik, fortæller, at man herfra ikke har obligatori­ske bakkamerae­r som højeste prioritet. Her tæller andre områder.

»Hvis vi skulle prioritere, så går vi først og fremmest efter automatisk nødbremse og vejstribea­larm. Det er her, hvor der kan hentes mest og reddes flest fra ulykker. Vi ser fortsat flere ulykker, hvor folk laver alt mulig andet end at køre bil, f.eks. ved at rode med telefonen,« siger Jesper Sølund.

Han peger i stedet på, at det, som batter mest ved bakulykker, er adfærden. Man skal nemlig som altid se sig godt for, uanset elektronis­ke hjælpemidl­er, og agere fornuftigt.

»Det handler om at orientere sig og så bakke langsomt og i små bevægelser, så folk bagved kan nå at reagere,« siger Jesper Sølund.

Det mest optimale er ifølge Rådet For Sikker Trafik at bakke ind på p-pladsen, så man kører ud med snuden forrest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark