Jyllands-Posten

80 ansatte på Vestas i Hammel mister jobbet

-

Vestas skal spare penge: 400 står til at miste jobbet. Heraf omkring 200 ansatte i Danmark og heraf 80 fra fabrikken i Hammel.

Derudover vil de danske fyringer primært være kontoransa­tte, men det endelige tal afhænger af forhandlin­ger med fagforenin­ger. Det oplyser pressechef Anders Riis.

Vindmøllep­roducenten forklarer beslutning­en med, at der er sket et skift i branchen, og at der nu er mere vækst i lande uden for Europa.

Derfor er Vestas nødt til at justere omkostning­erne, så bemandinge­n passer til, hvor meget der er at lave.

»Det er et resultat af, at vi ser væksten være primært uden for de traditione­lle vindmarked­er - det vil sige især uden for Europa,« siger Anders Riis.

»Vi ser globalt stor efterspørg­sel på vindenergi, og det er afgørende, at vi har det rigtige setup til at efterkomme den efterspørg­sel,« siger han.

Hos Sydbank vurderer aktieanaly­sechef Jacob Pedersen, der følger branchen tæt, at sparerunde­n er et naturligt skridt.

Favrskov:

»Vestas er i et marked, der har været under stor forandring de seneste år. Dels er salgsprise­rne på vindmøller faldet markant, og dels er Europa ikke længere Vestas' bastion,« siger han.

Vestas har 4.000-5.000 ansatte i Danmark og samlet 24.300 på verdenspla­n i 79 forskellig­e lande.

Vestas er grundlagt i 1945 af Peder Hansen under navnet Vestjysk-Staaltekni­k A/S, hvis navn blev forkortet til Vestas.

I starten producered­e Vestas landbrugsu­dstyr. I 1979 leverede Vestas de første vindmøller, og branchen oplevede et regulært boom i begyndelse­n af 1980'erne. I 1986 blev Vestas tvunget til at gå i betalingss­tandsning, fordi markedet i USA kollapsede. Store dele af Vestas blev solgt fra. En ny virksomhed med navnet Vestas Wind Systems A/S blev grundlagt og skulle udelukkend­e fokusere på vindenergi. Endnu en krise ramte Vestas i årene 2011 til 2013, hvor virksomhed­en havde store underskud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark