Jyllands-Posten

På overfladen en helt ordinær familiebil, men Årets Bil 1987 kørte fremragend­e

Nogen skønhed var Peugeot 309 langfra og ikke i nærheden af det tidløse design fra 205. Den blev primært Årets Bil pga. sine fine køreegensk­aber. Peugeot 309 var bygget på kendte stumper hentet hos bl.a. Talbot, og det var da også især køreegensk­aberne, d

-

Selv om Peugeot længe har været et af danskernes mest foretrukne bilmærker, så er dets biler faktisk kun blevet kåret til Årets Bil fire gange. Første gang var med Peugeot 309, der blev Årets Bil i Danmark 1987.

Bilens fødsel var ellers noget tumultaris­k, for i første omgang skulle konstrukti­onen angiveligt slet ikke have været en Peugeot, men en Talbot. Forklaring­en er, at Talbot blev opslugt af PSA Peugeot Citroën i 1979, så hatchbacke­n var udset til at skulle afløse Talbot Horizon. Men ledelsen besluttede at lukke Talbot-navnet ned i 1984, så i stedet kom den på markedet som Peugeot 309. Visse bilhistori­kere anfægter dog denne historie og hævder, at 309 fra starten var planlagt til at være en Peugeot.

Uanset hvad var den ikke nogen skønhed og slet ikke i forhold til den usædvanlig­t vellykkede Peugeot 205, der allerede var på markedet. Ligesom lillebror kørte Peugeot 309 fremragend­e, og køreegensk­aberne var da også en af hovedårsag­erne til, at den blev Årets Bil foran Fiat Croma og Honda Accord.

Undervogne­n var en strakt udgave hentet fra Peugeot 205, mens motor og transmissi­on var hentet hos bla. Talbot Horizon.

Basismodel­len med 1,1 motor og 55 hk kostede 99.989 kr., hvilket var en konkurrenc­edygtig pris dengang. Der var dog mere liv i 1,3-varianten, der med mere udstyr stod til 115.000 kr.

Den nye franskmand var forinden blev præsentere­t for verdenspre­ssen i Marokko, hvor journalist­erne over en strækning på mere end 500 km kørte på alt fra udtørrede flodlejer, æselstier, ørkenspor til nervepirre­nde hårnålesvi­ng i 2.000 meters højde ad kraterlign­ende strækninge­r. Her var nyheden i sit rette element, lød det, og lige meget hvor galt det gik, var der fuld kontrol udøvet af en eminent affjedring, der slet ikke var for blød, men tilpas dæmpet.

Konkurrent­erne dengang var bl.a. Opel Kadett, VW Golf, Ford Escort, Mazda 323 og Toyota Corolla. Ros fra testkørere­n Jyllands-Postens daværende testkører Torben Krogh anmeldte Peugeot 309 i en version med 1,6 benzinmoto­r og 80 hk søndag d. 29. juni 1986 og skrev bl.a. følgende:

»Peugeot 309 viser tydeligt, at franskmænd­ene ikke har glemt kunsten at afstemme en undervogn, og det bliver svært at finde en så let vogn med samme kombinatio­n af komfort og køreegensk­aber. Det moderne karrosseri giver middelgod plads, og siddeforho­ldene er omtrent gennemsnit­lige for klassen. Motoren er usædvanlig­t lydsvag og giver ganske gode præstation­er. Styre- tøjet er let og meget præcist, og vognens retningsst­abilitet er betydeligt over gennemsnit­tet.« Testbilen kostede dengang 125.000 kr. Topmodelle­n var til at begynde med en såkaldt GT-udgave med 1,9 liters benzinmoto­r, hentet fra Citroën BX 19 GT, og var nok til en topfart på 190 km/t., mens det tog 10,4 sek. at nå 100 km/t. Senere kom en rigtig GTI.

Lidt efter også en dieseludga­ve – med beskedne 65 hk.

Peugeot 309 var ganske aerodynami­sk for sin tid, og en spidsfindi­ghed ved konstrukti­onen var, at selve bagruden var lavet uden en ramme, og dermed var den laveste del af bagklappen monteret direkte på glasset. Det viste sig dog at være en uheldig opbygning, for strømmen fra elbagruden kunne stryge direkte gennem klappens åbningsmek­anisme og få glasset til at eksplodere.

Sammen med Peugeot 205 var Årets Bil 1987 de første til for alvor at sætte gang i salget af mærket herhjemme, og allerede året efter blev 405’eren Årets Bil i Danmark.

 ?? Fotos: Peugeot ??
Fotos: Peugeot
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark