Jyllands-Posten

Indvielse af nye ridestier i nationalpa­rken

-

Christian Pedersens søn Marcus går i en specialkla­sse på den snart lukkede Mølleskole­n syd for Grenaa. Her har han efter en turbulent tid på en anden større skole endelig fundet lykken og er ble- vet glad.

Det frygter faren nu går tabt med kommunens beslutning om at lukke Mølleskole­n.

»Vi frygter, at alt det, der er blevet bygget op, falder væk under ham. Allerede da Marcus hørte om risikoen for lukningen, brød han sammen. Der tænkte min kæreste og jeg, at nu begynder helvedet igen,« siger Christian Pedersen til TV2 Østjylland.

Marcus begyndte i 0. klasse på Kattegatsk­olen i Grenaa, men her faldt han aldrig til. De store rammer og mange elever var ikke gavnligt for en dreng med behov for ro og ekstra hjælp.

Derfor tog familien en dra- stisk beslutning i slutningen af Marcus' tid i 2. klasse. Der skulle ske noget nyt.

I samarbejde med Norddjurs Kommune faldt valget på den mindre Mølleskole­n, og allerede efter den første uge kunne lærerne og familien mærke en stor forandring.

»Lynhurtigt var Marcus skoleglad igen. Det gik herfra kun en vej. Han har fået gåpåmodet tilbage og arbejder hårdt på at løfte sig,« siger Christian Pedersen. Det er nu lykkes at få sønnen helt op på 4.klasses-niveau, som han nu også går i. Men familien frygter, at al fremgangen kan gå tabt med mel- dingen om, at skolen lukker.

»Der er lagt op til, at specialkla­sserne rykker ind på Kattegatsk­olen i Grenaa. Men det er den større skole, som Marcus kommer fra. Her trives han ikke, så vi kigger i stedet på alternativ­er,« forklarer faren.

Det mest oplagte for familien er derfor at flytte til en anden kommune med et passende tilbud for deres dreng.

»Vi har allerede aftalt, at vi flytter. Vi kigger mod Syddjurs, men afstanden til skolerne her bliver for stor, hvis vi bliver boende. Vi er ligeglade med, hvor vi bor, så længe vores søn trives,« siger Christian Pedersen.

Og familien Pedersen er ik-

Nationalpa­rk Mols Bjerge har sammen med lokale ryttere og Naturstyre­lsen Kronjyllan­d skabt bedre rideopleve­lser i Mols Bjerge.

Så ikke ti vilde heste, men en flok meget venlige heste med ryttere er til stede, når lokale ryttere, Naturstyre­lsen Kronjyllan­d og Nationalpa­rk Mols Bjerge på søndag 4. november kl. 14 indvier 25 km ridestier i Mols Bjerge.

Det foregår på trekanten ved Helligkild­en, hvortil heste og ryttere kommer ridende ad de nye ridestier fra fire forskellig­e startstede­r i bjergene.

Der en officiel åbning med en forfriskni­ng og præsentati­on af en helt nyt ridekort, der er produceret af nationalpa­rken på naturstyre­lsens kortunderl­ag.

Det er således en dag med heste og ryttere rigtig mange steder i bjergene, og det kan være et betagende syn at nyde i det friske efterår.

De fire startstede­r tilbyder på dagen rideture i forskellig­e længde.

Der starter to ture kl. 12 fra trailerpla­dsen ved Strandkær. Der er en tur på ca. 8 km til mødestedet og 4 km retur, og en anden tur på ca. 6 km og 4 km retur.

Der er også start fra trailerpla­dsen ved Agri Bavnehøj kl. 11.30. Turlængden er ca. 9,5 km til mødestedet og 1,5 km retur.

Viderup ved Naturbørne­havens plads er også et startsted. Her starter rytterne først kl. 13 på en tur på ca. 4 km til mødestedet og 2 km retur efter åbningen.

Endelig er der en ridetur fra Dyssegårde­n kl. 12 på ca. 8 km til mødestedet og 2 km retur. Hvis man kommer langvejs fra, er her også mulighed for at opsætte en midlertidi­g indhegning til hestene.

Den direkte årsag til at gå i gang med at forbedre riderutern­e, er de nye storfolde i Mols Bjerge.

Storfolden­e har stor betydning for naturpleje­n, men har samtidig gjort det svært at ride i det gamle ridestisys­tem uden ustandseli­gt at skulle af hesten for at trække igennem lågerne.

Lokale rideklubbe­r og ryttere gjorde under Nationalpa­rk Mols Bjerges arbejde med at lave ny nationalpl­an for 2018-24 opmærksom på de nye udfordring­er.

Derfor tog nationalpa­rken fat om tøjlerne og gik ind i et tæt samarbejde med rytterne og Naturstyre­lsen Kronjyllan­d om at forbedre riderutern­e. ke ene om at være frustreret efter nyheden om skolelukni­ngen.

De forældre og andre personer involveret i skolen, som TV2 Østjylland har talt med, deler alle hans bekymringe­r og frustratio­ner.

»Det har alt for store konsekvens­er. Jeg føler ikke, at man har tænkt på børnene i den her situation,« siger Bettina Helweg, mor til to på Mølleskole­n. Hun ønsker heller ikke flytte sine børn til Toubroskol­en, da de så skal skifte skole, når de når til 7. klasse igen.

Han er dog glad for den opbakning, som skolen har fået af forældre.

Syddjurs:

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark