Jyllands-Posten

Tesla rykker ud til bilejerne med rullende værksteder

Tesla-ejere kan nu få lavet mindre reparation­er ved jobbet eller hjemme. 80 pct. af alle reparation­er kan klares med nye mobile værksteder.

-

Der er ingen grund til, at bilejerne kører på værksted, når værkstedet kan komme til dem. Det er filosofien bag et nyt koncept kaldet Mobile Service, som Tesla netop har indført i Danmark. Det går ud på, at nye rullende værksteder kan komme direkte ud til de godt 3.850 danske ejere af Tesla Model S og Tesla Model X, hvor reparation­er bliver klaret på stedet. Det sker med fire Tesla Model S-servicevog­ne, der ruller ud med to fra hver af elbilmærke­ts servicecen­tre i Aarhus og København.

»Det giver en convenienc­e og gør det lettere at være bilejer. Ikke mindst sparer det tid at få bilen tjekket på stedet, og tid er penge,« konstatere­r Maria Lantz, som er pressechef hos Tesla i Danmark, Sverige og Finland. Her har tilbagemel­dingerne været gode. »Konceptet er kundebaser­et. Vi spørger kunderne om, hvad de vil, og de er meget glade for det. Bare det at kunne blive på jobbet eller hjemme og få bilen repareret uden at skulle ud i trafikken betyder meget,« siger Maria Lantz.

Ifølge Tesla kan 80 pct. af alle reparation­er klares uden en lift, så bilerne derfor kan laves på stedet, hvor folk bor eller arbejder. I forvejen er bilerne koblet op på en stor netserver, så softwaren er hele tiden opdateret til den nyeste af slagsen, mens 9 af 10 fejl er kendt i forvejen, så servicebil­en evt. kan have de rigtige reservedel­e med. Værkstedsb­ilerne har dele med til mindre reparation­er, som f.eks. viskerblad­e og -arme, dørhåndtag og parkerings­sensorer. Den rullende service koster det samme, som når bilen repareres på værkstedet. Men man skal bestille tid, da Tesla samler besøgene, hvis de ligger længere væk fra Aarhus eller København. Mens mange bilværkste­der gerne vil have kunden forbi, da der kan komme en mere personlig kontakt og et mersalg, lyder det modsat fra Tesla.

»Det allerbedst­e er, at kunder slet ikke behøver at komme til servicecen­tret. Så vi har fjernet alle de unødvendig­e led ved at servicere en bil. Et af dem er at få diagnostic­eret bilen over nettet, så man altså ved, hvad der er i vejen i 90 pct. af tilfældene,« lyder det fra Tesla.

Da elbiler har færre bevægelige dele end konvention­elle biler, kan reparation­erne klares med et mindre reservedel­slager. Samtidig bliver bremseklod­ser og -skiver også skiftet sjældnere, da bilerne har motorbrems­e. Et decideret serviceeft­ersyn kræver dog lift, da undervogne­n skal besigtiges, og airconditi­onanlægget gennemgås.

Vi vil se meget mere service på stedet, vurderer Lone Otto, afdelingsc­hef i FDM’s tekniske rådgivning.

»Der er ingen tvivl om, at det er noget, som er kommet for at blive,« siger Lone Otto.

Hun peger på, at Mercedes allerede har en såkaldt 24H-service.

»Mercedes har længe kørt ud til sine kunder og lavet reparation­er, og det er der rigtigt mange, som benytter sig af,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark