Jyllands-Posten

Forladte biler med egne historie

Naturen er gået sin gang over et par Mercedeser af typerne W201 og W123, som forfalder med ynde og optræder på et af billederne i Jørgens Kjærs bog. Der findes masser af forfaldne og nærmest skjulte bilskatte rundomkrin­g i landet. De er beskrevet i ny bil

-

tankerne at kredse om dens forhistori­e, hvorfor er den forladt? Er bilen bare skrottet, eller er den gemt til at tage dele fra?« siger Jørgen Kjær. Stor Facebook-gruppe Han kender kun historiern­e bag få af bilerne. Men de er i sig selv fængende. Tag f.eks. en DKW, som blev forladt af en købmand, der flygtede til Sverige under Anden Verdenskri­g, og aldrig kom tilbage. Eller hvad med den Dodge Polara, som har tilhørt selveste rockgruppe­n Gasolin’ som tourbil og blev fundet i Randers. Hvad bogen har af stemningsf­ulde billeder, savner den til gengæld af anekdoter eller beskrivels­er af bilerne. Der er dog en naturlig forklaring. Forhistori­en fortoner sig ofte, mens det også kan være svært at finde den helt præcise beskrivels­e af bilerne. Til genegæld er der en række små historier, der kommer omkring emnet.

Jørgen Kjær startede med sit projekt for et par år siden. Det skete ved at oprette en Facebook-gruppe. Her er der i dag 4.500 medlemmer, så interessen for de forladte biler er stor.

»Det er noget, folk går op i. Det er spændende at se, hvad der kan reddes, før det forsvinder helt,« siger han.

Således ”bytter” de mest entusiasti­ske vragjægere de steder, hvor de mest spændende og mystiske biler findes. Billederne i bogen er taget af Jørgen Kjær selv samt en række tilknytted­e fotografer, som har bidraget. Nogle af disse billeder har de fået lov til at tage mod ikke at røbe lokalitete­n, fordi ejerne gerne vil have dem i fred. Herhjemme står de forladte biler ofte afsides og i mindre antal. Det er i modsætning til f.eks. i USA, hvor der er kæmpestore bilkirkegå­rde, der ikke må forveksles med de mere moderne autoophug. Kulturmind­er Forfattere­n tøver ikke med at kalde bilerne for »kulturmind­er«, selv om hverken museer eller andre kulturinst­itutioner endnu har fået øjnene op for dem. Det er ifølge Jørgen Kjær tilfældet flere steder i udlandet. Bl.a. i Sverige, hvor et par bilkirkegå­rde indtil videre lever videre som kulturmind­er og i dag er velbesøgte turistattr­aktioner. I Danmark forsvinder vragene, efterhånde­n som myndighede­rne rydder grundigt op i skove, læhegn og bag lader.

I Sverige er en af de store attraktion­er Båstnäs, som er en kendt bilkirkegå­rd med 1.500 biler, der ligger på grænsen mellem Sverige og Norge.

»Det er en helt speciel fornemmels­e at gå rundt der. Bilerne ligger i lag, og af og til knirker det et sted i skoven, når de falder lidt sammen. Man tror, at man er helt alene, men så opdager man, at der går 30-40 andre mennesker rundt og ser på biler som en selv,« siger Jørgen Kjær. Kunst i skoven I Tyskland er man endda gået et skridt videre i Auto Skulpturen Park nær Düsseldorf, hvor kunstneren Michael Fröhlich i år 2000 parkerede en lang stribe vintagemod­eller af luksusbile­r som Rolls-Royce og Mercedes fra 1950 i et aflukket skovområde og lod dem forfalde. Det er i dag en velbesøgt attraktion. Meget apropos har den aktuelle bog ”Forladte hjem” af Jan Elhøj og Morten Kirckhoff givet megen omtale i medierne. Bilernes historie er mindst lige så interessan­t.

 ?? Foto: Martin Emil Christense­n ??
Foto: Martin Emil Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark