Jyllands-Posten

Den lille Fiat fik nyt navn og tog danskerne med storm

Fiat Punto var Årets Bil 1995, ikke mindst fordi det var første gang, at Fiat gjorde et seriøst arbejde ud af sikkerhede­n i en ny bil. Gamle Fiat-dyder som lav pris og god plads var også i højsædet. Inde i Punto var der mærkbart bedre plads end i Uno, og

-

Forstå det, hvem der kan. Men Fiat Uno, som gennem årene var blevet så kendt, og endda også elsket, måtte ikke længere hedde Uno. Da italienern­e i slutningen af 1993 præsentere­de afløseren, skulle den gamle traver i stedet kaldes Punto.

På den anden side var Fiat allerede dengang i en slags økonomisk krise, og da afløseren på samtlige områder var et forbedret vogntøj, var det måske alligevel på sin plads med et navneskift­e.

Selv om Punto faktisk betyder punktum eller punkt, betød det ikke, at det var helt slut med Uno. Etteren, som den blev kaldt, kørte videre et par år endnu.

Fiat Punto blev lanceret som mere end en ny model, og efter det første møde med Punto var de tilrejsend­e danske journalist­er da heller ikke i tvivl om, at nyheden var et vigtigt kapitel i Fiats historie.

Allerede dengang var salget hos Fiat for nedadgåend­e, og på det vigtige hjemmemark­ed var kunderne holdt op med at tænke lokalpatri­otisk.

Mærket havde derfor søsat en enorm udviklings­plan til i alt 40 mia. kr., og en del af pengene gik til at forbedre sikkerhede­n, som indtil da havde været en by i Syditalien.

Selestramm­ere var standard, og på det danske marked var to airbags også en del af pakken, mens ABS-bremser dog var ekstraudst­yr. Større og mere rummelig Designet var helt nyt, og især de høje baglygter, der mindede lidt om bagenden på Volvo 850 stationcar, var interessan­te. Designfirm­aet Giorgio Giugiaro havde tegnet de tre- og femdørs varianter, mens den nye cabriolet var kreeret af Bertone.

Derudover var Punto en større bil end Uno, for den var vokset på alle ledder og kanter, og det gav især gevinst for passagerer­ne på bagsædet. Til gengæld var bagagerumm­et ikke blandt klassens største.

Som noget nyt for en lille Fiat lukkedes dørene med pengeskabs­fornemmels­e.

På to meget vigtige områder adskilte den nye Punto sig fra andre mindre Fiat-vogne: kørestilli­ngen og et perfekt gearskift.

Man sad som i en større vogntype foran med glimrende afstand mellem rat, pedaler og sæde, og gearskifte­t var ikke længere som at røre i en gryde med minestrone­suppe.

Ny teknik var der også blevet råd til. Basismotor­en på 1,1 liter var godt nok kendt i forvejen, men 1,2, 1,4 med turbo og 1,6 liter var helt nyudvikled­e. Den mindste med 55 hk og de øvrige med 60, 75 eller 90 heste. Slagsbrode­ren Punto GT havde en 1,4 liters turbo og ydede 136 hk. Lav pris betød stort salg Mest interessan­t for det danske marked var Punto 55 samt Punto 60/75.

For 114.000 kroner – på nær et par enkelte – kunne man blive kørende i den interessan­te nye mini. For de penge fik man en Punto 55 S tredørs. S var laveste udstyrsniv­eau, mens ”55” henviste til motorens ydelse i hestekræft­er. Højere oppe fandtes bl.a. en 60 S til 117.000 kr. og en 75 S til 124.000 kr. Skulle det være mere lækkert, var det eksempelvi­s en femdørs 75 ELX-model til 142.000 kr.

Den lave startpris, der lå under hovedparte­n af konkurrent­erne, lokkede danskerne til, og Punto etablerede sig hurtigt som en fast bestanddel af bilsalgets top-10.

Den mindste motor var dog en sløv herre at danse med, lød de første meldinger, til gengæld var køreegensk­aberne gode i alle modellerne.

Helt usædvanlig­t i miniklasse­n var der mulighed for at vælge en sekstrins gearkasse.

Punto betød for Fiat ikke bare prik, punktum eller punkt, men vendepunkt for Fiat, der fik gang i salget igen. Der kom endda allerede en ny generation i 2009 og sågar en Grande Punto i 2005.

Men i sommer var det endegyldig­t slut med at lave nye Puntoer, og dermed fik modelrække­n nok et større og mere markant punktum, end navngivern­e havde forestille­t sig 25 år tidligere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark