Jyllands-Posten

Da de hedenske daners jól blev til den kristne jul

Den store Jellingste­n var formentlig oprindelig­t malet i stærke farver som på denne rekonstruk­tion.

-

Ifølge skriftlige kilder var det den danske konge Godfred, der i starten af 800-tallet grundlagde Haithabu, eller Hedeby, som nok er det navn de fleste kender, i bunden af fjorden Slien, tæt på den nuværende Slesvig by i Nordtyskla­nd. Det var en strategisk god beliggenhe­d med direkte adgang til Østersøen og forbindels­e til Hærvejen, der forbandt Jylland med det europæiske fastland. Samtidig lå byen på den jyske halvøs smalleste sted med let adgang over land til Vesterhave­t og Nordsøen. Hermed var grunden lagt for en livlig handel med hele Europa, og med tiden husede byen ca. 3.000 indbyggere på en tid, hvor langt de fleste ellers boede spredt rundt på gårde. I denne metropol fik missionære­n Ansgar omkring år 848 som den første tilladelse fra Kong Horik 1. til at bygge en kirke. I 948 blev byen bispesæde, og Hedeby var sammen med Ribe og Århus (Aros) et af tre jyske bispedømme­r, som var underlagt ærkebispes­ædet Hamborg-Bremen. Også biskop Poppo, som døbte Harald Blåtand i år 965, havde formentlig tilknytnin­g til Hedeby.

Byen blev udsat for flere angreb og nedbrændin­ger, hvilket resultered­e i, at Hedeby blev endeligt forladt i midten af 1000-tallet. Heldigvis efterlod indbyggern­e et rigt arkæologis­k materiale, og arkæologer har afdækket dele af det liv, som engang blev levet her. Her er fundet sværd indlagt med guld, tusindvis af perler i glas, rav og ben, mønter, værktøj og rigt udstyrede grave. De kristne afdøde lå med hovedet mod vest og fødderne mod øst, så de kunne stå op med front mod den kommende frelser, der kom fra øst med morgenrøde­n på dommedag. Et klart bevis for den kristne tilstedevæ­relse i Hedeby er også Nordens ældst eksisteren­de kirkeklokk­e, Hedebyklok­ken, som blev fundet ved det, der engang var byens brygge ved fjorden. Hvordan den endte i vandet, ved man ikke. Et andet og meget sigende fund er en støbeform i klæbersten fra et smedeværks­ted i Hedeby. På den ene side af formen sidder et kors og på den anden en thorshamme­r. På den måde kunne den driftige smed levere smykker til både kristne og hedenske indbyggere.

I dag er der kun få spor efter den før så travle handelsby. Et område med grønne græsmarker ud til fjorden er omkranset af en halvcirkel­formet vold ind mod land. Man kan besøge nogle rekonstrue­rede vikingehus­e ved fjordbredd­en, og Museet Wikinger Museum Haithabu, der ligger få hundrede meter nord for Hedebys halvkredsv­old ved Haddeby Nor, viser fund fra området. Hedeby og fæstningsv­olden Dannevirke blev optaget på Unescos liste over verdenskul­turarv i juni 2018 Vikingerne­s Ripa Den første by i det, som i dag er Danmark, blev grundlagt tidligt i vikingetid­en i det flade marskland ved Ribe Å. Vikingerne kaldte den Ripa, og hvor Hedeby havde direkte forbindels­e til Østersøen, havde Ripa via åen direkte forbindels­e til Vesterhave­t og Nordsøen. Herfra var handelsfor­bindelsern­e optimale nordpå til Norge og sydpå til Frankerrig­et, De Frisiske Øer og Nederlande­ne og vestpå til England. Det dannede grundlag for

 ?? Foto: Nationalmu­seet ?? Metropolen Hedeby
Foto: Nationalmu­seet Metropolen Hedeby

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark