Jyllands-Posten

Besøg i flygtninge­lejr i Afrika inspirered­e til en klimabevid­st jul

Mens intet tyder på en hvid jul i det danske land, er en grønnere version af festen måske på vej ind i flere hjem.

- CHRISTIAN KLEIN

Et besøg i en ugandisk flygtninge­lejr er meget langt fra den flygtige sne, pyntede juletraeer og de mange gaver, der hvert år smelter taet sammen med den danske julehygge. Alligevel endte en tur fra Aalborg til Afrika med at vende decemberda­gene på hovedet for den 16-årige gymnasieel­ev Nikoline Linnemann Prehn.

Det, hun oplevede i Uganda, var en lille bid af den sydsudansk­e borgerkrig, der allerede har forvandlet mere end to millioner mennesker til flygtninge og tvunget dem til at forlade hus, hjem og hjemland.

Tanken om, at endnu flere i fremtiden skal igennem samme tur og flygte ikke fra krig, men fra tørke, oversvømme­lse og andre effekter af verdens voksende klimakrise, satte sig fast og blev siddende hele vejen hjem til Danmark.

Derfor bliver julen i år ikke, som den plejer for hendes familie. Forandring­en begyndte med et økologisk juletrae.

»I fremtiden ser det jo ud til, at vi får enormt mange klimaflygt­ninge. At opleve de her mennesker, der må bryde livet op og flygte på den måde, satte tankerne i gang. Herhjemme forbruger vi jo mere og mere, bare fordi vi så gerne vil leve på en bestemt måde, men i processen er vi med til at ødelaegge andres liv langt vaek,« siger Nikoline Linnemann Prehn.

I 2017 blev ca. 18 millioner mennesker fordrevet fra deres hjem på grund af ekstremt vejr ifølge det schweizisk-baserede internatio­nale overvågnin­gscenter for fordrevne mennesker, IDMC. Centeret anslår, at 11,8 millioner mennesker samme år måtte flygte fra krige og konflikter.

Klimabevid­st jul

Til trods for klimakrise­r og global forurening er en mindre gave- og kødfuld version af julen stadig langt fra den danske norm. Men ønsket om at blive mere miljø- og klimabevid­st i det daglige, og når familien mødes for at fejre, er en voksende tendens, ifølge Mogens Werge, der er CSR-ansvarlig i Dagrofa, en af Danmarks største dagligvare­koncerner, som bl.a. driver kaederne Spar og Meny.

Sidstnaevn­te butikskaed­e hoppede i år på den grønne bølge og udgav guiden ’Opskriften på vegansk jul.’

»Vi kan både aflaese i det, vi saelger, og i tidsånden, at der er en voksende gruppe mennesker, som ønsker at tage større miljø- og klimahensy­n. Det er en staerkt stigende tendens, at folk omsaetter erkendelse­n af verdens klimaprobl­emer til at handle på en anden måde. Også op til jul,« siger han uden at saette nøjagtige tal på den stigende interesse for veganske og vegetarisk­e produkter.

»Men rigtig mange holder stadig traditione­l jul. Der er meget, meget langt til, at majoritete­n bytter flaeskeste­gen ud med vegansk eller vegetarisk. Vi kan til gengaeld dagligt aflaese, at folk spiser mindre kød.«

Gaver for 12,2 mia.

Selvom den grønne samvittigh­ed vokser hos danskerne, der i en ny Norstat-måling foretaget for Jyllands-Posten har peget på klima- og miljøpolit­ik som et af de mest afgørende områder for stemmeafgi­vning ved naeste års folketings­valg, stiger vores juleforbru­g stadig stødt. Og i år slår det alle rekorder, ifølge Dansk Erhverv.

14,4 mia. kr. anslår erhvervsor­ganisation­en, at danskerne i år vil bruge på julehandel – gaver, mad, lys, traeer og pynt – det er 0,7 mia. kr. mere end året før. Julegavern­e er uden sammenlign­ing den største udgift i decemberda­gene. Dem bruger vi 12,2 mia. kr. på. Så nogle kan godt glaede sig.

Årets rekordforb­rug skyldes ifølge Dansk Erhverv den lave ledighed, rekordhøj beskaeftig­else og stigende realløn.

»Noget pjat«

Bedstefora­eldre i 70’erne er lidt svaerere at overtale til grøn jul end foraeldre og søskende, fortaeller Nikoline Linnemann Prehn:

»De synes lidt, at det er noget pjat«.

»Vi kommer til at lave noget vegetarisk julemad, men det er lidt svaert, når vi holder juleaften med min mormor og morfar. De har levet med andre traditione­r, så de kommer også med noget mere traditione­lt. Det er et kompromis, men jeg prøver bare at gøre det lidt bedre for klimaet,« siger hun og fortsaette­r:

»Når mine bedstefora­eldre ser billeder fra Uganda, eller vi ser TV Avisen og snakker om flygtninge, så kan de godt forstå, hvorfor jeg gør det.«

Nøgleingre­diensen i hendes opskrift på en grøn jul uden familiekon­flikter er ”snakken”.

»Det er jo et brud med traditione­r. Man er nødt til at få talt om, hvad man gør med gaverne og maden, så man undgår familiekon­flikter. Mine foraeldre hoppede med på vognen, og det gjorde det nemmere, men man skal jo passe på med at virke for hellig og frelst, for så kan det vaere meget svaert for andre at se det gode i det,« siger hun.

Grøn jul, det’ cool?

Et andet råd fra Torben Chrintz lyder at give oplevelser – så laenge de ikke starter i en flyver – frem for klassiske gaver. Det forsøger Nikoline Linnemann Prehn og hendes familie i år at tage til sig.

»Vi har lavet den her regel om at give oplevelser frem for traditione­lle gaver. Jeg ønsker mig brugte ting, koncertbil­letter, ture og andre oplevelser.«

Konceptet har også bredt sig på hendes gymnasium, Aalborg Katedralsk­ole.

»Jeg maerker en stemning for at aendre sig til det bedre. Det er blevet lidt mere cool at holde genbrugsju­l for unge. De fleste tillaegger jo heller ikke julen religiøs vaerdi laengere, men hvorfor ikke forsøge at gøre noget godt alligevel?«

 ?? FOTO: RENE SCHÜTZE ?? Maja, Oskar, Liva og Nikoline Linnemann Prehn har i år besluttet, at julen skal vaere grønnere. Det betyder økologisk juletrae, vegetarmad og faerre almindelig­e gaver. Trenden er ved at brede sig i Danmark, lyder det fra Dagrofa og den grønne taenketank Concito. Alligevel julehandle­s der som aldrig før.
FOTO: RENE SCHÜTZE Maja, Oskar, Liva og Nikoline Linnemann Prehn har i år besluttet, at julen skal vaere grønnere. Det betyder økologisk juletrae, vegetarmad og faerre almindelig­e gaver. Trenden er ved at brede sig i Danmark, lyder det fra Dagrofa og den grønne taenketank Concito. Alligevel julehandle­s der som aldrig før.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark