Jyllands-Posten

Marokko har et problem med ”hellige krigere”

Marokko har vaeret forskånet for terrorangr­eb i årevis. Men hjemvendte jihadister, der har vaeret i krig for Islamisk Stat, er et voksende problem.

- EVA PLESNER

Marokko anses normalt for at vaere et sikkert rejsemål for turister. Drab på udlaending­e er ekstremt sjaeldne, og det seneste terrorangr­eb fandt sted i 2011, da 17 personer blev draebt af en bombe på en restaurant i Marrakesh.

Men onsdag meddelte de marokkansk­e myndighede­r, at mordene på den danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og den norske kvinde Maren Ueland betragtes som en terrorhand­ling. De fire mistaenkte har ifølge marokkansk­e medier forbindels­e til terrorgrup­pen Islamisk Stat (IS), og én af dem er angiveligt tidligere dømt for terrorrela­teret kriminalit­et.

Forbindels­en til IS er imidlertid endnu ikke dokumenter­et, siger den marokkansk­e terroreksp­ert Mohammed Masbah, som er direktør for Moroccan Institute for Policy Analysis i Rabat. Og hvis der er tale om en terrorhand­ling, er det efter al sandsynlig­hed en såkaldt enlig ulv, der har handlet på egen hånd, mener han:

»Jeg tror ikke, at der er tale om et organisere­t terrorangr­eb fra Islamisk Stat. Islamisk Stat har aldrig fået fodfaeste i Marokko. Vi er det eneste land i Nordafrika og Mellemøste­n, der ikke er blevet angrebet af Islamisk Stat siden 2011.«

1.600 drog på jihad

Men Marokko har et voksende problem med radikalise­ring af de unge, fastslår han. Og det haenger sammen med de mindst 1.600 marokkaner­e, der i årene fra 2011 til 2016 rejste til Syrien, Irak og Libyen for at gå i ”hellig krig” for Islamisk Stat.

I forhold til befolkning­ens størrelse er det mange gange flere end i eksempelvi­s nabolandet Algeriet.

I begyndelse­n vendte myndighede­rne det blinde øje til. Men da det gik op for dem, at de unge jihadister en dag kunne vende hjem som fuldbårne terroriste­r, optrappede­s terrorinds­atsen markant.

Det resultered­e bl.a. i oprettelse­n af Marokkos svar på FBI, det såkaldte Centralbur­eau for Retslige Efterforsk­ninger (BCIJ) i 2015, samt en ny terrorlov. Og lige siden har BCIJ slået hårdt ned på hjemvendte IS-krigere.

Ifølge Mohammed Masbah er omkring 200 af dem blevet arresteret, og typisk er de blevet idømt omkring fire års faengsel:

»Problemet er, at der ikke er nogen som helst rehabilite­ring i faengslern­e. Og nu begynder de at blive løsladt. Men når de vender tilbage til samfundet, er de stadig terroriste­r.«

Alligevel understreg­er han, at de marokkansk­e myndighede­r er saerdeles effektive, når det kommer til terrorbeka­empelse. BCIJ har således opsporet og optraevlet 57 »militante celler« i løbet af de seneste tre år, inklusive otte i 2018.

De har også fået ram på en raekke rekrutteri­ngsnetvaer­k og har faengslet mindst 500 unge, som forsøgte at rejse ud for at tilslutte sig IS eller lignende militante grupper.

»Men terrorbeka­empelse er langt mere komplekst end blot at smide folk i faengsel,« siger Mohammed Masbah.

Styr på situatione­n

Marokko arbejder taet sammen med Europa og USA om terrorbeka­empelse, og ifølge Mohammed Masbah er det marokkansk­e efterretni­ngsvaesen en vaerdifuld kilde til viden om internatio­nale terrornetv­aerk.

Seniorfors­ker Rasmus Boserup ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS) er enig i, at de marokkansk­e myndighede­r tilsynelad­ende har godt styr på situatione­n.

»Nu kan vi selvfølgel­ig ikke vide, om drabene på de to unge kvinder er begyndelse­n på noget nyt. Men militant islamisme har aldrig vaeret et alvorligt problem i Marokko. Det eksisterer, ja, men det er marginalt,« siger han.

»Når det gaelder diasporate­rrorisme (terror uden for Marokko, red.), er marokkaner­ne til gengaeld klart overreprae­senteret. I Syrien, Irak og Libyen og ligeledes i Europa. Det er påfaldende.«

Eksempelvi­s var det to marokkaner­e, der stod bag angrebet ved London Bridge i 2017, og en marokkaner, der samme år pløjede sin varevogn ind i folkemaeng­den på Ramblaen i Barcelona.

I Danmark har vi Sam Mansour, også kendt som ”Boghandler­en fra Brønshøj”, som to gange er blevet dømt for at opfordre til terror. Han har mistet sit danske statsborge­rskab og er blevet udvist af Danmark for bestandig, men befinder sig stadig i landet, fordi en hjemsendel­sesaftale ikke er forhandlet på plads med Marokko.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark