Jyllands-Posten

Kraenkelse­r til debat: Er et konfliktrå­d vejen frem?

Københavns Universite­t åbnede torsdag dørene til en intern debat om kraenkende adfaerd og retningsli­njer.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Der var forslag om et såkaldt mangfoldig­hedscertif­ikat til underviser­e og ledelse, og der var historien om studerende, der fandt statistikk­er om maend og kvinder for upassende med tanke på dem, der ikke kunne identifice­re sig som mand og kvinde.

Diskussion­en om kraenkende adfaerd og Københavns Universite­ts (KU) retningsli­njer på området nåede vidt omkring, da knap 200 studerende og underviser­e torsdag var mødt op til et internt debatmøde.

At det var et ømtåleligt emne, der var blevet lagt ind i skemaet kort før juleferien, blev understreg­et af, at der ikke måtte citeres eller fotografer­es fra debatmødet, medmindre de pågaeldend­e havde godkendt det. Der skulle med andre ord vaere mulighed for at komme med sit synspunkt uden at havne i avisen.

Dagen forinden var Copenhagen Business School (CBS) havnet i en mediestorm, da det kom frem i Kristeligt Dagblad, at en brun, kvindelig postdoc havde følt sig kraenket over sangen ”Den danske sang er en ung blond pige,” som efterfølge­nde ikke laengere blev sunget på CBS. KU har også vaeret igennem møllen.

I sidste uge beskrev Weekendavi­sen en sag om en lektor, der havde fået en anonym klage for blandt andet at have udtalt sig racistisk og nedsaetten­de om kvinder. Andre studerende havde forsvaret lektoren og beklaget sig over et »hypersensi­tivt miljø« på studiehold­et.

Sagen fik kritikere til at pege på universite­tets retningsli­njer for kraenkende adfaerd som en mulig forhindrin­g for den frie undervisni­ng, fordi de, ifølge kritikere, åbner op for, at sensitive elever får mulighed for at styre, hvad der sker i undervisni­ngen.

Følsomme studerende

Lektor Jes Søe Pedersen var en af de fremmødte. Han havde taget et aktuelt eksempel med fra en kollega. Nogle studerende havde fundet det upassende at bruge eksempler i undervisni­ngen i statistik med maend og kvinder. Årsagen var, at de studerende, der ikke identifice­rer sig som enten mand eller kvinde, kan føle sig stødt. Sagen blev ikke en klagesag, men viser ifølge Jes Søe Pedersen en tendens:

»Jeg taenker, det er et udtryk for, at der er en generel stor følsomhed blandt studerende, som er et udtryk for strømninge­r i tiden,« siger lektoren, som ellers kalder de studerende for meget konstrukti­ve.

»Jeg så gerne, at universite­tet gik ind og italesatte, at det godt kunne vaere, at man her kommer til at opleve noget, som måske er ubehagelig­t,« siger Jes Søe Pedersen.

Mangfoldig­hedscertif­ikat

Hilda Rømer Christense­n, lektor på Sociologis­k Institut og leder af koordinati­onen for kønsforskn­ing, foreslog omvendt, at ledelsen og de ansatte skulle kunne tage et »mangfoldig­hedscertif­ikat« og blive bedre til at møde udviklinge­n i samfundet:

»Det skal vaere et tilbud om at udvikle sig og komme på højde med det, der foregår i samfundet, mere end en løftet pegefinger. Det drejer sig om at få gang i en mere etisk proces om, hvordan man omgås hinanden på universite­tet. Det drejer sig om emner som køn, etnicitet, seksualite­t og alder.«

Hilda Rømer Christense­n mener, at f.eks. transkønne­de sagtens kunne komme ind som en kategori i biologi.

Mødet var ført an af et debatpanel med blandt andre Thomas Brudholm, lektor på Institut for Tvaerkultu­relle og Regionale Studier, der tidligere har udtalt sig kritisk om KU’s retningsli­njer.

Han foreslog konkret et konfliktrå­d:

»I mange sager handler det om forskellig­e forståelse­r eller fordomsful­dhed, som de involvered­e måske slet ikke er bevidst om. I det øjeblik, de blev det, ville de måske sige ”nåh ja, det er måske også fjollet”. Den mulighed skal vi give, men den fjerner vi, hvis vi har en retningsli­nje, hvor det med det samme kører op i nultoleran­ce.«

Medieblaes­t

En anden i panelet var Amanda Büchert, formand i Studenterr­ådet. Hun mener, at kraenkelse­sdebatten på universite­tet er blevet blaest alt for meget op i medierne. Hun er åben over for at aendre i retningsli­njerne, som hun ellers kalder en god sikkerhed for, at der bliver fulgt op på de oplevelser, som studerende henvender sig med.

»Hvis der opstår tvivl om, hvad reglerne skal og gør, så er det klart, at man bør overveje, om de skal praecisere­s.«

 ?? FOTO: NICOLAI LORENZEN ?? Hvis der opstår tvivl om, hvad reglerne skal og gør, så er det klart, at man bør overveje, om de skal praecisere­s, siger Amanda Büchert, formand i Studenterr­ådet. Hun mener dog, at kraenkelse­sdebatten er blaest alt for meget op i medierne.
FOTO: NICOLAI LORENZEN Hvis der opstår tvivl om, hvad reglerne skal og gør, så er det klart, at man bør overveje, om de skal praecisere­s, siger Amanda Büchert, formand i Studenterr­ådet. Hun mener dog, at kraenkelse­sdebatten er blaest alt for meget op i medierne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark