Jyllands-Posten

USA’s Iran-politik forvirrer

USA’s militaer fremviser iranske våben som dokumentat­ion for Irans krigeriske ambitioner, men tilbagetra­ekning fra Syrien giver Iran et nyt manøvrerum.

- POUL FUNDER LARSEN

Det iranske Qiam-missil blev affyret fra byen Sadah i det nordvestli­ge Yemen med retning mod den saudiske hovedstad, Riyadh, i december 2017.

Nu er det godt 11 meter lange ballistisk­e missil landet langt fra Mellemøste­n i en hangar på militaerba­sen Anacostia-Bolling i udkanten af Washington.

Og det er ikke alene.

Her er endnu et af de mindst otte iranskprod­ucerede missiler, som er blevet affyret mod Saudi Arabien, plus en stribe andre våben produceret i den islamiske republik – droner, antiluftmi­ssiler og håndvåben erobret eller fundet i Saudi Arabien, Yemen, Bahrain og Afghanista­n.

Alt sammen, ifølge det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, et tegn på Irans voksende regionale ambitioner og aggressive fremfaerd.

»Dette er klare beviser på Irans spredning (af våben, red.) i regionen,« siger Rebecca Rebarich, talskvinde for det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium.

»Dette er ikke en historie bare om Yemen, eller bare om Afghanista­n, eller bare om Bahrain. Det er en historie, som straekker sig tvaers over den mellemøstl­ige region,« siger hun.

Udstilling­en af det iranske materiel er ikke offentligt tilgaengel­ig, men fremvises til medier, politikere og udenlandsk­e delegation­er som et led i den amerikansk­e dokumentat­ion af Irans våbenekspo­rt og støtte til terrorisme.

Der er militaere eksperter til stede, som ikke må filmes eller optages på lydbånd, men som kan udpege de små detaljer, der sladrer om våbensyste­mernes iranske ophav: gevaerskae­fternes karakteris­tiske brune farve, for eksempel, stempler fra den statslige iranske kvalitetsk­ontrol og påtrykte instruktio­ner på farsi.

»Hele verdens kamp«

Det var USA’s slagkrafti­ge FN-ambassadør, Nikki Haley, der åbnede udstilling­en her i Washington for et år siden, bl.a. med ordene: »Kampen mod iransk aggression er hele verdens kamp.«

Siden da er våbensamli­ngen i hangaren vokset betydeligt i omfang.

»Over det seneste år har vi fortsat modtaget en støt strøm af materiel,« konstatere­r Rebecca Rebarich.

Til nytår er Nikki Haleys tid som USA’s ansigt i FN ganske vist slut, men den amerikansk­e intention om at isolere Iran og tilbagerul­le landets indflydels­e er intakt.

Med sikkerheds­rådgiver John Bolton, der overtog posten i marts i år, og udenrigsmi­nister Mike Pompeo, der kom til en måned senere, er der om noget blevet skruet op for den hårde retorik over for praestesty­ret i Teheran.

Det mest dramatiske udtryk for den skaerpede amerikansk­e strategi var opsigelsen i maj af den internatio­nale aftale om kontrol med Irans atomprogra­m.

»Dette var en forfaerdel­ig, ensidig aftale, der aldrig nogen sinde skulle have vaeret indgået,« sagde praesident Donald Trump dengang.

Siden har USA genindført økonomiske sanktioner mod Iran, bl.a. en raekke begraensni­nger på landets olieekspor­t.

Spørgsmåle­t er, om det er nok til at ryste et regime, der trods periodevis­e protester, har siddet tungt på magten i Teheran siden den fundamenta­listiske revolution i 1979. Mange analytiker­e i Washington er tilbøjelig­e til at svare nej.

»USA har en raekke politiske initiative­r, der skal straffe Iran, og en raekke ambitiøse mål for at aendre den iranske adfaerd, men vejen mellem de to er langtfra klar,« påpegede den udenrigspo­litiske ekspert Jon Alterman for nylig i en analyse for taenketank­en Center for Strategic and Internatio­nal Studies.

Syrisk exit øger tvivlen

I denne uge kom der yderligere kritisk fokus på USA’s Iran-strategi efter Donald Trumps uventede beslutning onsdag om at hente amerikansk­e styrker hjem fra Syrien.

Det styrker Bashar al-Assads greb om det borgerkrig­shaergede land, vurderer eksperter – og Iran er, sammen med Rusland, en nøgleallie­ret for diktatoren.

»For bare få måneder siden sagde Trump-administra­tionen, at den ville holde de amerikansk­e tropper i Syrien på ubestemt tid for at agere bolvaerk mod Iran,« skrev Washington Post i en gennemgang af beslutning­ens konsekvens­er.

Nu får Iran friere spillerum i Syrien – bl.a. til at øge våbentrafi­kken, vurderer den Trump-kritiske avis.

»Tidligere har Iran anvendt Syrien som en smutvej til at transporte­re tropper og våben til allierede rundt omkring i Mellemøste­n, herunder (den vaebnede milits, red.) Hezbollah i Libanon.«

Der er udsigt til, at Teheran kan konsolider­e sig i området, lyder det i skriftlige bemaerknin­ger fra Mona Alami, en ekspert tilknyttet taenketank­en Atlantic Council Washington.

»Det er en stor sejr for Iran, der har vaeret truet af amerikansk inddaemnin­g i Syrien. Med tilbagetra­ekningen kan Iran frit opretholde sin tilstedeva­erelse og mere specifikt ruten over land, der forbinder Teheran med Libanon,« skriver han.

Beslutning­en har da også fanget centrale beslutning­stagere i Trump-administra­tionen og store dele af det republikan­ske parti på det forkerte ben.

»Vi vil ikke forlade (Syrien, red.), så laenge der er iranske tropper uden for Irans graenser, og det inkluderer iranske stedfortra­edere og allierede,« sagde sikkerheds­rådgiver John Bolton ved FN’s generalfor­samling i september, ifølge britiske Guardian.

Nu tegner alt tvaertimod til en skyndsom tilbagetra­ekning, og det kan muligvis øge strømmen af iranske våben til regionen – og til hangaren på militaerba­sen ved Washington. For Iran har ingen planer om at opgive sin rolle som regional spoiler, lyder vurderinge­n i analysen fra Center for Strategic and Internatio­nal Studies.

»Det er mest sandsynlig­t, at Iran vil gøre, hvad det ofte har gjort – engagere sig i billige, udbytterig­e regionale eventyr, der ikke klart kan tilskrives landet, men minder modstander­ne om Irans evne til at forstyrre.« i

 ?? FOTO: CLIFF OWEN/AP ?? I en hangar i udkanten af Washington kan saerligt inviterede se iranske våben som USA og dets allierede har fundet eller erobret forskellig­e steder i Mellemøste­n. Her ses FNambassad­ør Nikki Haley ved åbningen af udstilling­en i december sidste år.
FOTO: CLIFF OWEN/AP I en hangar i udkanten af Washington kan saerligt inviterede se iranske våben som USA og dets allierede har fundet eller erobret forskellig­e steder i Mellemøste­n. Her ses FNambassad­ør Nikki Haley ved åbningen af udstilling­en i december sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark