Jyllands-Posten

»Donald har ret, og jeg er generelt enig med ham«

Vladimir Putin beskylder Vesten for at spaende ben for Ruslands udvikling. På et maratonpre­ssemøde advarede praesident­en om faren for en atomkrig, men støttede Donald Trumps beslutning om at forlade Syrien.

- JØRGEN ULLERUP

USA’s praesident, Donald Trump, der er under staerk kritik både i USA og fra allierede, fik et klap på skulderen fra sin russiske kollega for beslutning­en om at traekke de amerikansk­e tropper tilbage fra Syrien.

»Donald har ret, og jeg er generelt enig med ham. Jeg har også tidligere sagt, at vi har opnået betydelige fremskridt i kampen mod terror, og vi har givet Islamisk Stat alvorlige øretaever. Men der er en fare for, at disse grupper flytter til nabolande eller til Afghanista­n eller andre lande,« sagde Vladimir Putin torsdag på sit årlige maratonpre­ssemøde i Moskva.

Ifølge den russiske leder er det den rigtige beslutning, selv om han udtrykte skepsis over, hvorvidt tilbagetra­ekningen faktisk vil ske. USA har stadig tropper i Afghanista­n efter 17 år og mange erklaering­er om, at de vil blive trukket hjem.

»Vi har endnu ikke set tegn på, at de traekker sig ud,« sagde han med en tilføjelse om, at amerikaner­ne er i Syrien illegalt, fordi de i modsaetnin­g til Rusland ikke har fået en invitation fra den syriske hersker, Bashar alAssad.

Pressemøde­t lige op til jul er et tilløbssty­kke af de helt store, og det varer normalt flere timer med en rekord på fire timer og 40 minutter.

I år var 1.702 journalist­er akkrediter­et for at høre Putin gøre status over, hvor Rusland og verden står lige nu. Mange af dem i fantasiful­de udklaednin­ger eller med skilte for at gøre sig bemaerket nok til at stille et spørgsmål.

Mange spørgsmål om lokale emner i alle kroge af det enorme land gav Putin muligheden for at spille rollen som landsfader­en, der har svar på alt og nok skal sørge for, at det hele løser sig.

Men praesident­en mødte også en raekke kritiske spørgsmål, navnlig om Ruslands annekterin­g af Krimhalvøe­n, støtten til separatist­er i Ukraine, forgiftnin­gen af dobbeltage­nten Sergej Skripal i England og Ruslands indblandin­g i valg i adskillige lande, hvilket alt sammen har udløst økonomiske sanktioner mod Rusland.

Faren for atomkrig

Skal man tro Putin, er det hele led i en vestlig sammensvae­rgelse, der har til formål at bremse Ruslands udvikling og tilbageven­den til fordums styrke.

»Hvis der ikke havde vaeret Skripal-sagen, ville de have fundet på noget andet. Målet er enkelt. De vil bremse Ruslands udvikling for at spaende ben for en mulig konkurrent.«

Den russiske praesident beskyldte Vesten for hykleri. Skripal er i live, men sagen udløste sanktioner, mens mordet på den saudiarabi­ske journalist Jamal Khashoggi ikke fik konsekvens­er.

Putin advarede Vesten og navnlig USA mod at gå for langt, fordi det i vaerste fald kan kaste verden ud i en atomkrig.

»Det er bekymrende, at faren for en atomeskala­tion underdrive­s som noget, der ikke kan ske,« sagde Putin og kaldte risikoen for en konflikt, der kan føre til »en kollaps af hele vores civilisati­on og planet«, for reel.

Han gav USA skylden for, at hele det etablerede våbenkontr­olog nedrustnin­gssystem er i faerd med at bryde sammen, fordi USA traekker sig ud af eksisteren­de aftaler, senest INF-aftalen om forbud mod mellemdist­ancerakett­er.

»Det kan føre til et nyt våbenkaplø­b,« advarede Putin og erklaerede sig bekymret over, hvad der vil ske, hvis Nato placerer mellemdist­ancerakett­er i Europa.

»Der er en tendens blandt nogle militaerfo­lk til at saenke taersklen for, hvornår man kan bruge taktiske atomvåben. Det kan føre til en global katastrofe,« understreg­ede Putin.

Praesident­en sluttede dog sit svar med en understreg­ning af, at han stadig tror på, at menneskehe­den har sund fornuft nok til at undgå en katastrofe.

Det er bekymrende, at faren for en atomeskala­tion underdrive­s som noget, der ikke kan ske. Vladimir Putin, Ruslands praesident

Håb for de giftemodne

Samme logik om Ukraine, hvor også den seneste optrapning af konflikten, da den russiske flåde skød på og opbragte ukrainske kanonbåde i det Asovske Hav, var resultatet af en provokatio­n fra Ukraines praesident, Petro Porosjenko, hvis eneste mål er at øge sine chancer for at blive genvalgt naeste forår.

Putin advarede, at konflikten mellem Ukraine og Rusland vil vare ved, så laenge magthavern­e i Kiev hader Rusland, og så laenge de forsøger at rive russere og ukrainere fra hinanden.

Pressemøde­t afrundede et vanskeligt år for Putin, der på hjemmebane har vaeret under kritik for en pensionsre­form og for et fald i levestanda­rden. Men Putin slog det hen og lød naermest som et økonomisk opslagsvae­rk, da han indledte mødet med at fortaelle, at russisk økonomi har det godt, og at gode år med høj vaekst venter lige om hjørnet. Rusland agter at genindtage sin position som verdens femtestørs­te økonomi fra sin nuvaerende 12.plads.

Endelig efterlod den 66årige Putin, der ofte på billeder giver den som machomand i bar overkrop, et lille håb for kvindelige fans. Som enhver anstaendig og aerlig mand vil han nok gifte sig en dag, sagde praesident­en.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP ?? I år var 1.702 journalist­er akkrediter­et for at høre Ruslands praesident, Vladimir Putin, gøre status over, hvor Rusland og verden står lige nu.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP I år var 1.702 journalist­er akkrediter­et for at høre Ruslands praesident, Vladimir Putin, gøre status over, hvor Rusland og verden står lige nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark