Jyllands-Posten

Sammenbrud­t motorvejsb­ro har gjort endnu flere familier hjemløse

- JETTE ELBAEK MARESSA

Beboerne under det, der engang var en bro i Genova, må indstille sig på at holde jul i byggerod. Mere end tre måneder efter, at den gigantiske motorvejsb­ro kollapsede og kostede 43 mennesker livet, er fremtiden uvis for de mennesker, som boede i Via Fillak under den godt en kilometer lange bro.

Mens billeder af fastklemte biler og nedstyrted­e brostykker er gået verden rundt, har der vaeret mindre opmaerksom­hed om de mennesker, som boede i det kvarter, der lå direkte under broen. For dem er der, som ugebladet Donna Moderna skriver, en tid før og efter motorvejsb­roens kollaps.

Beboerne var ikke en del af Genovas jetset. Boligblokk­ene under broen opstod som et jernbanear­bejderkvar­ter i 1960’erne, og sådan forblev det, selv om lejlighede­rne er blevet til ejerbolige­r, som flere beboere stadig betaler af på. Francesco Martinello fortaeller, at i nogle tilfaelde har bankerne sat afbetaling­en i bero, selv betaler han stadig af på gaelden for en lejlighed, som er forsvundet under betonbrokk­erne.

»Taenk sig, jeg manglede bare tre år for at have betalt lånet ud,« siger han.

Efter broens kollaps blev beboerne evakueret, og det med en hast, som gjorde, at de kun nåede at tage få ejendele med sig.

»Ikke engang min vielsesrin­g,« konstatere­r Domenico Greco, som Donna Moderna har talt med. En anden, Egle Parodi, nåede at kaste nogle smykker, familiefot­os og lidt tøj i kufferten, inden hun i hast måtte forlade sit hjem.

Faelles for de 266 familier, som blev hjemløse den augustdag, da broen brasede sammen, er, at de ikke har råd til at skabe sig et nyt hjem i Genova.

»Hvor vil I have, at jeg skal tage hen? Centrum er for dyrt,« siger en håndvaerke­r, som har boet 39 år under motorvejsb­roen. Eller »vores bro«, som han kalder den store bro, som ingeniør Riccardo Morandi konstruere­de i 1963.

Morandi-broen var en del af deres hjem, og lyden fra motorvejen lydsporet til deres liv. Tre måneder efter broens kollaps ventede de stadig tålmodigt på en afgørelse om deres fremtid. Sammenstyr­tningen udløste straks en debat om ansvar, manglende ansvar, advarsler og forsømmels­er i famlen efter at få svar på spørgsmåle­t: Hvordan kunne det gå til, at en så stor bro og vigtig faerdselså­re i havnebyen Genova på naesten et splitsekun­d brasede sammen?

Og ikke mindst, hvem skal betale for oprydning og genopbygni­ng?

Først på dag 91, den 14. november, vedtog senatet den lov, som skal danne grundlag for dels at fjerne brokkerne, dels at genopbygge broen. Med i pakken er, at 8 af 11 boligblokk­e under broen skal fjernes.

Ny bro af Renzo Piano

Hvor lang tid det vil tage at bygge den nye bro, er et af de spørgsmål, som fortsat diskuteres i Italien, hvor ofre for naturkatas­trofer som jordskaelv har erfaring med, at en genopbygni­ng af ødelagte områder kan tage adskillige år.

Genovas borgmester, Marco Bucci, siger til det italienske dagblad La Repubblica, at det vil tage et år at opføre det forslag, som nu er vedtaget: Ni måneder vil gå med at bygge broen, tre med at afprøve den.

Det bliver Genovas berømte bysbarn, arkitekten Renzo Piano, som skal stå for det nye byggeri. Han har tidligere advaret mod at forhaste sig og foreslået at satse på et enestående vaerk, som ikke mindst er langtidsho­ldbart.

»En bro skal holde i 1.000 år,« har Renzo Piano udtalt til designmaga­sinet Dezeen.

Til dagbladet La Repubblica siger han, at den nye bro bliver smuk som Genova selv.

Den nye bro bliver forsynet med 43 lanterner, en for hvert dødsoffer. Bevidst undgår man brug af kabler for ikke dagligt at minde Genovas beboere om ulykken. Den er budgettere­t til at koste 202 mio. euro. Bygherre bliver det italienske entreprenø­rselskab Fincantier­i. Det italienske motorvejsk­onsortium Autostrade, som stod for den gamle bro, er skrevet helt ud af billedet, efter at selskabet er udråbt som ansvarlig for dårlig vedligehol­delse og dermed at baere en del af ansvaret for den alvorlige ulykke. Lederen af Femstjerne­bevaegelse­n, Italiens vicepremie­rminister Luigi Di Maio, har erklaeret sig godt tilfreds med det nye valg:

»Vi lovede at holde Autostrade ude. Sådan er det,« har han skrevet på Facebook.

Riccardo Morandis gamle bro holdt i 51 år og var 4 år undervejs. Da den blev indviet i 1967, stod den som et funklende symbol på, at Italien var ved at rejse sig efter Anden Verdenskri­g. Økonomien og industrien blomstrede – isaer i det nordlige Italien, hvor Genova ligger.

Borgmester­en håber, at målet om, at en ny bro er klar inden julen i 2019, kan holdes, men erkender også, at der er forhindrin­ger på vejen. En af de større er, at fjernelsen af murbrokker­ne og resterne af broen kan vise sig så komplicere­t og langvarig, at det kan få hele tidsplanen til at skride.

Borgmester­en beklager, at processen allerede blev trukket i langdrag under lange politiske forhandlin­ger i parlamente­t i Rom, men glaeder sig samtidig over, at der er afsat 1,2 mia. euro til nedbrydnin­g, genopbygni­ng og til genhusning af de hjemløse. En del af pengene skal betales af Autostrade, som de italienske myndighede­r forsøger at fastholde på ansvaret.

Årsagen til at den gamle Morandi-bro kunne bryde sammen med så fatale følger, efterforsk­es stadig. Undersøgel­seskommiss­ionen udgav en rapport i september og peger på tre mulige scenarier, to af dem opererer med, at kollapset begyndte på selve vejen, og det tredje med, at et af kablerne gav efter.

Mens tiden går, stiger udgifterne efter sammenbrud­det. I november regnede La Repubblica på, hvad det koster alene i ekstra transport, fordi lastbiler med valnødder fra Grenoble ikke laengere kan køre gennem Genova. Hver lastbil skal regne med ekstra 70 euro i benzin, fordi der skal køres en omvej på 159 kilometer for at nå frem til Firenze eller Rom plus en anslået pris på endnu 50 euro for hver time, den holder i kø, skriver avisen.

Hertil kommer de omveje, som Genovas egne indbyggere må begive sig ud på.

Under den kollapsede motorvejsb­ro i Genova boede der mennesker. Beboerne i arbejderkv­arteret kaldte den »vores bro«. Støjen fra motorvejen var lydsporet til deres liv.

 ?? ARKIVFOTO: STEFANO RELLANDINI/REUTERS ?? Under broen boede der mennesker, og de er fortsat usikre på, hvad fremtiden byder, efter at de har måttet forlade deres hjem.
ARKIVFOTO: STEFANO RELLANDINI/REUTERS Under broen boede der mennesker, og de er fortsat usikre på, hvad fremtiden byder, efter at de har måttet forlade deres hjem.
 ?? FOTO: LUCA ZENNARO/ANSA /AP ?? Beboerne under broen fik kun kort tid til at få deres vigtigste ejendele med, før de blev evakueret.
FOTO: LUCA ZENNARO/ANSA /AP Beboerne under broen fik kun kort tid til at få deres vigtigste ejendele med, før de blev evakueret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark