Jyllands-Posten

Han skriver om musikere og deres opture, nedture og galopperen­de misbrug

Rockmusike­ren er en tilbageven­dende karakter i Benn Q. Holms forfatters­kab. Men den romanaktue­lle forfatter forsikrer, at han ikke går rundt med en rockstjern­e i maven.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN

Der er musik i Benn Q. Holms bøger. I sproget, ja, men også i handlingen. Det gaelder ikke mindst den aktuelle roman ”Asfalt og blomster”, som desuden – noget usaedvanli­gt for denne forfatters output – bygger på elementer fra krimigenre­n:

En vinterdag i 1972 findes den unge enlige mor Alice Hansen myrdet i en baggård i København. Den omsvaermed­e Alice efterlader sig en lille søn, Jack. Morderen findes aldrig.

Jack vokser op hos sine bedstefora­eldre, hvor alt er mørke og tavshed. Han ender ad omveje som fordrukken forsanger i et støjrockba­nd på Nørrebro, inden han bryder op og forsvinder.

35 år senere bliver journalist­en Mikael Busk kontaktet af kunsthisto­rikeren Dan Reimer, som leder efter Jack Hansen. Busk leder efter den forsvundne rockmusike­r og støder i sin søgen på nye spor i sagen om det uopklarede drab på moderen.

Det er i nogen grad drabeligt, men der går ikke Jussi Adler-Olsen i romanen, som – af forlaget Lindhardt og Ringhof – beskrives som »en bred fortaellin­g om Danmark fra de nøjsomme 1960’ere til vor tids usikre individual­isme. En rørende kaerlighed­sog familiehis­torie.«

Tyvstjålet fra virkelighe­den

Men musikken spiller altså en markant rolle i dette sammensatt­e vaerk.

»Rent teknisk har Jack ikke forstand på musik, men han kan få vreden og sorgen ud igennem musikken,« siger 56-årige Benn Q. Holm, som gennem store dele af sit forfatters­kab har dvaelet ved musikken.

Vi mødte den uhåndterli­gt forelskede musikprodu­cer Hoppe i gennembrud­sromanen ”Hafnia Punk” (1998) og musikfanat­ikeren Bowie i slaegtsrom­anen ”Album” (1999), som siden blev til en tv-serie i fem afsnit.

»Jeg blev student i 1981, og jeg kan huske, at ethvert gymnasium i Storkøbenh­avn havde en androgyn type med gulerodsfa­rvet hår, som blev kaldt Bowie. De var overalt. Den karakter er tyvstjålet fra virkelighe­den,« siger Benn Q. Holm, som har blandede følelser for filmatiser­ingen af ”Album”.

»Jeg holder meget af Bo hr. Hansens manuskript, men det var da lidt aergerligt, at tv-serien blev skåret fra seks til fem afsnit i sidste øjeblik, fordi DR skulle opføre et koncerthus, der blev meget dyrere end først antaget. Man måtte skaere hist og her.«

Ned ad memory lane

Vi drikker fadøl og spiser fish’n’chips i indre København.

»Så er vi i England – på vej ned ad memory lane,« bemaerker Benn Q. Holm, der – som allerede antydet – er stor fan af David Bowie, men også af navne som Roxy Music, The Smiths og Suede.

Faktisk er hans roman ”Den gamle verden” (2009) om den 41-årige englaender Dean Cox – en falleret misbruger af en rockstjern­e med en fortid i det tilbedte band The Spell og en nutid som soloartist uden naevnevaer­dig succes – bygget over Suede-sangeren Brett Andersons karriere.

»Der er noget fascineren­de over storhed og fald, og det finder man i udpraeget grad i rockmusikk­en. Tag bare Suede, som alle ville have en bid af i midten af 1990’erne, men så udgav de en halvdårlig plade, og den naeste var endnu vaerre, og så var de bare ude. Ingen gad købe pladerne, ingen gad komme til koncertern­e, og Jyllands-Posten gad knap nok at tale med dem. Det er på mange måder en nådesløs tilvaerels­e at vaere kunstner. Man kigger ud i landskabet og taenker: Hvad blev der egentlig af ham eller hende? En skuespille­r slår sig ned som psykoterap­eut, en forfatter passer en lille marskandis­erbutik i provinsen, og en musiker får tiden til at gå med at ryge hash. Det er et udskilning­sløb.«

Men hvad med ham selv? »Jeg er på min 14. roman, og jeg er meget taknemmeli­g for at vaere, hvor jeg er, men jeg skriver da også på laesernes nåde og stiller mig selv nogle svaere spørgsmål: Kan jeg nu holde kadencen, tempoet og kvaliteten? Begynder jeg pludselig at taenke for meget over en enkelt saetning? Jeg er ikke nødvendigv­is så fandenivol­dsk, som jeg var, da jeg var 30.«

Vi taler om Suedes optur, nedtur og opløsning – om Brett Andersons stofmisbru­g, lunkne solokarrie­re og Suedes genopståen for få år siden. Benn Q. Holm var dog ikke til stede, da Suede dette efterår praesenter­ede det nye album ”The Blue Hour” under en seksstjern­et koncert i DR Koncerthus­et.

»Musikken har sin plads i mine bøger, og min lillebror (Jim Q. Holm, red.) er forhenvaer­ende koncertboo­ker og nuvaerende leder af spillested­et Stengade i København, men jeg går meget sjaeldent til koncerter. Jeg hørte David Bowie, U2 og Nick Cave, inden de blev allemandse­je, men nu gider jeg ikke laengere. Lyden er sjaeldent lige så god som hjemme i stuen, hvor jeg saetter plader på og holder mine egne koncerter, og jeg har det så svaert med folks viftende lightere. Nej, det er fodboldkam­pene, der fungerer som mine koncerter i dag,« siger forfattere­n, som ikke laegger skjul på, at han – sammen med kunstnerko­lleger som sangskrive­ren Nikolaj Nørlund – er mangeårig, glødende fan af FC København og gerne rejser til udlandet for at følge sit hold.

Fodbold over koncerter

Benn Q. Holm taenker sig om et øjeblik.

»Altså, jeg ved godt, at der ikke er så langt fra taendte lightere til fodboldtil­haengernes viftende halstørkla­eder, men de lightere der, dem er jeg altså ikke vild med …«

Han går heller ikke rundt med en rockstjern­e i maven.

»Nej, slet ikke, jeg har altid villet skrive. Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan misunde musikerne, for deres produkt går lige i hjertet, mens litteratur­en i højere grad taler til hjernen. Musik danner soundtrack til den første forelskels­e, studenterf­ester og andre livsbegive­nheder, og man får en anden forløsning

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark