Jyllands-Posten

Krigen mod os

-

Det er ikke hver dag,

at landets statsminis­ter holder pressemøde kl. 8.30 for at orientere offentligh­eden om en kriminalsa­g. Men det brutale drab på to unge kvinder, heraf en dansker, i Marokko fik Lars Løkke Rasmussen torsdag til at gøre en undtagelse – og med god ret.

Meget tyder ifølge statsminis­teren på, at der ligger en terrorhand­ling til grund for drabene, der efter de foreliggen­de oplysninge­r er foregået uhørt bestialsk. PET vurderer, at der er en sammenhaen­g til terrorgrup­pen Islamisk Stat. Der cirkulerer oprørende videobille­der på de sociale medier, som også kunne antyde, at drabene har tjent en højere, syg hensigt – altså terror.

Det er dermed så vidt vides første gang siden terrorangr­ebene i København i 2015, at terroren igen får et dansk offer. Det er helt afgørende at understreg­e terroraspe­ktet. Det indebaerer, at drabet er mere end et drab. Det er en krigserkla­ering mod en verdensord­en, en livsstil og en vestlig kultur, som islamister­ne har sat sig for at bekaempe med alle midler.

For nylig slog en islamist

til mod julemarked­et i Strasbourg, og striben af bloddryppe­nde terrorhand­linger forekommer efterhånde­n endeløs. Terroren er – så svaert det end er at acceptere – blevet en del af vores hverdag, som vi er ved at vaenne os til, fordi det er den eneste måde at holde galskaben, sorgen og også raseriet ud. Vi skal videre. Verden skal videre. Det kan lyde kynisk, men det er den eneste måde at slå tilbage på. Fanatikern­e må ikke få held til at få os til at indoptage deres forrykte idéer.

Ritualet efter endnu et terrorangr­eb tilsiger, at vi forsikrer hinanden om, at vi ikke må aendre vores måde at leve på. Det siger de politikere, der holder de officielle taler, og det siger vi til hinanden. Det er også rigtigt at gøre. Alt andet vil vaere at kapitulere over for de mørke kraefter. Men det vil samtidig vaere et selvbedrag af de større at påstå, at terroren ikke også har sin virkning i småt og større. Fysisk ses det i gadebilled­et med antiterror-systemer, patruljere­nde betjente, endog soldater, øget agtpågiven­hed overalt. Mentalt presser terroren os til at tage spørgsmål op til overvejels­e, som vi aldrig tidligere har skaenket en tanke. Provokerer vi unødigt med vores livsstil? Burde vi vise større hensyn? Hér begynder en livsfarlig glidebane. Vi vil aldrig kunne komme islamister­ne i møde. Det vil vaere en falliterkl­aering over for os selv. Og vi vil alligevel aldrig kunne gøre nok. Deres mål er vores totale overgivels­e.

Men giften sniger sig

ind overalt. Det diskuteres nu, om de to kvinder i Marokko var unødigt uforsigtig­e, ligefrem naive, ved at møde verden med en så tillidsful­d åbenhed, som de rejste rundt i Nordafrika med. Allerede hér ligger en indrømmels­e til de totalitaer­e kraefter, der vil det åbne og imødekomme­nde samfund til livs. Med terroren følger en mistaenkso­mhed og en vigende tolerance over for andre, som er islamister­nes første lille sejr. Det er bestemt en såre menneskeli­g reaktion. Men den baerer også i sig kimen til vores nederlag til ondskaben.

Terror er et angreb på os alle. Det er blevet en afvaergeme­kanisme i den offentlige debat at pege på, at der draebes langt faerre ved terror end f.eks. i trafikken. Det skal få terrorens omkostning­er til at glide lidt lettere ned. Men også dét er et selvbedrag. Der er den onde hensigt og den systematis­ke vilje til at angribe os og vores levevis til forskel.

Vi i den frie verden kommer ikke uden om at erkende, at vi er under angreb. Det går ikke over af sig selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark