Jyllands-Posten

Hvor mange penge skal du tjene eller spare op for at indfri din drøm?

- SOULAIMA GOURANI

Mange sad klinet til deres tv, mens ”Stå af hamsterhju­let” blev sendt i lørdags som en del af ”Temalørdag” på DR 2. Hvordan står du af det hjul? Penge er ofte en undskyldni­ng for ikke at leve det liv, du drømmer om. Jeg har lavet talrige spørgeunde­rsøgelser blandt mine medlemmer i Frem i Livet, om hvad der holder dem tilbage i livet. Og ikke så overrasken­de er mangel på tid, penge, opbakning og desuden manglende tro på egne kompetence­r ofte det, der afholder folk.

Ingen har uanede maengder af ressourcer, og for det andet er timing ikke noget, der kommer, det er noget, du skaber. Penge er vigtige. De fleste af os kender en eller flere, som har haft for lidt fokus på at tjene eller at spare penge nok op. Vi kender sikkert også alle mennesker, som bruger mere, end de har, og som derfor er fanget i en ond spiral. Vi kender også folk, som er rige, og som burde vaere lykkelige, men som ikke er det.

Så hvad er meningen med penge? Som ivaerksaet­ter og mor er en ordentlig indtaegt et klart fokusområd­e for mig. Jeg har set venner gå fallit. Men skal penge vaere det endegyldig­e mål? Forleden sad jeg med en direktør, hvis formål med livet var at tjene flere penge og mange penge. Han var som besat. Han ønskede status og sikkerhed. Men faktum er, at penge let kan komme til at eje dig og ikke omvendt.

Psykologer og økonomer har forsket i, hvor mange penge der udløser tilfredsst­illelse, personlig glaede og tilfredshe­d. Og ja, penge gør os lykkelige. Vi bliver bare ikke lykkeliger­e af mange penge.

Penge bidrager positivt til lykkefølel­sen. Isaer hvis de bruges på noget, der giver dig god energi. Turen fra fattigdom til middelklas­se ligeså. Den tur har jeg prøvet. Forskere siger dog, at du ikke bliver lykkeliger­e af at bevaege dig fra middelklas­se til overklasse. Man kan groft sagt sige, at det ikke betaler sig at vaere stinkende rig. Det er i hvert fald ikke pengene, som gør os lykkelige.

Det betyder, at penge som et mål i sig selv ikke gør os lykkelige. Jeg kender folk, som har taget et job kun på grund af lønnen. Og de har overhørt alle advarsler. De har solgt sig selv – og er blevet ulykkelige af det.

Hvis jeg gør noget kun for pengenes skyld, og dermed ikke lytter til alt det andet, som er vigtigt for mig for at have et balanceret og inspireren­de arbejdsliv, føler jeg det som en slags sjaelelig voldtaegt. Jeg ved, at hvis jeg gør det, betaler jeg en for høj pris.

Hvad handler livet om? Når min mand og jeg taler om, hvad vi gerne vil med livet, så taler vi ikke nødvendigv­is om et liv, hvor vi behøver at eje noget. Vi kan forlade vores hjem på ti minutter, vi har intet forhold til vores fysiske ejendele. Vi vil blot se verden sammen med vores børn. Jeg kan ikke saelge min sjael. Det er ikke mit vaerdigrun­dlag eller min drivkraft at gøre noget kun for penge. Jeg siger ikke, at livet kan leves uden penge, men hvor mange penge vil du løbe efter? Hvornår er du tilfreds? Har du et beløb i hovedet? Eller halser du bare af sted efter hver en øre? Har du et overblik over, hvad dine penge bruges på?

Hvad er din frihed vaerd? Hvad giver dig fred i sjaelen? Forstå dit økonomiske ståsted; hvor mange penge skal du tjene eller spare op for at indfri din drøm? Helt konkret.

Hvad adskiller dem, der lever deres drøm ud, og dem, der ikke gør? De, der gør, ved, hvordan man laver en drøm om til en konkret plan.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark