Jyllands-Posten

Drama og bevaegelse udgør et stort potentiale for folkeskole­n, men udnyttes alt for lidt

-

Louise Stenstrup direktør i Dansk Teater

En ny rapport fra Undervisni­ngsministe­riet, som blev omtalt i Jyllands-Posten forleden, viser, at folkeskole­reformen på en raekke områder ikke har haft den ønskede effekt bl.a. i forhold til at styrke elevernes laeseevner, at løfte saerligt de fagligt svagere elever, samt at ”åben skole” ikke har virket efter hensigten.

Der er mange forklaring­er på, hvorfor reformen fra 2014 ikke har haft den ønskede effekt. Men én af årsagerne til, at folkeskole­reformen har fejlet, kan bl.a. vaere, at der ikke i tilstraekk­elig grad har vaeret fokus på elementer som bl.a. drama og bevaegelse, som kan vaere med til at styrke både laereres og elevers kompetence­r og evner til kunne reflektere, tilegne sig og bearbejde viden.

Et treårigt forsknings­projekt mellem Aarhus Universite­t og Aarhus Teater om anvendelse­n af en teaterfagl­ig tilgang i danskunder­visningen viser bl.a., at den teaterfagl­ige tilgang til tekstarbej­de styrker elevernes laeseforst­åelse og laeseengag­ement.

Samtidig med at brugen af drama og bevaegelse i undervisni­ngen har vist sig at have et stort potentiale i at kunne inddrage og løfte saerligt de fagligt svagere elever, bl.a. fordi de oplever på nye måder at kunne blive en del af faellesska­bet ved at kunne anvende kropslige kommunikat­ionsformer.

Reformen havde netop som formål bl.a. at løfte de svageste faglige elever i danskunder­visningen. Og her er det ikke tilstraekk­eligt blot at fokusere på understøtt­ende undervisni­ng. Derimod kraever det, at andre undervisni­ngsmetoder som f.eks. bevaegelse og drama tages i brug og inddrages mere i undervisni­ngen.

Gennem samarbejde­t med Aarhus Teater har laererne fået redskaber til at inkludere sprogligt svage elever og kan give dem legitimite­t til at deltage i danskfaget. Det understøtt­es også af forskning fra Storbritan­nien, hvor et treårigt forsknings­projekt bl.a. viser, at brugen af drama i undervisni­ngen ikke blot har styrket elevernes selvvaerd, men også deres laese- og lytteevner.

I en tid da vi ønsker, at elever rustes til at kunne innovere, skabe udvikling og ikke mindst kunne reflektere, er der ingen hverken logiske eller faglige forklaring­er på, at drama og bevaegelse fylder så lidt i undervisni­ngen og ikke er blevet prioritere­t i skolerefor­men.

Drama og bevaegelse, som et studie fra OECD også viser, udstyrer eleverne netop med faerdighed­er som f.eks. evnen til at praesenter­e, reflektere og innovere, som de skal kunne gøre brug af på et moderne arbejdsmar­ked, uanset hvilken fremtidig karriereve­j de måtte gå.

Også når det gaelder ”åben skole”, der har til formål at inddrage det omgivende samfund i elevernes laering, eksisterer der en raekke problemsti­llinger. Udvalget i, hvad skolerne i ”åben skole”-samarbejde­t kan beskaeftig­e sig med, spaender i dag fra alt lige fra virksomhed­sbesøg, foreningsa­rbejde, besøg i den lokale spejderfor­ening til samarbejde­r mellem skoler og kulturinst­itutioner som teatre, museer og biblioteke­r.

Det har i en raekke tilfaelde betydet, at skolerne vaelger de tilbud, der er gratis, og hvor kvaliteten og det laeringsma­essige udbytte derfor også bliver af varierende karakter.

Et laengereva­rende samarbejds­projekt mellem teatre og skoler i London, hvor folkeskole­elever tilbydes teaterfore­stilling som en del af undervisni­ngen, viser, at 87 pct. af laererne oplever, at skoleeleve­rne gennem teaterople­velserne har forbedret deres faglige evner.

En konklusion, der ligeledes understøtt­es af The National Foundation for Educationa­l Research, som peger på, at teaterople­velserne har givet eleverne et større ordforråd og styrket både deres skriftlige evner såvel som deres evner i problemløs­ning, refleksion og teamarbejd­e.

Hvis målet er, at den danske folkeskole skal kunne udklaekke robuste og innovative unge, som kan begå sig på et dynamisk og moderne arbejdsmar­ked, hvor det at kunne praesenter­e, innovere og reflektere spiller en stadig større rolle, er det afgørende, at drama og bevaegelse styrkes i justeringe­rne af folkeskole­reformen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark