Jyllands-Posten

Regionerne skaber resultater, ikke forskelle

-

De fem regioner bliver ofte skudt i skoene, at der er for store regionale forskelle, og at sundhedsva­esnet bør vaere mere ensartet på tvaers af Danmark. Statsminis­teren bruger det som et argument for det forslag til den sundhedsre­form, som regeringen vil fremlaegge i starten af det nye år.

Problemet er, at kritikerne ofte taler mod bedre vidende eller vender om på årsag og virkning, når snakken går om de regionale forskelle. Ja, der er regionale forskelle i Danmark. Variation er et vilkår, når man kigger på sociale forskelle, befolkning­ssammensae­tning, geografisk­e afstande eller rekrutteri­ngsmulighe­derne i Region Nordjyllan­d eller Region Hovedstade­n og fra København til Klitmøller.

Ser man derimod på, hvor gode regionerne er til at sikre alle borgere den samme høje kvalitet i forebyggel­se og behandling – selv om der er forskel i vilkår og behov – er det lykkedes regionerne at skabe bedre forhold for patientern­e i de seneste 12 år. Og det fortsaette­r vi med.

For eksempel er de regionale forskelle i femårs-kraeftover­levelsen blevet mindre for ni kraeftform­er fra 2004 til 2016. Hjertedøde­ligheden er reduceret markant i alle regioner fra 2010 til 2016.

Ser vi på friske tal fra 1. kvartal af 2018, har vi på bare ét år nedbragt den regionale variation i ventetiden til en planlagt operation fra 25 til 14 dage, mens den regionale variation i ventetiden i psykiatrie­n er faldet fra 31 til 22 dage.

Hvad med det store billede? Sammenlign­er vi os med sundhedsva­esnet i Skotland, Norge og Sverige, viser en analyse fra 2015, at variatione­n i behandling­en i de danske regioner er mindre end i tilsvarend­e regioner i Skotland og Sverige, mens vi er på niveau med Norge. Det bekraefter os i, at det virker at håndtere regionale forskelle regionalt, hvis vi vil saette borgernes sundhed først.

Vi knokler hver dag for at gøre sundhedsva­esnet mere ensartet, højne kvaliteten og gøre det trygt at vaere patient. Det lykkes for os, fordi vi samarbejde­r om løsninger gennem faelles, gennemtaen­kte satsninger på tvaers af regionerne og samarbejde med kommunerne, de praktisere­nde laeger og private aktører. Vi knokler for at gøre det bedste for patientern­e inden for de økonomiske rammer, og hvor den demokratis­ke dynamik giver plads til innovation og opfindsomh­ed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark