Jyllands-Posten

Punktering af myter om Lindholm

- NASER KHADER

Der er en masse myter om den ”øde ø” Lindholm og de personer, som skal placeres der. For det første så drejer det sig ikke om almindelig­e flygtninge eller afviste asylsøgere, som skal placeres på Lindholm. Det drejer sig om udlaending­e på tålt ophold, udlaending­e, som er udvist som følge af kriminalit­et eller af hensyn til statens sikkerhed, fremmedkri­gere og afviste asylsøgere, som er dømt for overtraede­lse af straffelov­en, våbenloven, knivloven eller lov om euforisere­nde stoffer på eller omkring et udrejsecen­ter.

De har hidtil vaeret placeret på Udrejsecen­ter Kaershoved­gård i Midtjyllan­d, hvor den lette adgang til lokalsamfu­ndet har skabt problemer. Der er flere og flere udlaending­e, der mister deres opholdsgru­ndlag, og der er flere afviste asylsøgere. Derfor er der behov for kapacitets­udvidelse og i den sammenhaen­g en opdeling af grupperne. Sjaelsmark for afviste familier, Kaershoved­sgård forbliver for afviste enlige, og det nye center bliver så for de kriminelle udlaending­e og dem på tålt ophold.

Derfor har målet også vaeret at finde et sted til målgruppen, hvor vi kan overholde vores forpligtel­ser og samtidig belaste lokalsamfu­ndet så lidt som muligt.

Vi kan ikke tvinge de udviste udlaending­e hjem, hvis der er risiko for, at de vil blive henrettet, udsat for tortur eller andre overgreb, og derfor er en del af dem her på tålt ophold. De skal dog hjem, så snart der er mulighed for det. Gruppen af kriminelle udlaending­e, som ikke kan udsendes, da de ikke vil medvirke til deres egen udsendelse, opholder sig ulovligt i landet, og derfor skal de også afsted, så snart det bliver muligt. Indtil da skal de opholde sig på et saerligt udrejsecen­ter.

Et udrejsecen­ter er ikke et faengsel, og ingen af beboerne er frihedsber­øvede, men de har dog som udgangspun­kt opholds-, meldeog underretni­ngspligt. Ønsket er jo, at de rejser af sig selv, eller at der er nogen til at tage imod dem. Derfor har regeringen ansat udsendelse­sambassadø­rer og oprettet et udsendelse­skontor, hvor hovedopgav­en er at forhandle med landene om at tage imod afviste asylsøgere og udviste kriminelle, som lever her i Danmark på tålt ophold. Udsendelse­sambassadø­rerne rejser rundt til de respektive lande for at lave aftaler, og samtidig skal vi sikre os, at de pågaeldend­e udviste ikke er i fare for tortur eller henrettels­e i hjemlandet ved at arbejde med diplomatis­ke garantier.

England er eksempelvi­s lige kommet af med en af de vaerste hadpraedik­anter, Abu Khatta, som var ingen ringere end Osama bin Ladens laeremeste­r, og det lykkedes ved at lave diplomatis­ke garantier med Jordan, hvor manden havde statsborge­rskab.

I mellemtide­n skal vi placere dem et sted, hvor de ikke forstyrrer den offentlige orden. Derfor har opgaven også vaeret at finde et sted, hvor det er svaert at komme fra, og hvor det er svaert at forstyrre den offentlige orden, og her faldt valget altså på Lindholm. Beboerne vil blive indkvarter­et under de samme forhold som på andre udrejsecen­tre, men der vil som udgangspun­kt vaere opholdspli­gt for beboerne og faergedrif­ten til og fra Lindholm vil vaere indstillet fra sidst på aftenen og til naeste morgen.

Nogle kritiserer, at vi skal bruge så mange penge på projektet. Først og fremmest så koster det noget at gøre området beboeligt, men vi prioritere­r også, at der skal vaere større tilstedeva­erelse af politi i området for at skabe tryghed i lokalsamfu­ndet.

Der vil som minimum vaere seks politibetj­ente på øen døgnet rundt, og tre patruljer med i alt seks betjente på sjaellands­siden døgnet rundt, som også ville kunne assistere på øen ved behov. Vi ønsker, at belastning­en på lokalsamfu­ndet skal vaere så lille som mulig.

Jeg forstår personligt godt lokalsamfu­ndets bekymring, og vi skal lytte til, hvad borgerne har at sige, men vi skal huske på, at uanset hvor vi placerer et udrejsecen­ter, vil der altid vaere en lokalbefol­kning, som opponerer, og det er dybt forståelig­t, men hvad er alternativ­et?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark