Jyllands-Posten

AEldrepoli­tik går på mange ben

-

Thyra Frank aeldremini­ster (LA)

Kirsten Normann Andersen fra SF skrev i et indlaeg i JP forleden, at regeringen ikke tager udfordring­er på aeldreområ­det seriøst og ikke vil sikre flere penge til området. Det er ikke korrekt. Regeringen har for fjerde år i traek indgået en finanslovs­aftale med Dansk Folkeparti, som prioritere­r aeldreområ­det højt.

Ved sidste års finanslov prioritere­de vi 500 mio. kr. til bedre bemanding i hjemmeplej­en og på landets plejehjem, plejecentr­e og friplejehj­em. Midler, som kommunerne anvender til at få medarbejde­rne op i arbejdstid og til at ansaette nye medarbejde­re.

I år har vi lige landet en finanslovs­aftale, hvor vi har afsat ca. 650 mio. kr. over de naeste fire år til at understøtt­e en tryg og vaerdig alderdom for svaekkede aeldre. Finanslovs­aftalen indeholder en raekke gode initiative­r. Vi har bl.a. afsat 100 mio. kr. årligt til at bekaempe ensomhed og 15 mio. kr. årligt de naeste fire år til bekaempels­e af udadreager­ende adfaerd i aeldreplej­en, for vi ved, at udadreager­ende adfaerd påvirker trivsel for såvel de aeldre som personalet.

Desuden har vi afsat 150 mio. kr. til at imødegå rekrutteri­ngsudfordr­ingerne på sundheds- og aeldreområ­det. Det betyder, at vi saetter penge af til en målrettet indsats for, at flere vaelger og gennemføre­r en sosu-uddannelse.

Vi laver kampagner, der kan få de unges øjne op for de spaendende muligheder, der er i at vaelge aeldreomso­rgen som arbejdsomr­åde, og vi vil styrke karriereve­jene for social- og sundhedsas­sistenter ved at udvikle specialise­ringsveje inden for psykiatri og demens.

Oven i det kommer satspuljea­ftalerne på aeldreområ­det. For 2019-22 er der afsat 320 mio. kr. til en raekke konkrete og målrettede initiative­r, som blandt andet taeller en handlingsp­lan for ”det gode aeldreliv”.

Den skal sikre, at faerre aeldre rammes af svaekkelse, ensomhed og tab af livsmod. Ligesom vi i den ambitiøse aftale om kommunerne­s økonomi for 2019 løftede den kommunale serviceram­me for 2019 med ca. 1,7 mia. kr. til bl.a. prioriteri­ng af kommunerne­s arbejde med at yde vaerdig pleje og omsorg for aeldre borgere.

Jeg er blevet aeldremini­ster for at skabe et grundlag for, at vi både nu og fremover kan vaere trygge ved den pleje og omsorg, som vi kan forvente at modtage.

Regeringen­s indsats på aeldreområ­det går således på mange ben. Vi afsaetter mange midler til aeldreplej­en, saetter en tydelig retning for udviklinge­n af området og fortaeller de mange gode historier fra hverdagen.

Der skal derfor herfra lyde en opfordring til Kirsten Normann Andersen om ikke hele tiden at tale aeldreplej­en ned, men tage et medansvar for også at fortaelle alle de glaedelige og gode historier fra aeldreområ­det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark