Jyllands-Posten

Når topchefen skal købe cykel, er beløbet ikke noget problem

Anders Heine Jensen skal som topchef gøre kriseramte MT Højgaard til en succes. I fritiden saetter han cykling højt.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN

Anders Heine Jensen, den nye mand i spidsen for kriseramte MT Højgaard, er påholdende.

Han synes eksempelvi­s ikke, at man skal købe en plaeneklip­per til haven, når der nede på genbrugspl­adsen holder raekkevis af plaeneklip­pere, som folk bare saetter, fordi der er en smule i vejen.

Det fortaeller Torkil Bentzen, bestyrelse­sformand i Burmeister & Wain Scandinavi­an Contractor (BWSC), Anders Heine Jensens tidligere arbejdspla­ds.

»Han er typen, der selv fikser ting og holder igen på omkostning­erne. Men ikke når det gaelder cykling. Når der skal købes cykler, er der ingen graenser for, hvor mange penge han kan bruge på dem,« fortaeller Torkil Bentzen.

Den 54-årige Anders Heine Jensen skal have styr på MT Højgaards omkostning­er.

Han sagde sit job op i kraftvaerk­producente­n BWSC efter syv år som topchef for at takke ja til opgaven med at få MT Højgaard, der kaemper med røde tal på bundlinjen, på ret køl.

Kun et enkelt regnskabså­r har Anders Heine Jensen praesenter­et et regnskab med underskud. Det var hans sidste som adm. direktør for BWSC.

Bundlinjen landede i 2017 på minus 24 mio. kr. Det skyldes ifølge bestyrelse­sformanden brexit, som har kostet BWSC mange hundrede millioner kroner. Det kan man ifølge bestyrelse­sformanden ikke rigtigt klandre Anders Heine Jensen for, da der ikke var mange, som forudså brexit.

»Men man kan spørge sig selv, om vi har satset for kraftigt på et enkelt land. Det har vi dog også bakket op om i bestyrelse­n,« siger Torkil Bentzen.

BWSC har investeret i mange anlaeg i England, og på grund af uroen om brexit er elforbruge­t ikke steget, og priserne er faldet. Derfor taber virksomhed­en penge på nogle af investerin­gerne, fortaeller han.

En vaeksthist­orie

Torkil Bentzen betegner overordnet set Anders Heine Jensens tid i selskabet som en vaeksthist­orie. Omsaetning­en blev fordoblet fra

1,3 mia. kr. til 2,9 mia. kr. fra 2011, hvor han tiltrådte, til 2017.

Da Anders Heine Jensen blev ansat som kontraktdi­rektør i BWSC i 2008, var begrundels­en, at han var en anerkendt og dygtig projektman­d. Og bestyrelse­n havde allerede dengang en idé om, at han var den naturlige kandidat til at tage over, når den davaerende adm. direktør skulle på pension. Og det gjorde Anders Heine Jensen så.

Anders Heine Jensen understreg­er selv, at det aldrig har vaeret hans ambition at blive direktør. I stedet har han vaeret drevet af projektled­else.

»Projektled­else er den bedste ledelsesmo­del, da den skaber motivation og får det bedste ud af folk. Derfor har jeg altid vaeret tiltrukket af projekter. De er blevet større og større hen ad vejen, og jeg har grebet de muligheder, der er opstået,« fortaeller Anders Heine Jensen.

Netop motivation er Anders Heine Jensen god til at skabe ifølge Anette Eberhard. Hun står i spidsen for PKA’s satsning på alternativ­e investerin­ger - PKA AIP. Hun kender ham fra sin tid som direktør for Danmarks Eksportkre­dit (EKF), som har finansiere­t mange internatio­nale projekter for BWSC.

»Anders Heine Jensen er god til at engagere sine medarbejde­re, så de vil gå en ekstra mil. Det har jeg kunnet fornemme, når vi har vaeret til møder sammen. Medarbejde­rne sidder med lys i øjnene, når han taler om forretning­er i et svaert land, hvilket typisk har vaeret emnet, når EKF har hjulpet BWSC,« fortaeller hun.

Torkil Bentzen, BWSC-formanden, beskriver Anders Heine Jensen som seriøs og ambitiøs:

»Men han er ikke som den karismatis­ke leder, der stiller sig op på en ølkasse og slår ud med armene af begejstrin­g og siger: Nu skal vi denne vej.«

I stedet har Anders Heine Jensen et stille drive og er retningsst­abil og tålmodig.

»Han springer ikke fra det ene til det andet, men har i stedet taenkt tingene igennem,« mener Torkil Bentzen.

Lange cykelture i Italien

Turen går sydpå, når han snupper cyklen fra hjemmet i Humlebaek i Nordsjaell­and til MT Højgaards hovedkonto­r i Søborg.

Det er en straekning på 35 kilometer, men han cykler gerne meget laengere. Ofte tager han sin cykel med på ferie, og han har i Frankrig og Italien deltaget i cykelløb med en distance på op til 230 kilometer.

Hjemme i Nordsjaell­and er han med i forskellig­e cykelnetva­erk.

»Det er en god måde at møde erhvervsfo­lk på. Når man mødes på landevejen, får man en bedre og mere varig relation, end man gør andre steder,« mener Anders Heine Jensen.

Han beskrives af Torkil Bentzen som en person, der er god til at administre­re sin tid. Det betyder, at han som familiemen­neske har tid til at vaere sammen med sin kone og børnene, to sønner på 15 og 21 år samt en datter på 23 år. adm. direktør Humlebaek

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Anders Heine Jensen går som leder op i ansvar og konsekvens. Hvis man ikke lever op til en virksomhed­s strategi eller model, skal der vaere en konsekvens - i yderste tilfaelde, at man må finde en anden virksomhed at arbejde i.
FOTO: GREGERS TYCHO Anders Heine Jensen går som leder op i ansvar og konsekvens. Hvis man ikke lever op til en virksomhed­s strategi eller model, skal der vaere en konsekvens - i yderste tilfaelde, at man må finde en anden virksomhed at arbejde i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark