Jyllands-Posten

Grådighed og fusk skal ikke ødelaegge sammenhaen­gskraften

Skattelett­elsen til de højestlønn­ede fra 2009 har øget uligheden markant og skal rulles tilbage.

- BENNY ENGELBRECH­T

Grundlaegg­ende går det godt i Danmark. Der skabes arbejdspla­dser, og økonomien giver råderum til at holde hånden under velfaerden, hvis vi vil.

Men vi oplever samtidig, at der er en lille gruppe af mennesker, som indtaegtsm­aessigt stikker af fra resten af danskerne.

I løbet af de seneste to årtier har den mest velhavende del af befolkning­en taet på fordoblet sin andel af den samlede indkomst fra eksempelvi­s aktier og lejeindtae­gter. Der er tale om markante forandring­er i den indkomstst­ruktur, som vi kender herhjemme.

Vil vi et land i balance, kraever det, at vi saetter ind fra politisk side. Saerligt fordi denne voksende ulighed, hvor toppen stikker af fra resten af befolkning­en, er drevet frem af politiske beslutning­er gennemført af borgerlige partier.

Det tydeligste eksempel er skatterefo­rmen fra 2009 – den såkaldte rødvinsref­orm – hvor kapitalbes­katningen blev lettet, sådan at de hundrede allerriges­te danskere fik en årlig skattelett­else på et par millioner kroner.

Fire tiltag mod ulighed

Den voksende forskel på top og bund truer sammenhaen­gskraften i Danmark. Derfor er Socialdemo­kratiet kommet med fire tiltag, der skal saette direkte ind i forhold til den stigende ulighed i formueindk­omsten.

De fire forslag er en afskaffels­e af topskatter­abatten på store kapitalind­komster, en tilbagerul­ning af skattelett­elsen på høje aktieindko­mster, at der ikke sker forhøjelse af loftet for aktiespare­kontoen, og at der ikke sker forhøjelse af investorfr­adraget.

Men et land i balance med fair og lige udvikling kraever samtidig, at vi genoprette­r danskernes tillid til skattevaes­enet.

Det gør vi, ved at de enkeltpers­oner og virksomhed­er, som skaber store formuer ved at spekulere i skattesnyd og gemme penge i skattely, opdages og fanges.

Konkret vil Socialdemo­kratiet åbne fire nye skattecent­re med 1.000 ekstra medarbejde­re. Et af centrene skal specialise­res i en håndfast indsats mod skattefusk.

Mere end bare penge

Når vi ikke vil acceptere, at uligheden bliver for stor, skyldes det, at forskellen på rig og fattig er mere end bare et spørgsmål om penge. For når afstanden vokser mellem os, bliver vi også dårligere til at forstå hinanden og saette os i hinandens sted. Det er ellers en af de største styrker i Danmark, at vi fra vuggestue, skolegang og i arbejdsliv er side om side – uanset indkomst og baggrund. Danmark er med andre ord for lille til store forskelle.

Vores forslag vil understreg­e det danske grundprinc­ip, at det er de bredeste skuldre, der baerer det tungeste laes. Det vil både vaere i borgernes og virksomhed­ernes interesse, at vi fastholder og udbygger sammenhaen­gskraften.

(S) finansordf­ører og tidl. skattemini­ster

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark