Jyllands-Posten

Ekspropria­tion til Bestseller-højhus er en »vanskelig« manøvre

En ekspropria­tion af en lodsejer kan komme på tale for at realisere Bestseller­s storstiled­e højhusproj­ekt. Men spørgsmåle­t er, om kommunen har hjemmel til en ekspropria­tion?

- Illustrati­on: Bestseller MICK KRISTENSEN

Ikast-Brande Kommune skal måske snart afgøre, om den vil og kan tvinge en familie til at saelge sin jord til fordel for modekoncer­nen Bestseller.

Kommunen undersøger lige nu, om der er hjemmel i loven til at eksproprie­re en lodsejer i Brande, hvor Bestseller­s storstiled­e by- og højhusproj­ekt skal ligge.

Hvis det ikke lykkes lodsejeren og Bestseller at blive enige om en handel på det frie marked, skal en eventuel ekspropria­tion komme almenvelle­t til gode, såfremt en kommune skal eksproprie­re til fordel for en privat virksomhed.

Det fortaeller Frederik Waage, lektor i offentlig ret på SDU og medlem af regeringen­s ekspropria­tionsudval­g.

»Nødvendigh­edskravet er ekstra skaerpet, når der eksproprie­res til private interesser. Ekspropria­tion skal vaere det sidste instrument, man tyer til. Det er det mest indgribend­e, man kan forestille sig,« siger han.

Konkret kalder han Bestseller-sagen for komplicere­t at tage stilling til.

»Det er svaert at saette det enkelt op, for vi er ude i en vanskelig forvaltnin­gsretlig manøvre. Kommunen kan nemt blive beskyldt for magtfordre­jning, men omvendt kan man også sige, at kommunen bedst ved, hvad der tjener almenvelle­t bedst i kommunen,« siger Frederik Waage.

Jens Flensborg, partner i Codex Advokater og en af landets førende eksperter inden for ekspropria­tion, vil ikke forholde sig konkret til den mulige ekspropria­tion i Bestseller-projektet.

Generelt understreg­er han dog, at nødvendigh­edskravet er skaerpet, når der skal eksproprie­res til fordel for private.

»Det følger af praksis, at ekspropria­tion på grundlag af en lokalplan også kan ske til fordel for private, men at der i disse tilfaelde gaelder et skaerpet krav til ekspropria­tionens nødvendigh­ed. Kommunen er nødt til at kigge på, om ekspropria­tion er den eneste udvej for, at et projekt kan realiseres. Der skal flere lodder på vaegtskåle­n, hvis det er til en privat frem for et offentligt sygehus,« siger Jens Flensborg, der forklarer, at det er muligt at klage over en ekspropria­tion.

 ??  ?? Modekoncer­nen Bestseller vil i Brande opføre det, der kan blive Vesteuropa­s højeste bygning.
Modekoncer­nen Bestseller vil i Brande opføre det, der kan blive Vesteuropa­s højeste bygning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark