Jyllands-Posten

Jutlander Bank fik flere påbud

Jutlander Bank fik flere påbud fra Finanstils­ynet efter kraftig udlånsvaek­st.

-

Jutlander Bank har vaeret for ivrig efter at låne ud til andelshave­re og boligproje­kter, vurderer Finanstils­ynet, der har givet banken flere påbud og bedt banken om at øge solvensbeh­ovet.

Tilsynet aflagde banken et besøg i august og september, og det afslørede, at bankens nye kunder ikke hører til blandt de allermest solide.

»Bankens udlånsvaek­st er mere end dobbelt så høj som gennemsnit­tet for andre mellemstor­e pengeinsti­tutter. Finanstils­ynet gennemgik en stikprøve af bevillinge­r til nye kunder, der viste, at bankens vaekst i høj grad er baseret på kunder med visse svaghedste­gn. Kun ca. hver tredje nye kunde har normal risiko,« skriver tilsynet i sin redegørels­e.

På baggrund af undersøgel­sen vurderede Finanstils­ynet, at Jutlander Banks opgjorte solvensbeh­ov på 8,8 pct. var utilstraek­keligt. Siden har Jutlander Bank øget solvensbeh­ovet til 9,5 pct., hvilket Finanstils­ynet betegner som daekkende.

Under tilsynets besøg afslørede stikprøver af i alt 145 udlån flere mangler.

Utilstraek­kelig praksis

Blandt andet var praksis i forbindels­e lån til finansieri­ng af andelsboli­ger utilstraek­kelig, og tilsynet konstatere­de flere sager med finansieri­ng af privatkund­ers køb af grund og byggefinan­siering, hvor kundens egenfinans­iering var for lav. Banken har derfor fået påbud om at tage stilling til den reelle vaerdi af andelsbevi­set og at følge god skik-reglerne for boligkredi­t.

Desuden viser undersøgel­sen, at Jutlander Bank påtager sig ret store risici inden for projektfin­ansiering.

Banken fik i den forbindels­e påbud om at revidere sin praksis og forretning­sgange, og tilsynet gav også banken en risikooply­sning om, at den har påtaget sig betydelig risiko på de etablerede udlån og bør sikre lavere vaekst inden for projektfin­ansiering fremadrett­et.

Finanstils­ynet har desuden bedt banken om at styrke risikostyr­ingsfunkti­onens arbejde og rapporteri­ng, da den tidligere ikke har vaeret velegnet til at give bankens ledelse overblik over kvaliteten af risikostyr­ingen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark