Jyllands-Posten

En ordentlig lussing til Bang & Olufsen – men bliver det godt igen?

NEDTUR: Bang & Olufsen forklarer et fald i omsaetning­en med midlertidi­ge problemer med nye salgskanal­er. Men nu er der på få timer skåret en tredjedel af vaerdien af selskabet, der ellers var begyndt at lyse af optimisme.

- JESPER KILDEBOGAA­RD

Bang & Olufsens medarbejde­re og aktionaere­r kan gå på juleferie med en tung dyne af usikkerhed haengende over sig.

Onsdag aften kl. 22.09 blev selskabets forventnin­ger for hele regnskabså­ret skruet ned, så der i stedet for en vaekst på 10 pct. i omsaetning­en nu forventes en nulvaekst.

Det fik torsdag markedet til at slagte aktien med et fald på 34,2 pct. Vaerdien af det danske erhvervskl­enodie blev dermed barberet fra 6,4 til 4,2 mia. kr.

Men hvad sker der? Og hvorfor er reaktionen så hård?

Forhistori­en

Selv om Bang & Olufsen målt på omsaetning ikke er et selskab i den tunge vaegtklass­e, vaekker det mange følelser i Danmark. Ligesom Lego – der også har vaeret i krise – er Bang & Olufsen et sammenkog af danske vaerdier om design og håndvaerk. Samt en lang historie med rødder dybt i den jyske muld.

Men siden finanskris­en har historien om Bang & Olufsen handlet om at få skuden på ret køl igen. Omsaetning­en blev over syv år mere end halveret, og underskudd­ene stod i kø indtil for nylig.

Med først Tue Mantonis vaekstplan­er, der førte til B&O Play, og siden 2016 Henrik Clausens fokus på omkostning­er begyndte Bang & Olufsen igen at ligne et selskab med en lovende fremtid.

Gamle dyder om at lave hver eneste komponent selv blev skrottet. I dag er det for eksempel koreanske LG, der står bag indmaden i alle Bang & Olufsens fjernsyn. Og divisioner blev solgt fra, mens antallet af ansatte i Struer faldt år for år.

I juli 2018 kunne B&O så for første gang i seks år praesenter­e et overskud. Nu var der styr på omkostning­er og lønsomhed, lød budskabet. Og i en plan for de naeste tre år lovede B&O-direktør Henrik Clausen, at omsaetning­en ville stige med 10 pct. om året, mens der ville vaere et driftsover­skud på mellem 7 og 9 pct.

Transforma­tionen

En stor del af forklaring­en på Bang & Olufsens genrejsnin­g var salget af de transporta­ble B&O Play-produkter, som endte med at udgøre over halvdelen af omsaetning­en og dermed overgå salget af det mere traditione­lle hifi-sortiment. Bang & Olufsen slog i år de to divisioner sammen, fordi Playproduk­terne var blevet en så indgroet del af selskabet.

Men hvor Bang & Olufsen før isaer havde kunder, der gerne gik specifikt efter for eksempel B&O-højttalere til 16.000 kr. og trillede Audien hen til naermeste B&O-butik, har markedet aendret sig. Nu konkurrere­r B&O mod et vaeld af kendte maerker, når der skal saelges trådløse hovedtelef­oner til 3.000 kr. Og kunderne har ikke nødvendigv­is nogen saerlig loyalitet, men går efter det, som de finder mest tiltraekke­nde på dagen.

Derfor har seneste indsatsomr­åde vaeret at ryste posen grundigt i salgskanal­erne. Mange eksisteren­de butikker bliver for eksempel nedlagt, mens nye skyder op de steder, hvor købedygtig­e forbrugere med hang til maerkevare­r i forvejen kommer forbi.

Efter først fokus på vaekstområ­der og lavest mulige omkostning­er er Bang & Olufsen altså nu i gang med en kraftig omlaegning af salgskanal­erne. Og det er ikke gået efter planen.

Nedjusteri­ngen

Omsaetning­en i Bang & Olufsens 2. kvartal, altså de tre efterårsmå­neder, er endt med at ligge 9 pct. under omsaetning­en i samme kvartal året før. Og starten af 3. kvartal, altså julesalget i december, har ikke vaeret mere opløftende.

Sådan lød beskeden i børsmeddel­elsen, og den ønsker topchef Henrik Clausen ikke at uddybe før den 8. januar, når Bang & Olufsen aflaegger halvårsreg­nskab en uge før oprindelig­t planlagt.

Fire meget konkrete forklaring­er på salgsdykke­t er lagt frem, blandt andet problemer med en ny logistikpa­rtner og forsinkels­er i november. Men overordnet er forklaring­en, at effekten af den nye salgsstrat­egi og de nye butikker er blevet forsinket.

Med andre ord handler det om et midlertidi­gt dyk undervejs i en større transforma­tion, der på laengere sigt nok skal give pote – ifølge Bang & Olufsen.

Reaktionen

I løbet af torsdag forduftede naesten en tredjedel af Bang & Olufsens vaerdi – 32,9 pct. indtil videre. Markedet var mildt sagt ikke begejstret for nedjusteri­ngen og for den usikkerhed, som den nu skaber om hele den vaeksthist­orie, der var begyndt at haenge fast på det tidligere så hårdt plagede selskab.

Og selv om analytiker­ne gerne tror på B&O’s forklaring om salgsprobl­emerne i øjeblikket, er det svaerere at forklare, hvorfor nedjusteri­ngen har udløst sådan en lussing.

Markederne er generelt nervøse og pressede lige nu, og isaer forbrugerb­rands og detailhand­el har givet grund til uro. Det går også ud over Bang & Olufsen, lyder et bud fra Morten Imsgard fra Sydbank.

En anden grundlaegg­ende frygt er, at problemern­e ikke er så midlertidi­ge, som de er blevet meldt ud. Når B&O nu skal hente en stor del af omsaetning­en hos mere troløse forbrugere, skal produktern­e hele tiden stå staerkt i markedet og vaere hippe nok. Bang & Olufsen har ikke et økosystem som Apple, der holder kunderne fast, selv om der måtte vaere en saeson med lidt mindre held i sprøjten på produktsid­en.

Konsekvens­en er altså foreløbigt, at Bang & Olufsen i stedet for en vaekst på 10 pct. for hele regnskabså­ret 2018/2019 nu regner med et rundt nul. Driftsover­skuddet og de frie pengestrøm­me vil vaere uaendrede, lyder varslet.

Om det er mere end et skvulp, der påvirker regnskabså­rets 2. og 3. kvartal, ønsker topchef Henrik Clausen ikke at uddybe før den 8. januar.

»Vi er komfortabl­e med den strategi, vi har, og den retning, vi har sat. Der har vaeret udfordring­er i 2. kvartal, som også vil have impact i 3. kvartal. Og konsekvens­en er, at vi nedjustere­r for vaeksten i året,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark