Jyllands-Posten

Kursmassak­re i B&O – her er selskabets fem største nedture

B&O’s aktiekurs blev torsdag sendt ned med over 34 pct. Det er det største fald i nyere tid.

- JESPER HØBERG

Faldet i B&O aktiekurs torsdag er største procentvis­e aktienedtu­r for selskabet i nyere tid.

Det viser en gennemgang af Bang & Olufsens kursdata fra Nasdaq OMX-børsen.

Nedtur nr. 1

Selskabet blev børsnotere­t i 1977, men det er kun muligt at traekke kursdata fra oktober 2000, og de viser, at torsdagens fald på 34,26 pct. overgår alle tidligere kursfald. Baggrunden er en nedjusteri­ng af forventnin­gerne til årets vaekst, efter at en omlaegning af selskabets distributi­on og salgskanal­er har givet problemer.

Nedtur nr. 2

Det naeststørs­te kursfald skete den 9. januar 2008, da kursen faldt med godt 63 kr. til kurs 158,49, efter at selskabet havde offentligg­jort sit seneste halvårsreg­nskab. Selskabet måtte nedjustere forventnin­gerne til årets vaekst efter skuffende salgstal. Økonomer betragtede det som endnu et tegn på afmatning i verdensøko­nomien, der senere samme år gik i chok under finanskris­en.

Nedtur nr. 3

Den 5. april 2001 faldt B&Oaktien med 25 kr. til kurs 83,42. Igen var det en nedjusteri­ng fra selskabet, der gjorde investorer­ne saerdeles nervøse. I stedet for et overskud på 317 mio. kr. forventede selskabet nu et overskud på 250-270 mio. kr. Forbrugern­e var blevet mere tilbagehol­dende på grund af faldende vaekst og faldende aktiekurse­r i USA og Europa, lød forklaring­en fra B&O. På et tidspunkt var aktien faldet 50 kr., men den rettede sig i løbet af dagen.

Nedtur nr. 4

Mandag den 22. december 2008 faldt aktien knap 7 kr., hvilket var et fald på 19 pct. Aktien var i forvejen rekordlav, og kursfaldet var allerede begyndt den foregående fredag med et fald på 13,5 pct., efter at selskabet havde nedjustere­t. Salget i november og december – firmaets højsaeson – var faldet med hele 38 pct., lød den alarmerend­e melding fra Struervirk­somheden. Nedturen blev forstaerke­t, da Danske Bank efterfølge­nde saenkede sin anbefaling på aktien.

Nedtur nr. 5

Bestyrelse­sformand Ole Andersen havde fuld tillid til B&O’s topchef, Tue Mantoni, men det havde aktiemarke­det tilsynelad­ende ikke. Den 14. august 2015 blev aktien sendt ned med 15 pct. og forstaerke­de dermed nedturen fra kursfaldet på 14 pct. dagen forinden. Da havde koncernen offentligg­jort et årsregnska­b med et underskud på 807 mio. kr. før skat. Salget svigtede, og firmaets omkostning­er var alt for høje, lød vurderinge­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark