Jyllands-Posten

Finansmark­ederne har kurs mod det vaerste år siden 2008

KURSFALD: Årets sidste måneder har vaeret et blodbad på de finansiell­e markeder, hvis lige man nogle steder skal helt tilbage til finanskris­en for at overgå. Ifølge storbanken UBS og danske Bankinvest kan nedturen dog åbne døren for gevinster i 2019.

- BO NIELSEN

Nedturen på de globale aktiemarke­der i år ser ud til at overgå selv den europaeisk­e gaeldskris­e i 2011, og man skal helt tilbage til finanskris­en i 2008 for at finde større tab.

Faldet i det globale MSCI World-aktieindek­s er ifølge Bankinvest på omtrent 10 pct. hidtil i år. Det er lige akkurat mere end tabet i 2011 som helhed og det største siden 2008. Dengang faldt indekset dog hele 43,5 pct.

»Den negative bølge har vaeret vaesentlig­t kraftigere, end mange havde forventet. Det er ikke bare krusninger, men der er en mere ubehagelig substans, end vi har set laenge,« siger Jakob Vejlø, strateg i Bankinvest.

Amerikansk­e S&P 500 er nede med omtrent 4 pct. i år efter tab på naesten 13 pct. siden september. Det er også det vaerste årlige fald siden 2008. Ligeledes er faldet på omtrent 12,2 pct. i europaeisk­e Eurostoxx 600 det vaerste siden 2008 ifølge Bankinvest.

Fald på 11 pct. i Danmark

I Danmark er faldet i C20 lidt mere end 11 pct. – det vaerste siden 2016, da kursen på den tunge Novo Nordisk-aktie styrtdykke­de.

Priserne på risikable virksomhed­sobligatio­ner i både Europa og USA er også styrtdykke­t de seneste måneder.

Udsalget er ifølge bankerne drevet af frygt for et kaotisk brexit, for en ny europaeisk gaeldskris­e med udgangspun­kt i Italien, for yderligere handelskri­g mellem USA og Kina og for risikoen for, at en strammere pengepolit­ik i USA og Europa traekker taeppet vaek under økonomiern­e.

Nedturen trodser, at virksomhed­erne i både USA og Europa ifølge schweizisk­e UBS øgede deres indtjening pr. aktie med henholdsvi­s 23 pct. og omtrent 15 pct. i år. Forventnin­gerne til naeste års vaekst ligger ifølge amerikansk­e Citigroup dog kun på omkring 6 pct. i USA og mellem 2 og 4 pct. i Europa.

Mens Citigroup derfor mener, at der skal flere kursfald til, før markederne har indrettet sig på de lavere vaekstrate­r, mener UBS og Bankinvest, at 2019 kan byde på aktiestign­inger.

Men det kraever, at strømmen af økonomiske og politiske nyheder bliver bedre, og at amerikansk­e Federal Reserve bløder op for sin hårde pengepolit­iske linje, vurderer de.

»Vi mener, at det nuvaerende udsalg i risikable aktiver, deriblandt globale aktier, er gået for langt,« skriver Jeremy Zirin, chef for aktier i USA hos UBS.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark