Jyllands-Posten

Året slutter malet i rødt – nu venter frygten

Efter en historisk lang optur på de globale markeder ser 2018 ud til at ende med en gedigen nedtur. Året, der kommer, deler vandene – men langt de fleste analytiker­e kan finde nok at vaere bekymret for.

- CHRISTIAN SEHESTED

Renter, der stiger hurtigere, end aktierne kan lide. Økonomiske nøgletal, der har mistet en god del af glansen. Handelskri­ge, småboblend­e eurokriser, en kinesisk økonomi, der pludselig ser alt andet en rosenrød ud.

Efter en kedelig trend på markederne i de sidste måneder af 2018 er der rigeligt, der bør bekymre for året, der kommer. Men hvor de naeste udfordring­er praecis kommer fra, og hvornår de rammer – det deler for alvor de kloge hoveder.

En god begyndelse

Det begyndte ellers så godt for det snart forgange år. En bred global aktieoptur, isaer med den amerikansk­e økonomi som motor, fortsatte videre fra 2017.

En motor, der fik ny benzin fra praesident Donald Trumps skattelett­elser og fra virksomhed­er, der dels af samme grund kunne melde om staerke resultater.

Men så begyndte udfordring­erne at dukke op. Skattelett­elserne begyndte at løbe tør. I Italien truede en slags gentagelse af den graeske gaeldskris­e pludselig. Den kinesiske økonomi begyndte at vise tegn på opbremsnin­g.

Og i USA skød Trump gang i en stribe handelskri­ge med alle fra Canada og Kina til EU, alt imens centralban­ken begyndte at saette renterne op for alvor.

»Det har vaeret et meget skidt aktie-, investerin­gs- og afkastår, som er gået fra dårligt til slemt. Det er jo mørkest lige før daggry, og lad os håbe, det kan vaere et forvarsel om bedre tider i 2019,« som Nordnets aktieøkono­m Per Hansen lakonisk konstatere­r.

Bomberne

Bliver 2019 så bedre? Tjo. Analytiker­e tror sjaeldent, at en nedtur venter lige om hjørnet, men de fleste kan godt se en hel del potentiell­e bomber under markederne, der kan udløse den.

I et større notat om hele 2019 anslår Bankinvest for eksempel sandsynlig­heden for tre brede scenarier:

Bull, bear – som tyr og bjørn, markederne­s to sjaeledyr, om man vil – og base.

Bull – en større optur – får en sandsynlig­hed på 10 pct., bear – en større nedtur – 30 pct., og base ser mest sandsynlig­t ud med 60 pct.

Samme vurdering har man hos kapitalfor­valteren Formueplej­e, som dog også forventer, at de rutsjeture, der for alvor vendte tilbage i markederne i år efter et ofte meget stabilt 2017, vil fortsaette eller endda tage til.

»Afkastet forventes at vaere positivt – om end moderat – ikke mindst fordi en raekke finanspoli­tiske stimuli såsom den amerikansk­e skatterefo­rm vil blive udfaset, og derudover må vi også forvente langt flere kursudsvin­g, end vi har vaeret vant til de senere år,« lyder vurderinge­n fra Otto Friedrichs­en, aktiechef og partner i Formueplej­e.

Men selv om basisscena­riet hos Bankinvest er det samme, er der rigelig grund til bekymring, lyder det fra analytiker­ne Jakob Vejlø, Nicolas Tousgaard og Mads Bech Flarup:

»I skrivende stund er det på ingen måde vanskeligt at forestille sig et ”bear case”-scenarie for 2019. Det politiske risikobaro­meter står på højt niveau.«

Fokus på mindre gaeld

At der er uro at spore, går også igen hos investorer­ne.

I en ny undersøgel­se fra Bank of America Merrill Lynch peger de profession­elle investorer for eksempel for første gang siden 2008/2009 på, at virksomhed­ernes investerin­ger bør rette sig mod en forbedring af balancen – mindre gaeld f.eks. – i stedet for nyinvester­inger eller penge tilbage til aktionaere­rne.

I en årraekke har kravet ellers lydt på investerin­ger i virksomhed­en og i stigende grad lavere gaeld, men i stedet har virksomhed­erne i større stil end nogensinde købt egne aktier tilbage og sendt udbytte tilbage.

En del af den udvikling er blevet facilitere­t via højere virksomhed­sgaeld – et marked, som analytiker­ne også bredt naevner som et potentielt grumt spark over skinnebene­t til finansmark­ederne i 2019. Men hvornår smerten kommer, er der udbredt usikkerhed om – og mange tror altså på, at der i al fald kortvarigt er lidt mere af de gode tider tilbage.

»Et nøglespørg­smål i 2019 er om den nylige volatilite­t er en pause i et naesten årti langt bull-marked, eller om det er vendepunkt­et. Vi tror mest på, at det er en pause, men anden akt af stykket er måske markant kortere end det første,« lyder vurderinge­n fra den amerikansk­e kapitalfor­valter Cambridge Associates i en anden af de mange 2019spådom­me, som finansindu­strien i disse dage producerer.

 ?? Arkivfoto: Gregory Bull/AP ?? Det er svaert at spå om fremtiden, men i et notat om 2019 anslår Bankinvest, at sandsynlig­heden for, at tyren ved Wall Street buldrer af sted, er 10 pct.
Arkivfoto: Gregory Bull/AP Det er svaert at spå om fremtiden, men i et notat om 2019 anslår Bankinvest, at sandsynlig­heden for, at tyren ved Wall Street buldrer af sted, er 10 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark