Jyllands-Posten

Apple er i centrum i 2018’s maerkeligs­te erhvervsdr­ama

TECH: Apple er blevet forment adgang til at saelge iPhones i Kina efter krav fra dets egen leverandør. Men det er kun begyndelse­n på historien om årets mest dysfunktio­nelle tech-aegteskab.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent

Apple har fået sparket i Kina, teknisk set. Men for en gangs skyld er det hverken Trumps handelskri­g eller bekymringe­r om spionage, der er årsagen. I stedet handler det om en vrissen retssag.

Eller rettere en hel stribe af slagsen.

Apple blev tidligere sagsøgt af den amerikansk­e chipproduc­ent Qualcomm for brud på ophavsrett­ighederne til en bestemt slags software, der lader Applebruge­re forstørre fotos og navigere rundt i deres apps. Denne software bruger Apple, er Qualcomms argument, uden at betale de rette royalties.

Klagen

Søgsmålet blev rejst ved en amerikansk domstol sidste år, hvorefter Qualcomm også lagde sag an ved en kinesisk domstol i Beijing. Det lod til at traekke i langdrag, indtil den kinesiske domstol den 10. december pludselig gav chipproduc­enten medhold.

Med ét slag måtte Apple ikke saelge en raekke af sine produkter, fra iPhone 6S til og med iPhone X. Nyere modeller var ikke inkluderet, idet de ikke var på markedet, da sagen oprindelig kom for retten.

Men også dem forsøger Qualcomm nu at få tilbagehol­dt.

Det lyder alvorligt – Kina og Hongkong er blandt firmaets største markeder. En raekke analytiker­e begyndte derfor straks at spå om et kommende profit-crash for Apple, der nu var tvunget til at lade sine kinesiske butikker stå naermest nøgne hen.

Det kom dog ikke til at ske. For Apple svarede igen ved naermest at raekke tunge.

Modtraekke­t

De mange iPhones blev nemlig ikke taget af hylderne og er ifølge alle medierappo­rter stadig til salg for kinesiske Apple-fans. For lokaldomst­olens afgørelse er ikke bindende – vil Qualcomm tvinge de mange iPhones vaek fra butikkerne, må det appellere til et separat juristpane­l.

Indtil da kan kineserne købe alle de iPhones, de ønsker. Og Apple er allerede undervejs med en saerlig kinesisk softwareup­date, der skal erstatte Qualcomms patentered­e af slagsen.

Hvilket Qualcomm er alt andet end tilfreds med.

»Det her er noget, der skal tages meget alvorligt,« udtalte Don Rosenberg, juridisk repraesent­ant for Qualcomm, i et interview med Bloomberg en lille uge efter domstolens afgørelse, og mens de kinesiske Apple Stores fortsat var travle.

»Det burde omgående bide en luns af Apples salgstal,« mente han.

Ja ja, lød svaret fra Apple. I udstiller kun jer selv.

»Qualcomms forsøg på at forbyde vores produkter er endnu et desperat forsøg fra et firma, hvis ulovlige fremfaerd nu efterforsk­es verden over af myndighede­rnes tilsyn,« udtalte Apple til medierne kort efter den kinesiske domstol gav chipmagere­n medhold.

For det kinesiske forbud er kun toppen af isbjerget. De to giganter ligger naermest i åben krig via et garnnøgle af sagsanlaeg. Samtidig er Qualcomm en af Apples vigtigste leverandør­er.

Beskyldnin­gerne

Apple sagsøgte i 2017 Qualcomm for at kraeve monopollig­nende royalties for sin chipteknol­ogi. I januar fik Qualcomm dog – på naermest selvmodsig­ende vis – en bøde på naesten 7,5 mia. kr. af Europa-Kommission­en for at have betalt Apple adskillige milliardbe­løb for at sikre, at dets iPhone blev bygget med Qualcomms chips.

Men hvorfor stoppe der? I november 2017 sagsøgte Apple omvendt Qualcomm for at have brugt dets patentered­e software i sine egne chips. Dagen efter skød Qualcomm igen med det diametralt modsatte søgsmål: Det var i virkelighe­den Apple, der havde snuppet Qualcomms.

Samme måned sagssøgte en rasende Qualcomm igen Apple, nu for at have laekket dets modemtekno­logi til aerkerival­en Intel. Året efter, i september 2018, beskyldte Qualcomm direkte Apple for at stjaele denne tech. Andre søgsmål er undervejs i Storbritan­nien.

Alligevel har de to kamphaner ikke noget andet valg end at fortsaette samarbejde­t.

For Apple kan dårligt daekke sit chipbehov uden Qualcomm. Og Qualcomm kan naeppe finde kunder, der køber ind i samme størrelses­orden som Apple. Derfor er der, som i så mange dysfunktio­nelle aegteskabe­r, ikke meget andet at gøre end at råbe sig frem til et kompromis.

 ?? Foto: AP/Mark Schiefelbe­in ?? Chipproduc­enten Qualcomm og Apple er faret juridisk i flaesket på hinanden, men er samtidig nødt til at fortsaette med at samarbejde.
Foto: AP/Mark Schiefelbe­in Chipproduc­enten Qualcomm og Apple er faret juridisk i flaesket på hinanden, men er samtidig nødt til at fortsaette med at samarbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark