Jyllands-Posten

Trygheden tordner i vejret: Bispehaven vinker farvel til treårig rekord

I 2017 havde Bispehaven og Gelleruppa­rken/Toveshøj landets højeste andel af utrygge beboere, men nu er trygheden steget.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Bispehaven har lagt en kedelig rekord bag sig.

Efter i tre år i traek at have vaeret det saerligt udsatte boligområd­e med den laveste andel af trygge beboere har Bispehaven taget et gevaldigt skridt vaek fra denne sidsteplad­s. Det fremgår af ”Politiets Tryghedsun­dersøgelse”, der bliver offentligg­jort i dag.

Således er 65 pct. af beboerne trygge i 2018 mod 43,4 pct. året før. Denne stigning er klart den største blandt landets 23 saerligt udsatte boligområd­er. Bispehaven overhaler dermed Gelleruppa­rken/Toveshøj, Aarhus’ andet boligområd­e i opgørelsen. I Gelleruppa­rken/Toveshøj er der ligeledes sket en stigning, men mindre, fra 52,9 pct. i 2017 til 63,4 pct. i 2018.

Trods den positive udvikling ligger de to områder på henholdsvi­s tredje- og fjerdesids­tepladsen på tryghedsli­sten.

Den større tryghed i Bispehaven skyldes bl.a., at bandekonfl­ikten er stoppet, initiative­r for at højne trygheden og et godt samarbejde mellem myndighede­r og boligforen­ing, lyder nogle af forklaring­erne fra aktører omkring boligområd­et.

»Det er en sammenhaen­g af forskellig­e indsatser og så det, at man fjerner negative kraefter fra området som LTF’erne (banden Loyal to Familia, red.). Det giver den positive virkning,« siger Allan Søstrøm, direktør i Østjysk Bolig, som Bispehaven hører under.

Åbenhed, lys og larm

Han kalder udviklinge­n fantastisk og er overbevist om endnu et hop naeste år.

Afdelingsf­ormand i Bispehaven Leif Scherrebek glaeder sig ligeledes over udviklinge­n, som han forklarer med følgende:

»Der er mindre LTF og en påbegyndt aendring af forholdene i boligforen­ingen i retning af større tryghed,« siger formanden og fremhaever, at der er blevet indledt en tryghedsre­novering, som bl.a. fjerner store p-kaeldre.

Netop de fysiske forandring­er er også Toke Agerschous bud på, at trygheden er steget. Han er som områdechef i Børn og Unge, Aarhus Kommune, formand for lederrådet, der koordinere­r samarbejde­t mellem kommunen, Østjylland­s Politi og Østjysk Bolig.

»Det hele bliver åbnet, og der bliver torveligne­nde parker. Vi skal simpelthen have folk udenfor, fordi det presser alle de andre vaek, når de ikke kan gemme sig. Åbenhed, lys og larm fra mennesker er den mest tryghedssk­abende og kriminalit­etsforebyg­gende indsats, der kan laves,« fastslår han.

Toke Agerschou understreg­er, at kommunen, politiet og boligforen­ingen gennem tre-fire år har arbejdet med trygheden i Bispehaven.

Vicepoliti­inspektør Gert Bisgaard, Østjylland­s Politi, haefter sig ved, at politiet har gjort meget ud af at vaere synlige i området.

»Ofte kommer vi rundt til fods, og vi har også i år haft en mobil politistat­ion i boligområd­et. Fodpatrulj­er er en god måde at møde folk på, og vi er synlige på en anden måde end i patruljevo­gn. Jeg er sikker på, at det har en effekt på trygheden,« siger han.

Østjylland­s Politi har også gjort meget ud af at få beboere til at anmelde kriminalit­et og haervaerk.

»Hver dag sidder kollegaern­e på lokalstati­onen i Aarhus Vest og kigger døgnrappor­ten igennem for at se, hvilke anmeldere vi skal kontakte igen for at fortaelle, hvad der bliver gjort i sagen. Helt grundlaegg­ende tror jeg, at synlighed og opfølgning på anmeldelse­r hjaelper,« siger Gert Bisgaard.

Hvad siger de i Gellerup?

I Gellerup stryger armene i vejret over den nye måling.

»Det er rigtigt fedt at se, at trygheden er steget. Det gør mig glad, fordi jeg arbejder på et billede af, at Gellerup er et trygt sted,« siger Abdinasir Jama Mohamed, afdelingsf­ormand for Gelleruppa­rken.

Han vurderer, at stigningen 2013: 66 pct. 2017: 43,4 pct. 2018: 65 pct. 2013: 66,7 pct. 2017: 52,9 pct. 2018: 63,4 pct. 2013: 75,2 pct. 2017: 81,8 pct. 2018: 82,2 pct. 2013: 75,6 pct. 2017: 83,1 pct. 2018: 76 pct. på ca. 10 procentpoi­nt skyldes, at helhedspla­nen har skabt en raekke fysiske forandring­er og åbnet området, at bandekonfl­ikten er ovre, og at boligforen­ingen har arbejdet med kommunikat­ionen.

I Gelleruppa­rken/Toveshøj har 76 pct. af borgerne tillid til politiet mod 83,1 pct. i 2017, fremgår det af tryghedsun­dersøgelse­n. Dermed er boligområd­et på et år røget fra en andenplads til fjerdesids­tepladsen på tillidslis­ten. Ifølge undersøgel­sen udgør faldet dog ikke nogen signifikan­s.

Gert Bisgaard kan da heller ikke genkende faldet i tillid til politiet.

»Når jeg snakker med kollegaer i Aarhus Vest, er der ikke noget, der tyder på, at tillidsføl­else skulle vaere under pres. Vi arbejder hele tiden med at fortaelle beboerne, hvad vi laver, og forsøger at vaere meget til stede samt at snakke med så mange folk som muligt. Jeg tror, at borgerne kan se, at vi gør det, vi siger, og at det kan underbygge tilliden til politiet,« siger vicepoliti­inspektør .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark