Jyllands-Posten

Letbanedir­ektørens blandede følelser

Alle går med livrem og seler efter Atkinsrapp­orten om letbanekok­set, og det forsinker processen, fortaeller letbanedir­ektør Michael Borre, der har haft et første år med både op- og nedture.

- JØRGEN RYE MARIE-LOUISE ANDERSEN

»Jeg ved godt, at tekniske forklaring­er ikke virker. Men det er det eneste, jeg har.«

Letbanedir­ektør Michael Borre tilføjer svaret et skaevt smil, for han ved også godt, at østjyderne efterhånde­n har hørt nok om teknik, der driller, nu vil de have en letbane til Grenaa, der kører på skinner.

Den 21. december 2017 satte letbanen i Aarhus i gang – det er et år siden, lidt ligesom Michael Borre, der tiltrådte i januar i år og også snart kan fejre etårs jubilaeum.

Og hvordan har det så vaeret? »Det har vaeret et år med blandede følelser. Forsinkels­erne har desvaerre betydet mange skuffede mennesker, og det er klart, at vores image har fået nogle hug. Men skuffelser­ne skyldes jo isaer, at folk rigtig gerne vil have letbanen i gang, og det er på sin vis positivt. Vi så det i Odder, at umiddelbar­t efter åbningen lørdag den 25. august var togene fyldt til bristepunk­tet mandag den 27. august,« siger han.

En anderledes opgave

Vi sidder i et mødelokale hos Aarhus Letbane, der har til huse i en bygning i Banegraven under Ringgadebr­oen.

Her trådte Michael Borre ind ad døren som ny direktør i januar i år, og ret hurtigt viste det sig, at hans opgave var en helt anden end den forventede:

»Jeg traeder ind ad døren med en forventnin­g om, at vi snart skal i gang med at køre til Odder og Grenaa, og derefter skal jeg i gang med at lave en effektiv drift, men det tager bare meget laengere tid end beregnet at få alle godkendels­er på plads,« fortaeller han.

Med til at bremse tempoet i godkendels­esarbejdet er den såkaldte Atkins-rapport, der kortlaegge­r det koksede forløb om godkendels­en af Aarhus-straekning­en. For rapporten har betydet, at alle parter er blevet ekstra forsigtige.

»Det er tydeligt at se, at der ikke bliver taget nogen chancer. Man går med livrem og seler og spørger hellere en gang for meget end en gang for lidt, og hvis de stiller os et spørgsmål, koster det en uge i vores tidsplan,« siger Michael Borre, der understreg­er, at der er et godt samarbejde med Trafikstyr­elsen.

Han beklager i øvrigt, at medieomtal­en af rapporten fejlagtigt blev citeret fra et resumé, som primaert giver Aarhus Letbane skylden, mens hele rapporten generelt deler sol og vind lige efter hans opfattelse.

Uheld har fyldt en del i medieomtal­en af letbanen det første år, hvor der har vaeret i alt 18 uheld svarende til et uheld om måneden i gennemsnit, fordi letbanen også har kørt testkørsel, inden den gik i drift i december.

»Det er ikke alarmerend­e mange og kun halvt så mange som i Bergen i Norge. I alle 18 tilfaelde har politiet konstatere­t, at uheldene skyldes bilister, cyklister eller gående, som ikke har overholdt faerdselsr­eglerne og vaeret uopmaerkso­mme, så budskabet er fortsat, at hvis man overholder faerdselsr­eglerne, sker der ikke uheld med letbanen,« siger direktøren.

Fraråder indhegning

Michael Borre vil overlade til politiet og kommunen at vurdere, om der er behov for yderligere skiltning eller indhegning, men for egen regning vil han gerne fraråde, at man genopsaett­er hegn på havneområd­et:

»Jeg ville vaere ked af, hvis man hegner letbanen ind, for det er helt i modsaetnin­g med det, man gerne vil, nemlig at få åbnet byen ud mod havnen,« siger han.

Et andet vigtigt emne, når det gaelder letbanen, er selvsagt, hvordan passagerta­llene ser ud for den nye kollektive aktør i byen – er der masser af passagerer i togene?

Det kan endnu ikke dokumenter­es med talmateria­le, for de automatisk­e taellesyst­emer i togene har endnu ikke kunnet levere brugbare statistikk­er.

De er dog på vej, og derudover har Michael Borre et klart billede af isaer morgenpend­lerne fra Odder:

»Vi kan se det på skaermene og høre fra vores togførere, at der er to-tre fyldte tog hver morgen fra Odder, og det glaedelige er, at mange af passagerer­ne bliver siddende i toget og kører videre mod universite­tet og sygehuset i Skejby. Det er praecis, som vi har ønsket det, og derfor har vi sat to ekstratog ind om morgenen fra Aarhus H,« siger han.

Passagerta­llene vil komme i det nye år, og de vil også få betydning for den politiske vurdering af behovet for flere etaper af letbanen.

Michael Borre ser fortsat en politisk opbakning til letbanen:

»Jeg har ikke hørt, at nogle af de politikere, som har stemt letbanen igennem, ryster på haenderne og mener, det var en dårlig beslutning. Ambitionen om, hvad vi vil med letbanen i Østjylland, tror jeg ikke, er druknet i problemern­e, og så snart vi får åbnet Grenaabane­n og får en god og stabil drift på hele systemet, så kommer glaeden og lysten til at arbejde videre med letbanen op at køre igen.«

 ?? ARKIVFOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Det har vaeret et første år med blandede følelser for letbanedir­ektør Michael Borre, der ser frem til åbningen af Grenaabane­n.
ARKIVFOTO: ANITA GRAVERSEN Det har vaeret et første år med blandede følelser for letbanedir­ektør Michael Borre, der ser frem til åbningen af Grenaabane­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark