Jyllands-Posten

Farvel til Rip, Rap og Rup

Toyota Aygo er sammen med Peugeot 108 og Citroën C1 stadig populaere. Produktion­en af de faelles modeller stopper dog i 2021. Toyota og PSA stopper samarbejde­t omkring Toyota Aygo, Peugeot 108 og Citroën C1.

-

En lille bil med stor succes stopper i sin nuvaerende form. Det sker i 2021, hvor trillinger­ne Citroën C1, Peugeot 108 og Toyota Aygo for sidste gang ruller af samlebånde­t på fabrikken for trillinger­ne i Tjekkiet.

Årsagen er, at Toyota og PSA stopper samarbejde­t omkring mikrobiler, der har fungeret siden 2005.

Det har kastet to generation­er af Rip, Rap og Rup, som de hurtigt blev døbt herhjemme, af sig. Modellerne har da også solgt rigtig godt og lå i toppen, da mikrobølge­n toppede.

Aygo haenger stadig ved, og var med udgangen af november stadig en af de mest solgte biler herhjemme. Her var der solgt 3.947 Toyota Aygo mod 4.661 VW Up. Også når man taeller Peugeot 108 og Citroën C1 med, vinder de, for det samlede salg i år har vaeret 7.364 for de tre biler, mod 7.078 eksemplare­r af VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii. biler.

Det placerer Aygo-trillinger­ne på top 20-listens andenplads, kun overgået af Peugeot 208, men Up-trillinger­ne kommer ind som nummer fire, lige i halen på Nissan Qashqai.

Aygo er dog den langt mest solgte af de franskjapa­nske trillinger i Europa.

Nye modeller

Bilgigante­rne er ikke blevet uvenner, men fortsaette­r samarbejde­t omkring varevogne. Hvad der skal ske på mikrobilsf­ronten er uvist, lyder det fra internatio­nale medier, som spekulerer i fremtiden.

For Toyota er Aygo en model, der tiltraekke­r unge kunder, så herfra vil man gerne beholde en mikrobil, måske i en crossoverf­orm,

Ifølge branchebla­det Automotive News har Toyota købt fabrikken i Tjekkiet, der har en årlig kapacitet på 300.000 biler.

Fra PSA, der har fået Opel under vingerne, er der mere uklare meldinger. Her har man allerede besluttet at droppe mikrobilen Karl, og den mere livsstilor­ienterede Adam.

Hele set up med Aygo-trillinger­ne kom i gang, fordi det var mere lønsomt at fordele udgifter til udvikling og produktion på lavpris-modellerne. Helt som VW-koncernen gør det med Up, Citigo og Mii.

Samarbejde

Det vil givetvis også vaere tilfaeldet med nye modeller. Her har Toyota et taet samarbejde med både Daihatsu og Suzuki. Og det er på tale, at producere Toyota-modeller på Suzukis fabrikker i Indien. PSA kan sprede udgifter til en mikrobil ud over Peugeot, Citroën, DS, og Opel/Vauxhall.

Et konkret resultat af det fornyede samarbejde omkring varevogne er, at Toyota fra naeste år således får sin udgave af PSA’s Postmand Permodelle­r, Citroën Berlingo, Peugeot Partner/Rifter og Opel Combo. Det vides ikke, om Toyotas variant også kommer i en personbils­udgave.

 ?? Foto: Toyota ??
Foto: Toyota

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark