Jyllands-Posten

Ny forening vil tale elbilejern­es sag og guide til det rigtige valg

Vi prøver tingene grundigt af i praksis. Det er vigtigt, at man har en vis erfaring at traekke på, når der er tale om ny teknologi, lyder det fra Martin Messer Thomsen, der er talsmand for FDEL, og som her tester den nye Kia e-Niro. Forenede Danske Elbili

-

Ny teknologi kraever nye svar. Det er et af udgangspun­kterne for en forholdsvi­s ny forening, som står klar til at hjaelpe nuvaerende og måske kommende elbilsejer­e med de mange spørgsmål, som kan melde sig, når benzin eller diesel skal skiftes ud med batterier.

Navnet er Forenede Danske Elbilister, forkortet FDEL, der taeller 700 medlemmer, og som bl.a. har en hotline, der kan rådgive ved den daglige brug, men også ved køb af ny eller brugt elbil.

»Vores fornemste opgave er, at hjaelpe folk med de udfordring­er, de måtte have. Det kan f.eks. vaere omkring opladning eller raekkevidd­e,« siger Martin Messer Thomsen, der er talsmand for FDEL.

»Vi gennemgår både folks behov og økonomien ved køb af elbil. Nogle ønsker måske at køre elbilen som en almindelig bil og på motorvej, hvor de så skal vaere opmaerksom­me på, at det koster meget på raekkevidd­en ved hastighede­r over 110 km/t., mens andre kører på landevej og har tid at afsaette en halv time til opladning undervejs,« siger Martin Messer Thomsen.

Praktisk viden

Han mener, at der er en brug for en rendyrket forening for elbilister, der svarer til den store forening Elbil Norge med 60.000 medlemmer, frem for en mere bred organisati­on som FDM.

»FDM varetager også de fossile bilers interesser, og kommunikat­ionen bliver mudret, når de ikke kun taler elbilsejer­nes sag,« siger Martin Messer Thomsen.

»Vi kan se, at FDM ved tests ikke har den dybde og viden, der skal til. Isaer omkring opladning, som er noget, der betyder meget for ejere af elbiler. Vi prøver tingene grundigt af i praksis og henter erfaringer fra vores 700 medlemmer. Det er vigtigt, at man har en vis erfaring at traekke på, når der er tale om ny teknologi,« siger Martin Messer Thomsen.

Det handler også om politik og vilkår som bl.a. ladestande­re.

»Vi håber klart på at kunne få en fremtraede­nde rolle i den debat, der vil blive i omstilling­en til elbiler herhjemme,« siger Martin Messer Thomsen.

Spaendende år

Der er flere ting, som er spaendende ved opgaven, lyder det fra Martin Messer Thomsen, der er 52 år, ingeniør og ansat som kundedirek­tør i det amerikansk­e softwarefi­rma Nuvve, der meget apropos arbejder med strømstyri­ng til elbiler. Han har tidligere arbejdet som selvstaend­ig konsulent med rådgivning i elbiler som speciale og en årraekke hos SAS, hvor han havde ansvaret for elkøretøje­r i Kastrup Lufthavn.

»Det, som faenger, er, at man ved, elbiler udnytter energien rigtig godt. Og hvis man bor i København, betyder det isaer også meget, at man kan køre rundt uden at støje eller møge,« siger Martin Messer Thomsen, der selv har to elbiler i husstanden, nemlig en Hyundai Ioniq og en Nissan e-NV200.

Martin Messer Thomsen ser flere udfordring­er i de naermeste år. Der kan nemlig blive mangel på offentlige ladestande­re, i takt med at der kommer mange nye elbiler, men også elbilsejer­e, der bor i lejlighed, kan også blive udfordret. Det er nemlig dyrt for private eller boligforen­inger at saette ladestande­re op her. Svaret er ifølge ham at kigge mod Sverige, hvor staten har oprettet en pulje, som giver 50 pct. i tilskud til ladestande­re.

På den anden side af årsskiftet kommer der en raekke nye bilmodelle­r, som er med til at saette mere gang i udviklinge­n. Det gaelder bl.a. Hyundai Electric og Kia e-Niro, der har raekkevidd­er op mod 450 km og forventes at have priser omkring 270.000-350.000 kr. Samtidig får også Nissan Leaf laengere raekkevidd­e i det nye år, mens ikke mindst den nye Tesla Model 3 kommer på banen. Det vil også give et større behov for rådgivning, lyder det fra Martin Messer Thomsen.

»Der kommer til at ske en masse spaendende allerede i 2019. Den største udfordring er, om bilproduce­nterne kan levere,« siger han.

Hos FDM mener Ilyas Dogru, der er forbrugerø­konom, at hans forening også rummer netop elbilsejer­ne.

»Vi har medlemmer, som ejer elbiler, og en kaempestor viden om elbiler. Vi tester elbiler efter samme standard, som vi tester benzin- og dieselbile­r, og vi tester også batterier og ladebokse,« siger Ilyas Dogru, som pointerer, at FDM også her arbejder politisk.

»Men vi har lidt mere helhedsbli­k på tingene end bare elbiler. Vi taler ikke kun elbilsejer­nes sag, men for alle bilejere. Derfor taler vi måske ikke så nørdet, men lidt mere afdaempet om elbilerne,« siger Ilyas Dogru.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark