Jyllands-Posten

Sneloppe-romance i vejkanten – vinteren er højsaeson

Sneloppen er et maerkeligt vaesen, og den er helt sikkert vaerd at bruge tid på at finde. Og det er slet ikke så svaert.

- MORTEN D.D. HANSEN

lang og iskold optagedag endelig fandt en sneloppe, dette lille krapyl, som med sine store øjne vader rundt på sneen for at møde eventuelle partnere. Det var dén, vi var på jagt efter, men jagten var trukket ud.

Det var nemlig alt for koldt; temperatur­en skal op over frysepunkt­et, før sneloppern­e bliver aktive. At få den i søgeren sidst på dagen var magisk, og jeg råbte meget, meget højt.

»Googl sneloppe«.

Snelopper er som udgangspun­kt ikke sjaeldne, men de stiller det lille krav til levestedet, at der helst skal vaere mos af en bestemt beskaffenh­ed. Mosser indeholder et avanceret batteri af kemikalier, som både dufter afskraekke­nde, smager elendigt og er ekstremt svaere at nedbryde, men sneloppen er en af de eneste organismer, der har gjort det til sit speciale at aede mos.

Finder man en stor bestand af den mos, der hedder hårspidset jomfruhår, er der tilsvarend­e stor sandsynlig­hed for også at møde sneloppen.

Problemet er blot, at den er umådelig svaer at få at se. Nede i vegetation­en er der ingen, der laegger maerke til et 3 mm langt dyr, der hopper rundt.

Men har man først fået sneloppen ud i det åbne (eller på sneen), afsløres et maerkeligt vaesen, som umiddelbar­t kan vaere vanskelig at placere i insekterne­s stamtrae. Sneloppen tilhører nemlig skorpionfl­uerne, som er en lille eksklusiv familie af insekter.

De fleste har nok mødt de store og lidt kluntede ”aegte” skorpionfl­uer, der

 ?? FOTO: MORTEN D.D. HANSEN ?? Hos sneloppern­e er der stor forskel på hanner og hunner. Hunnerne har en kraftig, dolkformet laeggebrod, mens hannens vinger til gengaeld er reduceret til nogle kroglignen­de gevaekster på ryggen. Når sneloppern­e parrer sig viser vingernes formål sig tydeligt: De bruges til at holde hunnen fast, indtil parringen er under fuldbyrdel­se.
FOTO: MORTEN D.D. HANSEN Hos sneloppern­e er der stor forskel på hanner og hunner. Hunnerne har en kraftig, dolkformet laeggebrod, mens hannens vinger til gengaeld er reduceret til nogle kroglignen­de gevaekster på ryggen. Når sneloppern­e parrer sig viser vingernes formål sig tydeligt: De bruges til at holde hunnen fast, indtil parringen er under fuldbyrdel­se.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark