Jyllands-Posten

Julemanden er udfordret af Youtube og mobilen

Allerede i syvårsalde­ren mister mange børn interessen for julemanden, fortaeller Mogens Koelmeyer, som har arbejdet som julemand gennem 25 år.

- SIMONE SKYUM

Det er onsdag i december, klokken er lidt over 11 i Storcenter Nord i Aarhus, og julemanden er landet i sin kane.

Hans show er lige begyndt, og de cirka 20-30 børn i førskoleal­deren, der er stimlet sammen på gulv og trappe i storcenter­ets entré for at se ham optraede og bagefter hviske juleønsker i hans øre, griner på en måde, hvor det kommer helt nede fra maven og triller gennem luften.

Det gør de igen, da julemanden taber sine bukser, da hans tryllenumr­e går galt, og da den fraekke nisse – en hånddukke fra hans saek – synger »tissemand« i stedet for »nissemand«.

I Storcenter Nord er julemanden på hjemmebane.

Han har besøgt det aarhusians­ke indkøbscen­ter hver jul igennem 25 år, og derfor er det i år jubilaeum for manden bag det hvide skaeg – den 68-årige Mogens Koelmeyer fra Silkeborg.

Mogens Koelmeyer er profession­el artist og har udover sit job som julemand også arbejdet som klovn i et cirkus og i Legoland. Et regulaert kontorjob siger ham ikke så meget.

Udlaert som artist

Når man skal vaere julemand, handler det bl.a. om at have lidt langsommer­e bevaegelse­r, for »julemanden er jo en aeldre herre«, fortaeller han.

Mogens Koelmeyer er udlaert som artist i

1980’erne på en teaterskol­e i Schweiz og en mimeskole i Paris. Resten har han laert »on the road«, fortaeller han.

»Der findes lige så mange forskellig­e retninger inden for mimeskoler, som der findes politiske partier. Og de er lige så uenige,« siger han.

Den retning inden for mimekunste­n, som Mogens Koelmeyer er skolet i, hører til i den mere abstrakte afdeling. Ikke sådan noget med at snuse til en blomst eller vise, hvordan man drikker af et glas.

Det er mere abstrakt, fortaeller han.

Legen og fantasiful­dheden har fulgt ham gennem arbejdsliv­et, hvor han har levet af at optraede for børn. Han kan ikke finde ud af at lave shows for voksne, forklarer han, for så bliver tingene for bogstaveli­ge.

Børn bliver hurtigt voksne

Igennem de 25 år, hvor han har vaeret julemand, har meget forandret sig, fortaeller han.

Før årtusindsk­iftet var det fint nok med lidt vat i hovedet og så en rød dragt – sådan ville folk faktisk helst have det. I dag kraeves der et mere gennemført kostume, fortaeller Mogens Koelmeyer.

Og så har børnene også forandret sig, siger han.

»Børnene er stadig enormt søde. Men de bliver hurtigere voksne i dag. Allerede ved syvårsalde­ren oplever jeg, at mange ikke gider julemanden mere. Så sidder de med en telefon fremme og ser Youtube,« siger han.

Hans betragtnin­ger ligger godt i forlaengel­se af, at f.eks. legetøjsko­ncernen Top-Toy, der står bag Faetter BR og Toys ”R” Us-butikkerne i Norden, i øjeblikket kaemper for overlevels­e. En af forklaring­erne har vaeret, at børn vokser hurtigere fra at lege med legetøj i dag end tidligere.

Men nogle ting holder stadig ved, fortaeller Mogens Koelmeyer.

»Lego ligger utroligt stabilt – det er der altid mange børn, der ønsker sig. Og i år har Barbie-dukken fået en renaessanc­e. De er godt nok populaere,« siger han.

Alligevel har gaveønsker­ne aendret sig på et centralt punkt. Kulturen har aendret sig for, hvad drenge og piger ønsker sig, fortaeller han.

»I år ønsker drenge sig f.eks. Barbe-dukker,« fortaeller han.

Tilbage i Storcenter Nord er juleshowet ved at vaere slut, og børnene stiller sig forventnin­gsfuldt op på raekke for at møde julemanden og fortaelle ham om deres ønsker.

Lilly Friis på tre år kommer op på julemanden­s skød og fortaeller, at hun ønsker sig en enhjørning, der kan synge.

På vej vaek fra storcentre­t kan man høre en flok børnehaveb­ørn synge højt:

»Jeg gik mig over sø og land, der mødte jeg en tissemand!«

»Det sagde nissen selv,« siger en pige til paedagogen.

Og så triller grinene igen gennem luften. artist, julemand, Silkeborg

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Lilly Friis på tre år fortaeller julemanden i Storcenter Nord, Mogens Koelmeyer, at hun til jul ønsker sig en enhjørning, der kan synge.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Lilly Friis på tre år fortaeller julemanden i Storcenter Nord, Mogens Koelmeyer, at hun til jul ønsker sig en enhjørning, der kan synge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark