Jyllands-Posten

Private investorer er vilde med at kopiere hinanden

TENDENS: Investorfo­ra, fora for og vokser eksplosivt i udlandet, og danskerne vil også gerne kigge de bedste over skulderen. Men der er risiko for manipulati­on, advarer en professor.

- LENE ANDERSEN

Flere millioner privatinve­storer verden over følger saerligt succesfuld­e investorer, der slår markedet gang på gang. Verdens største platform for social og copy trading, eToro med over 9 mio. globale brugere, fik i 2018 en dansk side. Og investerin­gsgruppern­e på sociale medier vokser.

Dermed vil folk ikke bare spejle Warren Buffett. 10.000 såkaldte followers kopierer automatisk britiske Jay Edward Smiths handler i kryptovalu­ta på eToro. Herhjemme er antallet af copy tradere stadig lavt, men i en usikker aktietid søger mange råd i debatfora, og 35.000 danskere har meldt sig ind i Nordnets Shareville, hvor de kan debattere og følge med i andres investerin­ger.

»I Shareville kan du rent faktisk se folks portefølje­sammensaet­ning i realtid, så du ved, at der er virkelige handler bagved. Det, mener vi, giver basis for en bedre investerin­gsdebat,« siger Anne Buchardt, landechef for Nordnet.

Mere risikovill­ige

Et eksperimen­t foretaget på universite­tet i Heidelberg i 2016 viser, at folk investerer mere risikovill­igt, når de kan se, ranke og kopiere andres handler.

»Vi belønner ikke høj risiko eller mange handler, men tildeler stjerner ud fra topinvesto­rernes risikojust­erede afkast,« forklarer Anne Buchardt.

Nordnet har ikke planer om at tilbyde automatisk copy trading, hvor de gode investorer aflønnes, når deres followers handler ligesom dem.

Herhjemme bliver copy trading tilbudt af bl.a. NPinvestor.

Ekspert er bekymret

Det europaeisk­e finanstils­yn, Esma, kraever licens som bank eller fondsmaegl­er, hvis man vil tilbyde copy trading. I sommer kom der nye regler om bl.a. gearing i de finansiell­e kontrakter, CFD’er, der typisk bruges til copy trading.

Professor ved Aarhus Universite­t Carsten Tanggaard og formand for Penge- og Pensionspa­nelet er skeptisk over for social trading og direkte bekymret for copy trading med betaling.

»Copy trading i mindre aktier vil uden tvivl kunne presse kursen op. Det er som pyramidesp­il, hvor den øverste i pyramiden får en indtaegt, mens de nederste løber risikoen,« siger Carsten Tanggaard.

 ?? Foto: Carsten Snejbjerg ?? Mark Birk Hansen er en privatinve­stor, hvis investerin­ger andre private investorer kopierer. Han har mere end 1.100 følgere på Nordnets aktienetva­erk, Shareville.
Foto: Carsten Snejbjerg Mark Birk Hansen er en privatinve­stor, hvis investerin­ger andre private investorer kopierer. Han har mere end 1.100 følgere på Nordnets aktienetva­erk, Shareville.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark