Jyllands-Posten

Elizabeth – rekorderne­s dronning

Den britiske dronning holder juledag sin årlige tale til nationen. Hun er en person med flere rekorder.

- MADS BONDE BROBERG

Når dronning Elizabeth juledag om eftermidda­gen holder sin traditione­lle juletale – svarende til dronning Margrethes nytårstale – vil briterne høre fra en dame, der er indehaver af adskillige rekorder og i det hele taget er omgivet af imponerend­e tal på alle ledder og kanter.

Eksempelvi­s går monarkens juletale ikke kun ud til briterne, men til alle 53 lande i organisati­onen Commonweal­th, som Elizabeth er overhoved for.

16 af landene er hun også regent i. Så mange lande regerer ingen anden konge eller dronning over. Udover Storbritan­nien er det blandt andet kongeriger­ne Australien, Canada, New Zealand og Jamaica. De har alle Elizabeth som deres monark, omend det daglige arbejde er uddelegere­t til en generalguv­ernør. Blandt de 16 er også Papua Ny Guinea og små østater som Saint Lucia, Saint Kitts og Nevis, Barbados og Bahamas.

I sin regeringst­id har Elizabeth vaeret dronning for yderligere 16 lande. Landene beholdt hende som statsoverh­oved, da de gik fra britiske kolonier til selvstaend­ige lande, men skiftede efter en kortere eller laengere periode over til republikor­dninger. Blandt dem er Sydafrika, Uganda, Ceylon (Sri Lanka), Malta og Fiji, som hun var dronning for i løbet af 1950’erne, 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne.

Ingen britiske monarker har holdt flere juletaler end Elizabeth, for talerne begyndte først i 1932, og hun blev dronning i februar 1952. I begyndelse­n var de kun på radio, men i 1957 sendtes de for første gang i fjernsynet. Den unge mor til to, Elizabeth, sagde det år:

»Det er uundgåelig­t, at jeg virker som en temmelig fjern skikkelse for mange af jer. Som efterfølge­r til historiens konger og dronninger, en, hvis ansigt måske er velkendt i aviser og på film, men som aldrig rigtig rører jeres private liv. Men nu, i det mindste i nogle få minutter, byder jeg jer velkommen til mit eget hjem.« Dronning Elizabeth ved hhv. sin kroning i 1953 og i december 2018.

Det var ikke første gang, hun skrev tv-historie. Hendes kroning den 2. juni 1953 blev den første verdensoms­paendende tv-begivenhed, og filmruller blev fløjet rundt på kloden, straks efter at ceremonien var slut.

Kroningen kraevede enorme forberedel­ser, og det varede over et år, fra Elizabeth blev dronning ved sin faders død den 6. februar 1952, til hun blev kronet. Hun har nu vaeret briternes monark i mere end to tredjedele af et århundrede, nemlig 67 år og godt 10 måneder. Hun er dermed den laengstreg­erende monark i verden – vor egen Margrethe er nummer fire med sine snart 47 år på tronen. I Storbritan­nien er Elizabeth samtidig den laengstreg­erende nogensinde. Nummer to er hendes oldemor, dronning Victoria, med 63 år og 7 måneder. Elizabeths 97-årige mand, prins Philip, er i øvrigt Victorias tipoldebar­n via en anden slaegtslin­je.

Med i toppen på Wikipedia

Sidste år var siden om dronning Elizabeth den tredjemest besøgte på internetle­ksikonet Wikipedia, kun overgået af siderne om Donald Trump og om årets døde. De mange søgninger på dronningen skyldtes ikke mindst tv-serien ”The Crown” på Netflix, der nogenlunde tro mod virkelighe­den følger Elizabeths liv op gennem årtierne. Seriens første saeson var med et prisskilt på 100 mio. pund (cirka 850 mio. kr.) den dyreste i Netflix’ historie.

Elizabeth må også have rekorden som den kongelige, der giver faerrest interview til pressen. Hun giver nemlig slet ingen. Hun undviger i det hele taget at sige noget kontrovers­ielt, og det er utaenkelig­t, at hun i sin juletale vil give en ligefrem opsang til briterne om eksempelvi­s »dumsmarte bemaerknin­ger«.

Elizabeth skønnes at vaere voldsomt velhavende. Udover en privatform­ue af ukendt størrelse er der vaerdier for omkring 100 mia. kr. i The Crown Estate, der er en form for fond for kongehuset, som staten dog også får udbytte af. Blandt andet ejes handelsgad­en Regent Street herigennem. Dertil kommer kongehuset­s private ejendomme samt besiddelse­r for nogle milliarder kr. via hertugskab­et Lancaster. På listerne over verdens rigeste kongelige må Elizabeth dog se sig sig slået af bl.a. flere kongelige fra Mellemøste­n.

Med sine 92 år er hun også et stykke fra titlen som den laengstlev­ende britiske dronning. Den har hendes mor, der også hed Elizabeth, men ikke var regent. Hun blev naesten 102 år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark