Jyllands-Posten

Merkel-aeraens sidste fase

Alt tyder på, at Tyskland også med en ny kansler vil fortsaette sit store fokus på at sikre stabilitet i Europa og i verden.

- FRIIS ARNE PETERSEN

Merkel-aeraen er gået ind i sin sidste fase. Efter 18 år som formand for det konservati­ve, kristendem­okratiske parti CDU overdrog hun den 7. december partiforma­ndskabet til den tidligere CDU-ministerpr­aesident i Saarland Annegret KrampKarre­nbauer. Merkel fortsaette­r dog på kanslerpos­ten og er dermed endnu ikke faerdig med at svinge taktstokke­n.

Merkel står i spidsen for et Tyskland, hvis globale rolle vokser. Økonomisk succes og status som eksportver­densmester betyder, at vores sydlige nabo kan og må tage mere ansvar internatio­nalt. For Tyskland betyder det først og fremmest øget ansvar for at fastholde den regelbaser­ede internatio­nale orden, som siden afslutning­en af Anden Verdenskri­g har medvirket til at gøre Tyskland til et af verdens rigeste og mest konkurrenc­edygtige lande.

Men den internatio­nale orden er udfordret. F.eks. af en amerikansk praesident, der med America First saetter spørgsmåls­tegn ved vaerdien af multilater­ale aftaler, af et Rusland, som bliver stadig mere aggressivt udadtil og mere repressivt indadtil samt af en global magtbalanc­e, hvis tyngdepunk­t fortsat bevaeger sig mod Asien og Kina.

For et Tyskland belaert af sin historie er EU-samarbejde­t det naturlige primaere sted at søge løsninger.

Det vil ske i taet samarbejde med Frankrig under mantraet ”mere Europa i verden”. EU skal påtage sig en ny og staerkere rolle i fastholdel­sen af globale regler og ordnede forhold for internatio­nal handel.

Desuden skal en videreudvi­kling af det udenrigs- og sikkerheds­politiske samarbejde sikre et mere handlekraf­tigt EU, der i større grad kan bidrage til stabilitet og fred i verden.

Konjunktur­erne af et taettere og bedre organisere­t forsvarssa­marbejde mellem EU-landene er allerede ved at tage form og udgør et vigtigt element i den tyske ambition om en styrket europaeisk søjle i Nato.

Samtidig vil Tyskland staedigt kaempe for at holde USA så fast og forpligtet i det transatlan­tiske samarbejde som overhovede­t muligt. Amerikaner­ne betragtes fortsat som en uundvaerli­g handels- og sikkerheds­politisk samarbejds­partner.

Ikke mindst i lyset af brexit vil Tyskland fokusere på at fastholde sammenhold­et mellem EU-landene. Den tysk-franske akse vil tage nye skridt til at sikre stabilitet­en i det økonomiske samarbejde, herunder en styrkelse af bankunione­n, og Tyskland vil inden for sine indenrigsp­olitiske begraensni­nger gå så langt, som man kan, for at imødekomme nogle af den franske praesident Macrons reformidée­r for EU-samarbejde­t.

Samtidig vil Tyskland skubbe på udviklinge­n af EU’s indre marked. Europas virksomhed­er skal rustes bedre til global konkurrenc­e i den digitale tidsalder. Tyskland er fuldt bevidst om potentiale­t på dette område, som f.eks. har skabt gigantiske virksomhed­er i USA, men trods en staerk industri halter Tyskland bagefter med hensyn til den digitale omstilling. Landet befinder sig således langt fra Danmarks status som Europas mest digitale samfund.

Asylpoliti­kken har siden 2015 vaeret Merkels akilleshae­l, og hun har måttet daempe sine høje europapoli­tiske ambitioner på området. Idéen om tvungen omfordelin­g vurderes nu naesten alle steder politisk død. I stedet vil fokus flytte sig mod bedre styring med EU’s ydre graenser samt aftaler med middelhavs­landene, der kan sikre, at begivenhed­erne i 2015 ikke gentager sig.

Som det også er tilfaeldet i andre europaeisk­e lande, vil Tyskland og dets handlemuli­gheder vaere praeget af, at partilands­kaberne er blevet mere mangfoldig­e, og opbakninge­n til de regeringsb­aerende folkeparti­er er svindende. Mange tyskere er bekymrede for fremtiden på trods af en robust økonomi og den laveste arbejdsløs­hed siden genforenin­gen. Sammenhaen­gskraften er under pres, og store dele af befolkning­en klager over nedslidte skoler, stigende huslejepri­ser og ikke mindst integratio­nsudfordri­ngerne i kølvandet på flygtninge­krisen. Samtidig presser en raekke markante samfundsud­fordringer sig på, herunder på pensionsom­rådet, infrastruk­tur og digitalise­ring samt moderniser­ing af føderale og kommunale strukturer (Tyskland har mere end 11.000 kommuner). Udfordring­erne vil stille krav til de tyske partiers evner til at følge med tiden og flytte sig idemaessig­t, men også til at gøre idéerne til handling i en ny politisk virkelighe­d.

Set fra Danmark kan vi glaede os over, at det dansk-tyske forhold nok aldrig har vaeret bedre end nu. Vi står over for en stor faelles markering af det gode naboskab med det historiske 100-årsjubilae­um for Genforenin­gen i 2020, og vores samhandel og grad af politisk samarbejde har aldrig vaeret større.

Den udvikling har i høj grad vaeret mulig takket vaere Tysklands stabilitet og ansvarsbev­idsthed i de seneste 70 år. Selvom Merkel-aeraens sidste fase finder sted i en brydningst­id, så tyder alt heldigvis på, at Tyskland også med en ny kansler vil fortsaette sit store fokus på at sikre stabilitet i Europa og i verden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark