Jyllands-Posten

Løkke ville uddanne flere – det er gået stik modsat

Faerre ufaglaerte og faglaerte efteruddan­ner sig trods stor plan om at sikre fremtidens arbejdskra­ft.

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND

Planen var klar. En storstilet trepartsaf­tale skulle få flere danskere til at uddanne sig hele livet.

»Det er en markant investerin­g i mennesker, der i dag har mindst uddannelse,« sagde statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), da han for et år siden praesenter­ede en aftale mellem regeringen, lønmodtage­rne og arbejdsgiv­erne.

Undervisni­ngsministe­riet har siden fastslået, at aftalen i sidste ende vil blive målt på, om tilbud om efteruddan­nelse »bliver anvendt af flere«.

Men lige nu går det den stik modsatte vej. I år er antallet, der tager et såkaldt AMU-kursus, faldet med 2,3 pct., ligesom faerre tager AVU-kurser, hvor der undervises i dansk og matematik på bl.a. 10.-klassenive­au.

Det viser et regeringsn­otat, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Naestforma­nd i LO Ejner K. Holst kalder udviklinge­n »skuffende« og skyder mod virksomhed­erne, som han mener tøver med at sende deres medarbejde­re på skolebaenk­en pga. travlhed.

»Det er sindssygt kortsigtet. Hvis man også vil have travlt naeste år, skal man sikre sig kompetent arbejdskra­ft,« siger han.

Den kritik afviser Dansk Arbejdsgiv­erforening­s adm. direktør, Jacob Holbraad. Han påpeger, at offentlig efteruddan­nelse ikke er den eneste vej til nye evner. Private opkvalific­eringskurs­er og sidemandso­plaering bruges også flittigt.

»Danske virksomhed­er er meget opmaerksom­me på, at de både skal have dygtige medarbejde­re i dag og i morgen,« siger han.

Professor Kjeld Møller Pedersen, formand for VEU-rådet, der rådgiver regeringen på området, vurderer, at en del af udviklinge­n skyldes, at virksomhed­erne i en højkonjunk­tur ikke giver uddannelse den højeste prioritet.

Han tilføjer, at en undersøgel­se har vist, at hver anden medarbejde­r heller ikke selv ser behovet:

»Både arbejdsgiv­ere og medarbejde­re skal se ud over deres kortsigted­e naesetip. Vi har et arbejdsmar­ked i uhyggelig hurtig forandring, og hvis kompetence­rne ikke følger med, får vi problemer.«

Beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V) mener, at det er for tidligt at vurdere effekten af trepartsaf­talen.

»Men det er klart, at hvis kurven om et år bliver ved med at gå den forkerte vej, så er det grund til at ryste på hovedet,« siger han.

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ??
FOTO: CASPER DALHOFF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark