Jyllands-Posten

DSB i priskrig for at få jyske og fynske togkunder tilbage

Flere billige billetter og mere komfort. DSB sender mere end dobbelt så mange billige orangebill­etter på gaden – i alt 120.000 om ugen – for at vinde tabte kunder tilbage.

- LARS FROM

Det skal vaere sjovere, billigere og mere komfortabe­lt at tage toget.

Hos DSB har det gjort rigtig ondt, at selskabet siden 2013 har mistet over 15 pct. af kunderne i Jylland og på Fyn. Men nu bliver antallet af billige orangebill­etter mere end fordoblet, og muligheder­ne for at rejse billigt markant forbedret, lover underdirek­tør Aske WiethKnuds­en fra DSB.

»Hidtil har vi udbudt 56.000 billige orangebill­etter pr. uge – det bliver sat op til 120.000 – under vores nye model Orange Fri. Det skal både konkurrere med busserne og de billige biler for på den måde at tiltraekke nogle af de kunder, vi har tabt,« siger Aske WiethKnuds­en.

Jyllands-Posten beskrev for nylig, hvordan DSB siden 2013 har mistet mere end 15 pct. af kunderne i Jylland og på Fyn – og er gået fra at flytte naesten 24 mio. passagerer om året i 2013 til godt 20 mio. sidste år – og med yderligere fald i 2018.

Hos DSB er man udmaerket klar over problemet, og nu kommer svaret fra det statslige togselskab.

»Vi maerker helt klart en øget konkurrenc­e. Biler er blevet billigere i anskaffels­e, og der er kommet delebilsor­dninger. Samtidig er taksten for at køre over Storebaelt også blevet sat ned. Og så ser vi flere busser også på Storebaelt,« forklarer Aske Wieth-Knudsen.

»Derfor kommer der – ud over de mange billige billetter – også forbedring­er og opgraderin­ger af IC-tog og lyntog. Der kommer nye taepper og nye saedebetra­ek – og så bliver både wifi- og mobilsigna­let forbedret i løbet af det naeste år. På den måde regner vi med, at vi skal vokse både på Sjaelland og henover Storebaelt,« siger DSBunderdi­rektøren.

Et af DSB’s store problemer har vaeret at levere internet i togene mellem landsdelen­e, der rent faktisk virker. Tusindvis af passagerer har gennem årene oplevet internet, wifi og mobiltelef­oner, der enten slet ikke har fungeret, eller kun har fungeret i perioder. Trods gentagne løfter fra DSB om, at nu blev det bedre. Samtidig med at isaer langtursbu­sserne har erobret hundredtus­indvis af togpassage­rer – bl.a. ved at kunne tilbyde billige billetter sammen med wifi, der fungerer.

Lover wifi, der virker

Men nu bliver det bedre, lover Aske Wieth-Knudsen:

»Vi har lavet et samarbejde med Banedanmar­k og teleselska­berne for at få forbedret systemerne. Der bliver sat flere master op langs skinnerne, og togene får indbygget forstaerke­re, så man lettere kan tale i telefon og bruge wifi. Man skal både have stabilt wifi og kunne benytte datadelen på sin egen telefon i toget. I dag virker wifi i toget udmaerket, hvis man vil sende en email, mens der er begraensni­nger, når toget er i områder med dårlig daekning,« forklarer Aske Wieth-Knudsen.

Rigtig mange unge og aeldre har de senere år skiftet en relativ dyr togbillet ud med en billig busbillet. Med det nye Orange Fri vil DSB indføre en permanent ordning rettet mod netop de unge og de aeldre. Her vil man saelge ledige pladser på toget med store rabatter – indtil fem timer før afgang. Allerede i dag kan man købe en orangebill­et mellem f.eks. Aarhus og København for helt ned til 99 kr., men kun hvis den er bestilt i god tid – og bliver billetten ikke brugt, er pengene tabt.

Med Orange Fri vil DSB tilbyde kunderne pengene tilbage, hvis de alligevel ikke får brug for billetten.

DSB’s udfordring har bl.a. vaeret, at toget i konkurrenc­e med biler og busser om billige rejser har haft det svaert. Fra 2013 til 2017 er prisen på en ny bil – ifølge tal fra Danmarks Statistisk – faldet godt 5 pct., og prisen på braendstof med knap 5 pct. Samtidig er det blevet knap 7 pct. dyrere at køre med tog.

Vil man rejse fra Aarhus til København onsdag den 2. januar, er normalpris­en for en bus 99 kr. med afgang 7.15 og en rejsetid på fire timer og 15 minutter. Tager man toget 7.14, koster det 418 kr. inklusive pladsbille­t. Rejsetiden er her to timer og 54 minutter.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Flixbus, der sidder på hovedparte­n af bustranspo­rten mellem landsdelen­e i Danmark, for at høre, om det får busselskab­et til at saenke sine priser.

 ?? ARKIVFOTO: JONAS OLUFSON ?? DSB lover flere orangebill­etter i kampen mod passagerfl­ugten.
ARKIVFOTO: JONAS OLUFSON DSB lover flere orangebill­etter i kampen mod passagerfl­ugten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark