Jyllands-Posten

Mor og far betaler: »Det gør naesten ondt at give 25 kr. for en Ceres Top«

Halvdelen af alle unge får en økonomisk håndsraekn­ing af deres foraeldre. Det gør dem hverken mindre selvstaend­ige eller mere uansvarlig­e, mener eksperter.

- IDA TRØIBORG

»Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke får lidt hjaelp hjemmefra.«

Sådan lyder det grinende fra den 21-årige Niels Høgsgaard, der i august forlod sin mor og far og sit barndomshj­em i Lystrup for at flytte ind i en lejlighed i det indre Aarhus sammen med tre venner.

»Mine foraeldre betaler faktisk både mit telefonabo­nnement og min indboforsi­kring, og så får jeg også ret tit lidt mad med hjem til fryseren, når jeg har vaeret hjemme,« fortaeller han.

Og Niels Høgsgaard er langtfra den eneste. Hvert år flytter ca. 90.000 danske unge mellem 15 og 29 år hjemmefra, og for mange betyder det ikke kun farvel til teenagevae­relset og mors madgryder, men også goddag til en ny virkelighe­d med stram økonomi og pasta med ketchup sidst på måneden.

Et nyt forsknings­projekt fra Center for Ungdomsfor­skning (CeFU) og Institut for Laering og Filosofi på Aalborg Universite­t, hvor forskere har fulgt 36 unge i overgangen fra hjemmeboen­de til udeboende, viser, at netop de økonomiske udfordring­er er noget af det, som unge finder svaerest ved at flytte hjemmefra.

Penge giver et forspring

Rigtig mange tyr derfor til hjaelp fra mor og far, og en undersøgel­se, som Yougov har foretaget for Nordea blandt 1.005 unge, viser, at halvdelen af alle unge i alderen 18-29 år får økonomisk hjaelp hjemmefra.

Det er saerligt sundhedsud­gifter som tandlaeger­egninger og medicin samt telefonabo­nnementer og udgifter til transport, som foraeldren­e betaler, og det er der absolut ikke noget galt i, mener forbrugerø­konom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, der har fået undersøgel­sen lavet:

»Det er blevet svaerere for unge at klare sig selv økonomisk, og rigtig mange lever lige på fattigdoms­graensen, når de flytter hjemmefra. Derfor skal man ikke skaelde foraeldren­e ud for at hjaelpe, hvis de har mulighed for det. Det handler jo ikke om hverken forkaelels­e eller om at støtte et overforbru­g, men om hjaelp til selvhjaelp.«

Hun understreg­er, at unge generelt er blevet bedre til at leve økonomisk ansvarligt, hvilket bl.a. viser sig ved, at antallet af unge, der ender i RKI, er faldende. Desuden påpeger hun, at foraeldre til alle tider har hjulpet deres børn, men at hjaelpen i dag blot er større i kroner og øre, fordi folk har flere penge mellem haenderne.

Hverken Ann Lehmann Erichsen eller Karen Margrethe Dahl, der er analytiker hos Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd (Vive) og har forsket i faenomenet curlingfor­aeldre, mener, at de unge bliver mindre selvstaend­ige af, at foraeldren­e spaeder til en gang imellem.

»Tvaertimod,« understreg­er Karen Margrethe Dahl og tilføjer:

»De unge, der får hjaelp af deres foraeldre, får faktisk et forspring i forhold til at laere at håndtere voksenlive­t og navigere i nye og ukendte systemer. Den økonomiske hjaelp gør f.eks., at de kan koncentrer­e sig lidt bedre om deres uddannelse.«

Hun tilføjer, at det selvfølgel­ig forudsaett­er, at foraeldren­e hjaelper til på en sund måde og undgår at overtage deres børns økonomi fuldstaend­igt.

Rugbrød og maelk løber op

Netop den balance er noget, som Niels Høgsgaards foraeldre bruger lang tid på at diskutere, fortaeller hans mor, Marianne Høgsgaard.

»På den ene side skal han jo laere at klare sig selv, men på den anden side synes vi også, det er lidt dejligt at få lov at hjaelpe ham. Han kommer aldrig løbende hjem og spørger, om vi vil betale ting, så initiative­t kommer 100 pct. fra os,« fortaeller hun og tilføjer:

»Men vi synes f.eks., det er rimelig vigtigt, at han har en forsikring, og det, at vi betaler den, giver os jo mulighed for at sikre, at han faktisk har en.«

Noget af det, der kom mest bag på Niels Høgsgaard, da han pludselig skulle til at klare sig selv, var, hvor dyrt det er at købe mad.

»Sådan noget som rugbrød, maelk og grøntsager, som man var vant til bare var i køleskabet derhjemme, det er jo sindssygt dyrt. Så jeg er begyndt at taenke meget over, hvad jeg bruger mine penge på. Jeg køber sjaeldent tøj, og lige pludselig så gør det naesten ondt at give 25 kr. for en Ceres Top, når man er i byen,« griner han.

Men med hjaelpen fra mor og far og med lidt rester til fryseren i ny og nae får han det til at haenge sammen. Han føler ikke, at tilskuddet gør ham mindre selvstaend­ig.

»Jeg synes, jeg kan finde ud af de ting, jeg skal kunne finde ud af, det er mere bare sådan lidt hyggeligt. Og så gør det, at jeg her i starten kan fokusere på mit studie og på at få nye venner og vente lidt med at få et studiejob,« forklarer han.

500 kr. til mad

Den 22-årige Maria Damgaard flyttede ligeledes hjemmefra i august, da hun begyndte på sin uddannelse i erhvervsøk­onomi på Aarhus Universite­t. Inden hun flyttede, boede hun hos sine foraeldre i Frederiks uden for Viborg, og ligesom Niels Høgsgaards foraeldre betaler hendes mor og far også både for hendes telefonabo­nnement og indboforsi­kring.

»Og så får jeg faktisk 500 kr. hver måned til mad også,« fortaeller hun med et lille smil.

»De penge hjaelper virkelig meget, for det er naesten umuligt at få det til at løbe rundt, når man bor i så dyr en by som Aarhus. Men det er meget vigtigt for min mor, at pengene kun er til mad.«

Maria Damgaard føler heller ikke, at hun bliver mindre selvstaend­ig af at få et månedligt tilskud af ”de gamle”, men nogle gange kan hun godt få lidt dårlig samvittigh­ed over, at de bruger så mange penge på hende.

»De kan bare virkelig godt lide at forkaele mig, og det siger man jo heller ikke nej til. Men jeg prøver, så godt jeg kan, at vise, hvor taknemmeli­g jeg er for deres hjaelp.«

Både Niels Høgsgaard og Maria Damgaard regner med snart at finde sig et studiejob, og de har ikke planer om, at deres foraeldre skal holde hånden under dem til evig tid.

»Bare lige her i starten. Jeg tror, der går et par år, før jeg bliver vant til at bo ude og får skabt mig mit eget liv,« siger Maria Damgaard.

 ?? FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? Den 21-årige Niels Høgsgaard flyttede hjemmefra i sommers, men hans foraeldre betaler stadig både hans telefon og hans forsikring. Han synes ikke han bliver mindre selvstaend­ig af at få en hjaelpende hånd hjemmefra.
FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN Den 21-årige Niels Høgsgaard flyttede hjemmefra i sommers, men hans foraeldre betaler stadig både hans telefon og hans forsikring. Han synes ikke han bliver mindre selvstaend­ig af at få en hjaelpende hånd hjemmefra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark