Jyllands-Posten

SANKTIONER MOD RUSLAND

-

har nogen ret til at blande sig i dets anliggende­r. Ingen spurgte mig, om jeg ville have Krim tilbage. Hvis de havde fulgt reglerne og gjort det legalt, ville vi ikke have alle disse problemer.«

Er Vesten hyklerisk?

En anden handlende på markedet, Valerij Ivanov, er heller ikke nogen stor fan af Vladimir Putin, som han mener har »en kriminel mentalitet«. Men han giver forgaenger­en Boris Jeltsin og ukrainske nationalis­ter skylden for den aktuelle krise om Krim.

»Jeg er født i Sevastopol på Krim, så jeg kan ikke vaere objektiv. Men ved opløsninge­n af Sovjetunio­nen burde Jeltsin have kraevet Krim tilbage, for Krim vil altid vaere russisk. Vesten har overreager­et. Alle lande bryder også reglerne, når det passer dem.

Det gjorde Vesten i Kosovo,« siger den 61-årige ingeniør i luftfartsi­ndustrien.

Sanktioner­ne blev indført efter annekterin­gen af Krim i 2014 og skaerpet efter forgiftnin­gen af den tidligere dobbeltage­nt Sergej Skripal og hans datter i marts i England.

Også danske fødevarevi­rksomheder som Arla er blevet ramt af russiske modsanktio­ner, men det er delvist blevet kompensere­t af en stigning i eksporten af agroindust­rielle produkter, fordi Rusland selv vil producere sine fødevarer.

Der findes en snes danske fabrikker i Rusland med ca. 20.000 ansatte. Dansk eksport til Rusland faldt på grund af sanktioner­ne fra 11,8 mia. kr. i 2013 til 6,2 mia. kr. i 2017.

Men hårdest er sanktioner­ne gået ud over Rusland. Sergej Suverov, økonom i Ruslands største børsmaegle­rfirma BKS, fortaeller, at den økonomiske vaekst er faldet til i år 1,51,8 pct. fra 3-4 pct. i tidligere år.

»Makroøkono­misk har sanktioner­ne klart en effekt. Realindkom­sten er faldet i Rusland med 2 pct. over de senere år. De russiske firmaer, der er involveret i olieproduk­tion, En lang raekke lande indførte sanktioner mod Rusland på grund af den militaere interventi­on i Ukraine fra slutningen af februar 2014.

Sanktioner­ne mod russiske oliefirmae­r, statsbanke­r og oligarker taet på praesident Vladimir Putin blev strammet efter Ruslands annekterin­g af Krim-halvøen i marts 2014.

I august 2014 svarede Rusland igen med et forbud mod at importere mad fra EU og USA.

I december 2016 udviste USA’s davaerende praesident Barack Obama 35 russiske diplomater som straf for russisk indblandin­g i det amerikansk­e praesident­valg. Sanktioner­ne blev strammet af Kongressen i 2017.

I marts 2018 udviste vestlige lande 149 russiske diplomater efter forgiftnin­gen af den tidligere dobbeltage­nt Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal.

I april 2018 indførte USA sanktioner mod 7 russiske oligarker og 12 russiske firmaer for kriminel aktivitet rundt om i verden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark