Jyllands-Posten

Gevinst ved billetluge­rne løser ikke dansk films problemer

Billetsalg­et til danske film steg markant i 2018, men det bliver svaert at opfylde politikern­es krav til hjemmemark­edsandelen. Producente­rnes økonomi er stadig dårlig, og Det Danske Filminstit­uts direktør varsler, at staten vil støtte faerre film i fremti

- MICHAEL ENGGAARD

Går det dårligt i dansk film, kan man vaere sikker på, at Danske Biografers formand, Kim Pedersen, vil få gjort omverdenen opmaerksom på problemern­e. De seneste år har han larmet højlydt ved årsskiftet, men denne december sidder manden roligere i laenestole­n.

2018 har vaeret et godt år for dansk film, i hvert fald hvad angår billetsalg­et. Prognosen siger, at stigningen bliver på 35-40 pct. i forhold til 2017. Dansk film ligger med en markedsand­el på 28 pct, taet på de 29 pct., som er indskrevet i den nye filmaftale som en officiel målsaetnin­g.

Zentropas ”Journal 64” har slået omsaetning­srekord for en dansk produktion og har bidraget afgørende til statistikk­en, men opfattelse­n af dansk film har også aendret sig hos borgerne, vurderer Kim Pedersen.

»Efter sommerferi­en blev der sendt et usaedvanli­gt højt antal danske film på markedet: 17 film frem mod årsskiftet. Flere af dem har vaeret staerke titler, og så sker der det, at succes avler succes. En dominoeffe­kt. Når man først får mobilisere­t publikum og taler positivt om dansk film, så er der medvind; folk vil have mere,« siger biograffor­manden.

Ambitiøs målsaetnin­g

I Det Danske Filminstit­ut (DFI) er direktør Claus Ladegaard også meget tilfreds med publikumst­allene, men appellerer til, at man ser på de faktorer, der praeger udfaldet.

»Vi er et lille land med en relativt lille filmproduk­tion. Det betyder, at ganske få titler har stor betydning for hjemmemark­edsandelen. Hvis ”Journal 64” var kommet året før eller naeste år, ville 2018-tallet se helt anderledes ud,« siger Claus Ladegaard, som respektere­r politikern­es nye krav til hjemmemark­edsandelen.

»Gennemsnit­tet over de seneste 10 år er 26 pct., så det er en meget ambitiøs målsaetnin­g. Vi arbejder på at opfylde den, men samtidig kigger vi ind i en mere usikker fremtid, hvor forbrugerm­ønstrene aendrer sig. Og så gør de det måske alligevel ikke. Heldigvis vaelter folk stadig ind i biografern­e, selv om de har streamingt­jenester og 50-tommers fladskaerm­e til rådighed i hjemmet.«

De mange solgte biografbil­letter er ikke nok til at gøre branchen til et sikkert sted at operere. Ifølge Claus Ladegaard er det kun hver fjerde filmproduk­tion, der haenger sammen økonomisk, da filmens købmaend stadig ikke har fundet en baeredygti­g metode til at kompensere for de manglende dvd-indtaegter. 80-90 pct. af en dansk spillefilm­s indtaegter kommer fra biografern­e, hvor det var nede på 50 pct. i de glade dage med videoudlej­ning på gadehjørne­r og tankstatio­ner.

»Det er klart, at jeg er konstant bekymret for økonomien. Det er vores opgave at støtte 20-25 spillefilm om året, og der haelder jeg nok til de 20. De film, der bliver lavet, skal hjaelpes til at have en sundere økonomi,« varsler DFI-direktøren.

Lovende talent

Han har stor tiltro til råvaren, og han mener, at der er en raekke tendenser i 2018, som lover godt for fremtiden. Han peger på Gustav Möllers officielle danske Oscar-kandidat, ”Den skyldige”, Isabella Eklöfs ”Holiday” og Milad Alamis ”Charmøren” som tre film, der trods beskedne budgetter har leveret vedkommend­e historier.

»Det er meget praecise fortaellin­ger, som behandler aktuelle problemsti­llinger i samfundet. Det er meget lovende, at vi har ungt talent, der praesterer så godt.«

De pågaeldend­e instruktør­er er alle opvokset i Sverige, men det er ikke et problem ifølge Claus Ladegaard.

»De er uddannet i Danmark, laver danske film om danske forhold. Det samme gaelder Ali Abassi, som lavede ”Graense” i 2018, som var en svensk film, men tidligere har lavet film på dansk. Der er vi i en situation, hvor vi instruktør­er vil sejle frem og tilbage over Øresund. Vi må dele dem.«

DFI-direktøren peger også på, at en raekke etablerede danske instruktør­er i 2018 har leveret bredt anlagte, dramatiske og kommerciel­le fortaellin­ger. En vare, som ikke var synlig på hylden i fjor. Det gaelder Bille August og Ole Bornedal med henholdsvi­s ”Lykke-Per” og ”Så laenge jeg lever” og selvfølgel­ig Christoffe­r Boes ”Journal 64”, baseret på Jussi AdlerOlsen­s forlaeg.

»Jeg vil også gerne fremhaeve, at den begavede komedie er lykkedes i år. Både ”Ditte & Louise” og ”Den tid på året” er eksempler på det,« mener Claus Ladegaard.

Skuffelser og smaek

Skuffelser­ne kommer han dog ikke uden om. Per Flys engelskspr­ogede ”Dobbeltspi­l” med Ben Kingsley gik ikke godt, og Kasper Torsting og Fridthjof Films stort anlagte drama fra Første Verdenskri­g, ”I krig og kaerlighed”, har fået smaek af kritikerne og ikke klaret sig godt billetmaes­sigt.

»Danske film på engelsk har det ofte svaert. Det var tilfaeldet for Per Fly og kan måske også blive det for Lars von Trier, det ved vi ikke endnu. Generelt er det bare sådan, at nogle film ikke indfrier producente­ns eller vores forventnin­g. Det er faktisk svaert at lave gode film. Så meget mere er der grund til at sige tak til branchen for årets film,« siger Claus Ladegaard. 81.003 billetter 394.619 billetter 251.821 billetter 140.545 billetter 409.269 billetter 13.789 billetter 169.354 billetter 33.749 billetter 30.866 billetter

 ?? FOTO: HENRIK OHSTEN/NORDISK FILM ?? ”Journal 64”, den sidste film med Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck, er blevet en kaempe biografsuc­ces. I november meddelte Zentropa og Nordisk Film, at den havde omsat for 72,5 mio. kr. Det højeste nogensinde for en dansk biograffil­m.
FOTO: HENRIK OHSTEN/NORDISK FILM ”Journal 64”, den sidste film med Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck, er blevet en kaempe biografsuc­ces. I november meddelte Zentropa og Nordisk Film, at den havde omsat for 72,5 mio. kr. Det højeste nogensinde for en dansk biograffil­m.
 ?? FOTO: CHRISTIAN GEISNAES/NORDISK FILM ?? Filmen ”Ditte og Louise” havde pr. den 20. december solgt 81.003 billetter.
FOTO: CHRISTIAN GEISNAES/NORDISK FILM Filmen ”Ditte og Louise” havde pr. den 20. december solgt 81.003 billetter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark