Jyllands-Posten

Fart og forfaengel­ighed i det 20. århundrede

Enzo Ferrari, opfinderen af den legendaris­ke italienske racerbil, var et interessan­t, dumt svin.

- BIOGRAFI

BROCK YATES MED STACY BRADLEY

ENZO FERRARI. MANDEN, BILERNE OG LØBENE Denne bog er egentlig en genudgivel­se, som forfattere­ns datter har forsynet med et nyt forord og efterskrif­t, men man laeser den gerne på ny. Mød den legendaris­ke Enzo Ferrari, hans biler, berømmelse og motorløb i forrygende beretning om fart og forfaengel­ighed i det 20. århundrede­s Italien.

I en kronologis­k fremstilli­ng, der forsøger at få alt med og nok ville have vundet ved brug af tematiske kapitler og en strammere periodiser­ing, kløver forfattere­n den private og offentlige Enzo Ferrari i to og viser, at den egentlige Ferrari (18981988) var et interessan­t, dumt svin. Først løj han om sin baggrund, idet han fremstille­de sig som arbejderdr­eng, selv om han var ud af norditalie­nsk middelklas­se i Modena og ikke manglede noget – bortset fra en strålende fremtid. Siden løj han om alt muligt andet, ikke mindst i sine egne, omhyggelig­t redigerede optegnelse­r, der var med til at forlene ham med den mytestatus, han fik i en nation besat af biler, helte og kaos.

Medlem af facistpart­iet

Støvleland­et var ifølge forfattere­n lige fra 1920’erne et saerligt sted, hvad angår fascinatio­nen af motorisere­t bevaegelse. Den overskred alle sociale barrierer og kunne måle sig med fodbold og cykelsport i popularite­t. I USA var motorsport mestendels en arbejdersp­ort, mens den i England var forbeholdt overklasse­n. I Fiat,

Alfa Romeo, Maserati og Ferraris kongerige vandt motorsport­en derimod frem på tvaers af klasseskel – og med fascistern­es billigelse. Da krigen naermede sig, kraevede Mussolinis regering dog, at produktion­en blev omlagt til militaere formål, ligesom flere nationalis­eringer blev gennemført, bl.a. af Alfa-fabrikkern­e.

Enzo Ferrari var grundlaegg­ende pragmatisk i forhold til det meste i livet, men levede og åndede for sine biler og løb. Da han meldte sig ind i fascistpar­tiet, var det ikke af ideologisk­e årsager, og han kom lige så hurtigt ud igen. Konen fik også en stedmoderl­ig behandling, mens han tog sig kaerligt af sin Mamma. De to sønner var der ligesom bare. Den ene, som han havde med konen, døde alt for tidligt af sygdom som 24-årig; den anden, som han fik med en elskerinde, blev vicedirekt­ør for virksomhed­en.

Den stejlende hingst

Ferrari, der selv havde vaeret racerkører, var, hvad man fristes til at kalde en typisk sydeuropae­isk patriark udstyret med et fermt organisati­onsog forhandlin­gstalent, der byggede på en givtig erfaring med, at rige dilettante­r og investorer er villige til at betale store summer for at maenge sig med det profession­elle motorsport­scirkus. Samtidig forstod han at spille på de profession­elles stolthed og appellere til naeste lag af kørere, så de skrev under på kontrakter, der tjente Enzo snarere end dem selv. Her med forfattere­ns pen, hvor man maerker hans store kaerlighed til motorsport­en: »Enzo Ferrari var på vej til at blive den fuldendte leder af andre maend – ikke føjelige, svage maend, men stolte, konkurrenc­eivrige, egocentris­ke maend, hvis levebrød, og måske selve livslyst, afhang af den mest kraevende og nådesløse af alle sportsgren­e.«

Enzo grundlagde Ferrari sammen med en flok af de gamle venner og forbindels­er i 1929, men hans hold kørte i Alfa Romeo-biler de første mange år. Først efter krigen stillede hans hold op i egne produktion­er og vandt Le Mans og Formel 1 mange gange med den stejlende hingst som logo. I 1969 fusionered­e Ferrari med Fiat, og Enzo sikrede sig økonomisk og fik kontrollen over racerafdel­ingen. Fiat, der i Enzos ungdom havde slået hånden af ham, endte med at skrive en guldcheck til det 20. århundrede­s mest magtfulde mand i motorsport­en.

Ferrari-elskere vil nok savne flere billeder af biler og lir i bogen. Men dette er bogen om Enzo, hans tid og vedholdend­e drøm snarere end en hyldest til de farvestrål­ende turbodyr, der i dag kører rundt i London, Hamborg, Moskva, Beijing og Dubai. Vil man forstå, hvordan de sidste blev mulige, må man forstå grundlaegg­erens kamp for sejr på Europas racerbaner. Det var der, hans hjerte lå og her, grunden blev lagt.

 ?? FOTO: RONALD STARTUP /WIKIMEDIA COMMONS ?? Dette er bogen om Enzo Ferrari, hans tid og vedholdend­e drøm snarere end en hyldest til de farvestrål­ende turbodyr, der i dag kører rundt i London, Hamborg, Moskva, Beijing og Dubai.
FOTO: RONALD STARTUP /WIKIMEDIA COMMONS Dette er bogen om Enzo Ferrari, hans tid og vedholdend­e drøm snarere end en hyldest til de farvestrål­ende turbodyr, der i dag kører rundt i London, Hamborg, Moskva, Beijing og Dubai.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark