Jyllands-Posten

Vogt jer for intellektu­elle, når de begynder at praedike identitets­politik

- PALLE WEIS

En af sidste uges mest omdiskuter­ede sager var utvivlsomt undskyldni­ngen til en kvindelig forsker, der havde klaget over afsyngelse­n af ”Den danske sang er en ung blond pige” til et faelles arrangemen­t på et institut på Handelshøj­skolen i København, CBS. Hun havde som ”brun” følt sig ekskludere­t af det blonde selskab.

Kvinden følte sig kraenket og var derfor kraenket. Sådan er det i de nye tider, hvor man på Københavns Universite­t endda i det såkaldte nultoleran­cereglemen­t har givet juridisk opbakning til følelserne. Det har bl.a. ført til aflysning af en udklaednin­gsfest med mexicansk tema for 700 studerende, fordi tre følte sig kraenket, og en absurd, DDR-agtig proces mod en underviser. Sagen viser, at enhver form for retssikker­hed er vaek.

Derfor er det egentlige problem med Sang-gate på CBS heller ikke kvindens klage, som man kan mene er hysterisk, latterlig eller noget tredje, men skolens undskyldni­ng. Centralt i sagen stod viceinstit­utleder Mads Mordhorst, der er historiker og professor i Nation Branding. For dem, der ofte ser DR2’s ”Deadline”, vil han vaere kendt for at blive inviteret i studiet, hver gang Danmark har vedtaget en ny stramning af udlaending­eloven, der vaekker opsigt i udlandet. Han fortaeller så, at den form for negativ omtale i udlandet vil medføre stor brandingsk­ade og store fald i turismeind­tjeningen. Indtil videre har han ikke haft ret.

Han har også en fortid på den yderste venstreflø­j, og som mange akademiker­e, der har det, har han åbenbart opbygget en veneration for identitets­politikken, selv om han forsøgte at laegge afstand til sine egne udtalelser til Kristeligt Dagblad i sidste uge, hvor han ellers forsvarede undskyldni­ngen og svor, at ”Den danske sang …” aldrig ville blive sunget på institutte­t igen.

Identitets­politikken har haerget de amerikansk­e laereansta­lter, skadet retssikker­heden, ytrings- og forsknings­friheden, undervisni­ng, pensum og muligheden for at føre fordomsfri og åbne diskussion­er om akademiske emner.

Det er derfor godt, at de identitets­politiske kraenkelse­ssager kommer frem herhjemme, så de i tide kan blive modsagt og – når det er fortjent – udstillet og latterligg­jort. Identitets­politikken udfoldes i små kredse, men er både fundamenta- listisk og undergrave­nde for et åbent og demokratis­k samfund. Derfor er den ikke ufarlig, og det er de akademiker­e og intellektu­elle, som praediker og forsvarer den, heller ikke.

Den britiske historiker Paul Johnsen udgav i slutningen af 1980’erne en staerkt omdiskuter­et bog, ”Intellektu­elle”, hvor han advarede mod at lytte til intellektu­elle, for som han skrev: ”En af de vigtigste ting, vort tragiske århundrede bør have laert os, er dette: Vogt jer for intellektu­elle! Ikke blot bør de holdes på betryggend­e afstand af magtens midler, de bør også betragtes med saerlig mistaenkso­mhed, når de indlader sig på at give almengyldi­ge råd.”

Det var en voldsom generalise­ring, men Johnsons hensigt med bogen var at kigge på den store forskel, der ofte var på det, de intellektu­elle sagde og gjorde, og så at se på, hvilken skadelig indflydels­e deres teorier og tanker, som ofte var blevet til fjernt fra virkelighe­den, havde haft. Det handlede om taenkere som Karl Marx og Jean-Jacques Rousseau.

Nu er Mads Mordhorst og konsorter ingen Rousseau, men mindre kan også gøre det. Taenk blot på 1968-paedagogik­kens indflydels­e på dannelsest­ab og skolens autoritets­tab.

Det, der lige nu foregår i snaevre kredse, kan hurtigt brede sig, viser historien, så derfor er der i dette tilfaelde grund til at gentage Paul Johnsons opfordring: Vogt jer for intellektu­elle. Og lyt ikke til dem i dette tilfaelde.

 ??  ?? Danmark har vesteuropa­eisk bundrekord i levealder.
Danmark har vesteuropa­eisk bundrekord i levealder.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark