Jyllands-Posten

Hvorfor haenger vi fast i de gamle fordomme?

-

Christophe­r Ammentorp formand for Studenterf­orum UC København K

»En profession­sbachelor er ikke en rigtig bachelor.« »Paedagoger saetter børn til at lege, og så sidder de og drikker kaffe hele dagen.« »Alle kan blive laerere, så brug dog gennemsnit­tet til noget fornuftigt.« »Sygeplejer­sker serverer bare mad og vasker folk.« »Administra­tionsbache­lorer er jo bare sekretaere­r.« »Natur- og kulturform­idler er bare et paent ord for naturvejle­der.«

Sådan lyder en del af de fordomme, vi studerende på profession­shøjskoler­ne oplever. Alle fordommene er udtryk for uvidenhed og menneskers behov for at kunne saette folk ind i en kasse. Forestilli­nger, som vi har af andre, stemmer ofte ikke overens med virkelighe­den, men vi forsimpler ubevidst det ukendte for at gøre verden forståelig og overskueli­g.

Desvaerre betyder denne forsimplin­g ofte, at man mister respekten for de vigtige profession­er, som tusindvis af unge mennesker skal ud og vaere mestre i. Og den respektløs­hed, man møder, kan vaere med til at demotivere den studerende. Måske begynder den studerende at saette spørgsmåls­tegn ved sit uddannelse­svalg.

»Andre fortaeller mig, at jeg er for dum ikke at tage den rigtige vej. Hvad er den rigtige vej?«

Der er lige så mange rigtige veje, som der er mennesker. Der er dygtige mennesker i alle retninger, og de dygtigste behøver ikke nødvendigv­is sidde i et ministeriu­m eller blive direktører.

De dygtigste har et kald og er stolte af deres job. Den suveraent største uddannelse i Danmark, nemlig paedagogud­dannelsen, uddanner ikke ligefrem topskatteb­etalere. Netop det er med til at påvise, at den rigtige vej ikke er lig med en stor lønseddel.

Den rigtige vej er lige nøjagtig den, som man selv føler er rigtig. Men når fordomme står i vejen for at vaelge det kald, taber samfundet mange talenter inden for alverdens fag og profession­er.

Foraeldede tendenser er skyld i fordomme. Helt nede i børnehaven bliver børnene udsat for stereotype­r og fordomme af både foraeldre og erfarne paedagoger. Laererne i folkeskole­n gør det også. De fylder elevernes hoveder med deres egne forestilli­nger om virkelighe­den.

Alle danskere har fordomme.

Jeg har det selv. Det er ofte helt ubevidst. Hvorfor haenger vi fast i de gamle fordomme? Måske fordi vi aldrig taler om fordomme som det, de i virkelighe­den er: ukorrekte forestilli­nger.

Hvis ikke vi taler om fordommene, og hvis ikke vi alle indser, hvor dumme de egentlig lyder, ender fordommene som selvopfyld­ende profetier.

Så søger man ind på paedagogud­dannelsen, fordi man gerne bare vil drikke kaffe. Så søger man vaek fra laererudda­nnelsen, fordi man har et højt gennemsnit. Så forventer man ikke andet end at komme til at servere mad og vaske folk, når man søger ind på sygeplejer­skeuddanne­lsen. Så bliver man meget overrasket over, hvordan profession­erne i virkelighe­den er.

Der er et hav af kompetence­r, man skal laere på alle profession­sbacheloru­ddannelser. Arbejdet er ofte fysisk hårdt. Så måske er det ikke helt ved siden af, at mange drikker kaffe.

Det er for at få sig en velfortjen­t pause.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark