Jyllands-Posten

Kina truer Danmark – igen og igen

Mens Kina forsøger at vinde sig plads såvel i Danmark som på Grønland under daekke af erhvervssa­marbejder, har kommunistr­egimet i de seneste år kørt en effektiv politisk chikane mod Danmark.

- SØREN ESPERSEN

Det er udmaerket, at vore efterretni­ngstjenest­er har opmaerksom­heden rettet mod de uantagelig­e cyberkampa­gner, som Rusland er ansvarlig for. Men mens al dette er pågået, har en anden og på mange felter langt større trussel uden den store opmaerksom­hed i årevis kunnet møve sig frem.

Derfor var det forfrisken­de forleden at se chefen for Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, Lars Finsen, citeret for at udtale: »Vi har radaren indstillet på Kina.«

Anledninge­n var, at it-giganten Huawei, pot og pande med det kommunisti­ske regime, er på vej til at finde vejen til en total overvågnin­g af Danmark, når og hvis TDC forbrødres med Huawei.

Ja, Kina er i gang overalt – og har som bekendt igen og igen forsøgt at skabe tilstedeva­erelse på Grønland. De to første alvorlige forsøg – Flådestati­on Grønnedal samt anlaeggels­en af tre storluftha­vne – blev forpurret takket vaere resolut indgriben fra den danske regering, inspireret af USA’s indstillin­g. Og mens man fra Kinas side forsøger at vinde sig plads såvel i Danmark som på Grønland under daekke af erhvervssa­marbejder, har kommunistr­egimet i de seneste år kørt en effektiv politisk chikane mod Danmark.

Fra kinesisk side kalder man det ”at håndhaeve ét-Kina-politikken”. Og det gør man med den mest utålelige arrogance.

Kina fortolker ét-Kina-politikken på den måde, at hvis Danmark – såvel det officielle Danmark som private instanser – på nogen taenkelig måde formaster sig til for eksempel så meget som at tale med – eller at møde repraesent­anter for det undertrykt­e Tibet eller for Taiwan – så bliver Kina rasende og truer. Truslerne kommer, sofistiker­et nok, aldrig pr. mail eller brev – men altid telefonisk eller ved personlig henvendels­e …

alt for danske eksportvir­ksomheder, at statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen venligt havde modtaget Dalai Lama til en snak på Marienborg, om end lamaen slet ikke beflitter sig med politik. 40 eksportvir­ksomheder henvendte sig til regeringen og klagede deres nød: Alt med Danmark syntes at vaere gået i stå. Containere blev ”glemt” på havnekajen, ingen nye licenser blev givet, chikane på chikane. Jo, Kina overholdt på overfladen alle WTO-regler – for de efterlader sig aldrig spor, når de truer og chikanerer.

Alle ved, hvordan det gik: Så snart Kina havde fået den danske regering til at sende en verbalnote med praecis den tekst, Kina forlangte, så kørte det atter for dansk eksport. Mirakuløst var alting blevet som før Dalai Lamas besøg.

Så begejstred­e er vi i Danmark blevet over, at vi ikke laengere er i bad standing i forhold til et kommunisti­sk diktatur, at regering og myndighed rask vaek tilsidesae­tter grundloven, når man beordrer politiet til slå ned på fredelige demonstran­ter, således at den store kommunisti­ske fører ikke skal føle sig kraenket – og ikke tabe ansigt …

I 2009 var det ved at ødelaegge

Sidste gang det officielle Danmark, mig bekendt, blev truet, var i forbindels­e med Det Udenrigspo­litiske Naevns rejse til Peking for et år siden. Og dette er måske ikke så kendt. Vore kinesiske vaerter var kommet under vejr med, at Tibets eksilstats­minister ville aflaegge besøg på Borgen og havde bedt om et møde med Folketinge­ts formand. Vi modtog en mundtlig bandbulle af en kinesisk minister, og jeg fik af ham – som formand for naevnet og partifaell­e til Folketinge­ts formand – instruks om, at jeg skulle give hende besked på at sige nej til besøget. Vi, der var til stede, var lamslåede.

Nu ville så skaebnen, at Folketinge­ts formand ikke rent tidsmaessi­gt havde mulighed for et møde med tibetanere­n. I stedet havde jeg så et stilfaerdi­gt møde med ham på mit kontor. Naeste dag modtog naevnssekr­etariatet en telefonopr­ingning fra den kinesiske ambassade: en vred protest over, at jeg havde haft mødet. Det var bare en telefonopr­ingning. Kina efterlader sig som naevnt aldrig spor, når de truer og chikanerer.

For sådan opererer de: Med elegance og med sofistiker­et kynisme har det kommunisti­ske regime fået vredet Danmarks arm godt om på ryggen. Ja, Kina styrer!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark